返回列表 發新帖

[瓜豆地植組&茄椒地植組][ 刀豆&玫瑰茄]

作者: hiatus 发表于 2014-3-31 15:08:23
8638 32
malike 發表於 2014-8-9 09:01:57 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-8 19:20
malike大大,塊田就來到期,d刀豆終於結咗果,但係洛神花就只長個不開花,點算

刀豆,有很多花 ...

既然塊地到期又冇人理, 你作最後清草施肥, 掛個不要破壞的牌, 遲些回去收果!
若是你沒有時間, 可以讓有緣人去採收, 或者有花友可以代勞。
hiatus 發表於 2014-8-9 09:12:22 |顯示全部樓層
malike 發表於 2014-8-9 09:01
既然塊地到期又冇人理, 你作最後清草施肥, 掛個不要破壞的牌, 遲些回去收果!  
若是你沒有時 ...

最紧要係有人理,到期要清哂地野,农作物都要清。管理者又唔肯比特例,我上期同佢沟通过,无效
金剛 發表於 2014-8-9 16:42:09 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-9 09:12
最紧要係有人理,到期要清哂地野,农作物都要清。管理者又唔肯比特例,我上期同佢沟通过,无效  ...

我都遲咗入嚟^^使唔使我幫手,同農友及地主溝通我擅長喎 ,洛神葵有幾個品種,有d要10,11月先結果,如果一定要清田,看看有無花友想接收喇,我知你花了心血種會有不捨的,人之常情~
hiatus 發表於 2014-8-10 14:52:58 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-9 16:42
我都遲咗入嚟^^使唔使我幫手,同農友及地主溝通我擅長喎 ,洛神葵有幾個品種,有d要10,11月先結果,如果一 ...

多謝你入來,其實佢地有條例,到期就要清哂d野,我地開始種便知道既。只係有時安排唔當,半年一期,到期時又未能有收成。都算自己失誤。
但說實話,d管理者又唔係好友善,有些田全部係草,佢就唔理,我想剩返d 農作物,佢反而唔準,話d作物太高,要清哂
今次我會儘力同佢地溝通,留低洛神花就好。
金剛 發表於 2014-8-10 15:01:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-10 14:52
多謝你入來,其實佢地有條例,到期就要清哂d野,我地開始種便知道既。只係有時安排唔當,半年一期,到期 ...

其實留低洛神葵相信問題不大,但有人租田就一定要掘走......
hiatus 發表於 2014-8-10 15:02:54 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-10 15:01
其實留低洛神葵相信問題不大,但有人租田就一定要掘走......

塊田唔租,係用來比我地種來玩organic farming。 每期可以申請,申請成功便可種植

要收費和抽籤嗎?  發表於 2014-8-10 15:23
hiatus 發表於 2014-8-15 16:23:00 |顯示全部樓層

忘記回你,要抽籤,有10組,6-10人一組。 抽到每人交100元押金同30元種子費和工具費,押金還田時會退。就係因為每半年要換人種,所以佢地要求一定要清塊地。刀豆結咗唔少,數數下有8條,但很擔心唔夠時間佢長大,今次真的要同管理者好好溝通,真係溝通唔到,我只能拖延唔清塊地,等到我抽到地再同人地換,希望可以做到。

祝一切顺利.....  發表於 2014-8-15 18:59
hiatus 發表於 2014-8-30 15:39:33 |顯示全部樓層

塊地已完結,我保留了洛神花同刀豆啦~~ 比你睇相^^

金剛 發表於 2014-8-30 16:08:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-30 15:39
塊地已完結,我保留了洛神花同刀豆啦~~ 比你睇相^^

真好^^恭喜你爭取留種成功 種得很好呀!我很累,要休吓息,下線先.....
hiatus 發表於 2014-8-30 16:10:13 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-30 16:08
真好^^恭喜你爭取留種成功 種得很好呀!我很累,要休吓息,下線先..... ...

佢無理既,有幾塊地就未清,我就留d作物係個度啦,有寫張notice,希望佢地有咩打算可以通知我  你要好好休息呀
金剛 發表於 2014-8-30 16:28:47 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-8-30 16:10
佢無理既,有幾塊地就未清,我就留d作物係個度啦,有寫張notice,希望佢地有咩打算可以通知我:loveliness ...

你寫了notice,唔知佢地看唔看到~不過你種得咁好,佢哋唔會咁快清田,收割埋先清才合理

hiatus 發表於 2014-8-31 18:35:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-8-30 16:28
你寫了notice,唔知佢地看唔看到~不過你種得咁好,佢哋唔會咁快清田,收割埋先清才合理

等我收咗刀豆寄幾條比你做裝飾,好唔好呀? 我張notice成張A4紙大,掛係顯眼處,應該唔難睇到^^ 9月下旬就可以開始下一期,如果我成功申請到,就可以同其他農友協調,換塊地就得架啦。
hiatus 發表於 2014-9-4 20:13:07 |顯示全部樓層
結束,冇得再留啦,收得幾條豆莢