花貓 Dark Velvet

作者: Fonica 发表于 2007-8-26 23:10:48
2274 7
前幾天在繽X買的花貓,今天剛換泥,希望快高長大啦
K. Dark Velvet.JPG
GOODluck20x 發表於 2007-8-27 12:16:20 |顯示全部樓層
我又有買丫~  仲係一盆有2 株 tim
Fonica 發表於 2007-8-27 12:54:02 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-8-27 12:16 發表
我又有買丫~  仲係一盆有2 株 tim

嘜你買得咁低,買一送一 ~~ 我抗議呀
四少 發表於 2007-8-28 21:39:10 |顯示全部樓層
小心棉花虫, 定要先格離
soniamok 發表於 2007-8-28 23:10:07 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-8-28 21:39 發表
小心棉花虫, 定要先格離

沒錯,我幾年前都試過係繽 x 度買過 AV 都差點中招,好在有將佢獨立隔離咋,唔係就累及其他 AV囉。
因為當時未有時間為佢更換植料,同埋想睇定 d 先,唔夠一個星期就覺得佢古古怪怪咁,整株起出來睇,
真的不得了,有好多白色蟲蟲啊,即刻掉咗。
Fonica 發表於 2007-8-28 23:14:50 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-8-28 23:10 發表

沒錯,我幾年前都試過係繽 x 度買過 AV 都差點中招,好在有將佢獨立隔離咋,唔係就累及其他 AV囉。
因為當時未有時間為佢更換植料,同埋想睇定 d 先,唔夠一個星期就覺得佢古古怪怪咁,整株起出來睇,
真的不得了,有好多白色蟲蟲 ...

我已經將佢換左植料,而且獨立放左出露台,應該無事掛
soniamok 發表於 2007-8-28 23:19:18 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-28 23:14 發表

我已經將佢換左植料,而且獨立放左出露台,應該無事掛

淋水後,留意下盆底,無咩沖出黎,多數都冇事既~~ 哈
係喎,上次俾你既葉,有出小苗未呀??
Fonica 發表於 2007-8-28 23:35:11 |顯示全部樓層
原帖由 soniamok 於 2007-8-28 23:19 發表

淋水後,留意下盆底,無咩沖出黎,多數都冇事既~~ 哈
係喎,上次俾你既葉,有出小苗未呀??

未呀,可能天氣熱一d動靜都無,不過葉片都很健康