可以一個疊一個的花盆在香港哪裡買得到?

作者: c13579 发表于 2014-4-4 11:40:29
3204 27

之前有花友寄了yahoo拍賣的網址給我,
但要$50一個,太貴了....

在taobao也找到店家RMB16一個, [假如大家對網址有興趣我可以pm]
但運費又可能很貴(沒試過買東西運回HK)

所以想問問大家會不會有HK店家賣,又大概多少錢 [我是想要方口款大那種,多肉那種太小巧]

sindyyu 發表於 2014-4-4 12:15:12 |顯示全部樓層
淘寶就算連埋運費都應該平過香港買啦,又送到上屋企唔洗自己托~
c13579 發表於 2014-4-4 12:25:39 |顯示全部樓層
sindyyu 發表於 2014-4-4 12:15
淘寶就算連埋運費都應該平過香港買啦,又送到上屋企唔洗自己托~

因為我沒試過買taobao東西寄hk....
集運不是要自己跑到某地方自己拿回家嗎?
puni3577 發表於 2014-4-4 12:27:41 |顯示全部樓層
有無考慮用集運?運費平過直接1/3以上,不過時間耐D。
c13579 發表於 2014-4-4 12:33:15 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-4-4 12:27
有無考慮用集運?運費平過直接1/3以上,不過時間耐D。

久點我沒問題,
大概多少錢和要自己運回家嗎?
那種花盆350g一個,而且要買不會只買幾個,很重...

剛search了一下有官方集運和TB店家集運,
是不是找官方那個?

這個是官方那個~用哪家比較好?
(假如自取的話順豐比較近,但又不是很想托)

kim123 發表於 2014-4-4 15:24:55 |顯示全部樓層
你呢個盆如果唔可以叠起運送,運費會用體積計,會好貴
flower pot.jpg
c13579 發表於 2014-4-4 15:30:20 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 15:24
你呢個盆如果唔可以叠起運送,運費會用體積計,會好貴

我在評價圖片裡看到,應該是這樣疊起來運送
kim123 發表於 2014-4-4 15:39:08 |顯示全部樓層
如果你只得一間店,集運同直運唔差好多,你住邊區
c13579 發表於 2014-4-4 15:42:09 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 15:39
如果你只得一間店,集運同直運唔差好多,你住邊區

這些盆我不趕著用(草莓苗剛發芽沒多久極小巧)

剛問了店家,假如買20個運hk RMB118(順豐),
運內地RMB 45
運香港的話大概HKD$30一個
kim123 發表於 2014-4-4 15:55:46 |顯示全部樓層
如果你用集運,要俾兩程運費(店主至深圳(順豐倉))+深圳至香港,你個表係國際轉運價錢,只含深圳至香港費用,你要旺旺店主問佢運到深圳運費比較下
c13579 發表於 2014-4-4 16:03:35 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 15:55
如果你用集運,要俾兩程運費(店主至深圳(順豐倉))+深圳至香港,你個表係國際轉運價錢,只含深圳至香港費用,你 ...

原來如此....
那就是最少118+45RMB運費...還沒計送上門
看來假如香港買得到不一定比taobao貴...
kim123 發表於 2014-4-4 16:43:23 |顯示全部樓層
你最好問下店主打包后重量+體積,自己計計,我初初唔識,個店主報左我個直運價,點知順豐要收體積重, 貴左50%,好彩個店主肯俾返差價我
kim123 發表於 2014-4-4 16:47:26 |顯示全部樓層
$118唔係直運價嗎
kim123 發表於 2014-4-4 16:50:12 |顯示全部樓層
順豐今個月可以到7-11自提,不過有重量,體積限制

那些的體積不小...我去看看7-11詳情  發表於 2014-4-4 16:51
c13579 發表於 2014-4-4 16:50:31 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 16:43
你最好問下店主打包后重量+體積,自己計計,我初初唔識,個店主報左我個直運價,點知順豐要收體積重, 貴左50%, ...

這個是店主計的,
請問是代表到香港是118嗎?(不計到家另加18)
kim123 發表於 2014-4-4 16:53:37 |顯示全部樓層
係呀,118係直運價啊

明白了謝謝:D  發表於 2014-4-4 16:54
kim123 發表於 2014-4-4 16:57:21 |顯示全部樓層
自提啦,唔洗左等右等,有D站星期日都可以提貨的
c13579 發表於 2014-4-4 16:58:16 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 16:57
自提啦,唔洗左等右等,有D站星期日都可以提貨的

自提的話是指集運然後自提嗎?
kim123 發表於 2014-4-4 17:07:08 |顯示全部樓層
自提係順豐唔送上門,你去順豐地舖自取,唔洗俾$18
c13579 發表於 2014-4-4 17:11:27 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2014-4-4 17:07
自提係順豐唔送上門,你去順豐地舖自取,唔洗俾$18

明白了
感謝你那麼有耐心答覆....

剛店家他們竟說沒試過集運(汗
先再上網找找方法怎省運費
有空也去太子找找
再不行就直運算了
12下一頁