想請問茉莉的種植方法

作者: olenic 发表于 2014-4-5 21:55:11
3440 15
如題,好喜歡茉莉的香味,試過喺花墟買過幾盤嚟種,多水、少水、同埋正常淋水,但都好快全盤枯萎,放的位置試過全日曬同半日曬,但都唔成功,求指教
ht333147 發表於 2014-4-5 22:00:29 |顯示全部樓層

要睇點死?
olenic 發表於 2014-4-6 06:28:24 |顯示全部樓層
葉枯黃,枝幹枯萎
leungmarcoo 發表於 2014-4-22 10:29:58 |顯示全部樓層
我都有試過唔得,但係見到屋企樓下個啲

就好粗生,我諗應該要落地同埋全日曬.
annabella 發表於 2014-4-22 13:03:04 |顯示全部樓層
絕對全日曬,之前放半日曬花園都唔係好開花,宜家上天台再加肥,已經有30幾個蕾

紫菜豆腐湯 發表於 2016-4-29 15:56:44 |顯示全部樓層
聽落需求環境仲嚴苛過玫瑰,
玫瑰半日照都有D 花睇下,茉莉花值情唔睬人
suet-08 發表於 2016-4-30 16:17:20 來自手機 |顯示全部樓層
我嗰棵都係.種咗兩.三年都係“奀支支”咁.
tealeave 發表於 2016-4-30 19:07:21 |顯示全部樓層
我舊年買左一盆苿莉, 又係咁, 無端端葉枯黃,枝幹枯萎....
但奇怪, 若果係環境同淋水問題, 應該整盆苿莉都會死去.. 但就係一枝枝苿莉相繼死去...
D 葉係可以一夜間變枯黃..... 死得好快... 無先兆..
gita 發表於 2016-5-1 00:17:03 |顯示全部樓層
我屋企棵苿莉種左差不多10年, 其實係當年買了一札插花用的苿莉枝, 開完花, 它在水中慢慢浸出根, 於是便放入泥中種, 種到現在. 非常粗生, 我家無花園或露台, 只種在窗邊, 向西北方, 夏天有西斜, 都晒, 一有太陽就開花. 而且耐修剪. 其實, 整棵突然死亡, 會否根本只是插枝花, 無根? 因苿莉好易種, 春天我剪光枝葉, 它很快又出新葉, 不會咁化學. 花友下次可以試浸根之後種入泥, 應可種到.
suet-08 發表於 2016-5-1 10:38:45 來自手機 |顯示全部樓層
我嗰棵連葉都少,啲葉都長得不太健康,好似縮埋咁,又未死唔想放棄佢.但一直都奀奀瘦痩見到都down.
gita 發表於 2016-5-1 16:23:44 |顯示全部樓層
苿莉好鍾意大水大肥, 水多比水少好. 我好多時碟底浸滿水, 防止缺水. 縮埋d葉, 係吾夠水的表現. 因為夏天需要大量陽光開花, 所以同時需要大量水補充.
suet-08 發表於 2016-5-2 13:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
多謝賜教,我試下比多啲水,睇下會否改善
bookpiano 發表於 2016-5-5 11:06:45 來自手機 |顯示全部樓層
我四月頭淘咗一棵多瓣茉莉,來的時候俾賣家剪到得返幾條枝,依家已經抽出綠葉啦,賣家話茉莉好粗生,多飲水就得,所以我次次都灌到花盆底水溢,過兩日再望,d水就俾佢抽乾晒。(不過我d葉好迷你,唔知點解)
Alfphy 發表於 2016-5-7 09:50:17 |顯示全部樓層
苿莉係要全日曬,越曬越好,越熱越多花。勁鍾意水,我每日早上都會淋都透。
B17 發表於 2016-5-7 11:16:31 |顯示全部樓層
bookpiano 發表於 2016-5-5 11:06
我四月頭淘咗一棵多瓣茉莉,來的時候俾賣家剪到得返幾條枝,依家已經抽出綠葉啦,賣家話茉莉好粗生,多飲水 ...

好難種得靚 買番黎齊齊整整花多多,開完花發新芽就生到長長,花少咗,軟軟下垂,似一盆冇架畀佢爬嘅藤蔓
suet-08 發表於 2016-5-18 07:39:04 來自手機 |顯示全部樓層
多謝賜教.呢段日子我比平時淋多了水量.現在已慢慢茂盛及有花冧