花盆底的積水有d細細粒的野

作者: william22 發表于 2007-8-26 19:39:11
2874 15
我種的av係用棉線索水的方法,  但呢幾日我發覺個花盆底的水有d超微型的野游緊,  數量不是好多,  個d"蟲"有無問題呢

會唔會係個d浮游生物呢,  類似草履蟲個d,  要microscope先睇到的野呢
loklok 發表於 2007-8-26 19:52:30 |顯示全部樓層
話唔定有機會係寄生蟲幼蟲
回復

william22 發表於 2007-8-26 23:55:18 |顯示全部樓層
原帖由 lok168168 於 2007-8-26 19:52 發表
話唔定有機會係寄生蟲幼蟲

好唔佬lai喎
回復

noel 發表於 2007-8-27 12:46:26 |顯示全部樓層
原帖由 william22 於 2007-8-26 19:39 發表
我種的av係用棉線索水的方法,  但呢幾日我發覺個花盆底的水有d超微型的野游緊,  數量不是好多,  個d"蟲"有無問題呢

會唔會係個d浮游生物呢,  類似草履蟲個d,  要microscope先睇到的野呢 ...

唔好理咁多~  快 d冲洗乾淨盆底 sin!  有時間的話....換盆 la

請問盆花是幾時換盆ga?
種植環境如何?  
日常是怎樣供水呢?
回復

william22 發表於 2007-8-27 14:25:43 |顯示全部樓層
半個月前先換左個盆,  而且個d av都是放在窗台邊,  幾涼爽呀 (因為無咩太陽光晒到的地方)
平時都是等到無咩水先倒水落去的,  無咩特別呀

p.s. 有dd泥沈澱在盆底上,  可能係個dd泥的問題"牛"左d微生物出來

算啦,  都是倒左d水先
回復

chris 發表於 2007-8-28 23:09:11 |顯示全部樓層
你盆底有無蓋架, 如果沒有, 好易野到小昆蟲 ~
回復

william22 發表於 2007-8-28 23:28:50 |顯示全部樓層
盆底(膠杯)剛剛好同花盆頂一樣咁闊,  無lon lon na na

換左盆水之後都是有超細粒白白地的微生物游上游落,  好似d剛剛出世的豐年蝦bb咁細,  如果平時就咁看看,  好難會看到有粒塵的野游上游落,  我只是無無聊聊地透光就看到的

算啦,  當佢無咩特別的微生物算啦,  有microscope的話一定要看看佢既真面目
回復

玲儿 發表於 2007-8-29 11:10:36 |顯示全部樓層
哇我都系好想睇吓D浮游生物个庐山真面目啊...
回復

william22 發表於 2007-8-29 20:25:10 |顯示全部樓層
剛剛在學校用microscope睇左個d野,  類似蟯足類的浮游生物,  有向光性的

等陣先upload個d相去先
回復

william22 發表於 2007-8-29 23:36:44 |顯示全部樓層
在盆底倒dsample出來,  紅圈就是個d 虫仔游上去 as 有光

佢既真面目

回復

bchai 發表於 2007-8-29 23:44:01 |顯示全部樓層
嘩! 好恐怖呀!
回復

janice 發表於 2007-8-29 23:52:19 |顯示全部樓層

william22
你好pro呀

真係太恐怖
回復

william22 發表於 2007-8-29 23:57:46 |顯示全部樓層
仲有mov睇,  不過唔識upload

咁岩有得用microscope睇,  應該是同蝦,  豐年蝦個類
回復

janice 發表於 2007-8-30 00:14:05 |顯示全部樓層
原帖由 william22 於 2007-8-29 23:57 發表
仲有mov睇,  不過唔識upload
唔洗啦, 呢度好多女花友,心血少呀,怕怕

咁岩有得用microscope睇,  應該是同蝦,  豐年蝦個類  仲要連名你都知??

咁其實對花有冇害呢??
回復

william22 發表於 2007-8-30 01:13:07 |顯示全部樓層
它不是豐年蝦,  我指是說類似的

個只野                                   豐年蝦                             
Kingdom:            Animalia                                 Animalia
Phylum:               Arthropoda節肢動物門         Arthropoda節肢動物門
Subphylum:         Crustacea甲殼綱                    Crustacea甲殼綱
Class:                   Maxillopoda顎足綱               Branchiopoda鰓足亞綱
Subclass:              Copepoda橈足亞綱
Order:                  Harpacticoida猛水蚤目         Anostraca無甲目
Family:                Canthocamptidae                    Artemiidae
Genus:                Canthocamptus                        Artemia

根據《中國大百科智慧藏》所說,「它的食物是以碎屑﹑動物屍體﹑原生動物或蠕蟲等為主﹐淡水少數種類能取食木樁的纖維素的」
詳細的話自己click入去看看

想睇video的話自己click入去啦,  唔想睇的話唔好click (我覺得okay cute呀)
video 1
video 2
回復

Tony 發表於 2007-8-30 01:15:34 |顯示全部樓層
我係個蝦缸見過....好得人驚ga
回復