紫羅蘭求救

作者: hkrpchung 發表于 2007-8-26 01:42:28
2613 9
請救救我的紫羅蘭
我兩個月前修剪過外圍的葉, 然後種在一個細一些的盆, 之後我發覺唔多妥,
然後我就馬上轉番這個大盆, 但都好像現在的情況,
請問有什麼方法可以救返.
謝謝指教

這狀況保持了個多月

這狀況保持了個多月
janice 發表於 2007-8-26 01:44:55 |顯示全部樓層
d泥唔疏水
唔岩AV用
回復

神秘人 發表於 2007-8-26 03:53:31 |顯示全部樓層
睇黎都好難救得番,d 葉都變晒色
回復

william22 發表於 2007-8-26 19:12:54 |顯示全部樓層
d 花好似缺水咁...

d泥好乾and好實... (好似唔索水咁)

個d葉係唔係比較軟身,  而個莖or葉柄又不是腐爛 (如果係的話,  同我以前種的差不多程況)

用水種(水只沉到根莖就可以,  不用沉埋葉柄)一排看看可不可以生猛番,  之後換返適合av的泥試試
or
將個盆栽放入水盆中,  注滿水至花盆的高度,  待十幾分鐘後移走水盆,  小心地按實花盆來整鬆裡面的泥,  之後幾日要確保泥有足夠的空間及濕度,  放在陰涼的地方幾日看看情況如何

留番幾塊健康的葉作後備,  繁殖番個棵的幼苗

回復

chris 發表於 2007-8-28 23:16:43 |顯示全部樓層
這個樣子都係要報消 ~ 連生長點的幼葉都變軟, 已經無得救了,

係呢, 你是用乜野泥架, 咁既樣
回復

PACO 發表於 2007-8-28 23:25:30 |顯示全部樓層
你係咪新移盆後傷咗d根,跟住又勁淋水同暴曬呀?
試吓全棵洗乾淨後放落水度約5分鐘,跟住用浸根方式置於陰涼處,睇吓有冇"喜"色
回復

hkrpchung 發表於 2007-8-29 01:49:42 |顯示全部樓層
我係用屋企種吉的泥, 係普通泥, 我都知好救奇, 但一直都係用這些泥, 種咗十年都有,
跟住睇書話要換泥, ph值啊, 就跟住搞, 搞搞下就搞到她半死., 真係有點不捨得, 這盆花係我讀書時
一個要好的同學給我一片葉種成, 如果她死了, 咁就買都買唔返過去的回憶. 好心酸.
回復

rockyyip2002 發表於 2007-8-29 09:49:15 |顯示全部樓層
可否cut葉再落水浸根, 重新再來一次.
回復

hkrpchung 發表於 2007-8-31 01:31:15 |顯示全部樓層
我相信係唔得架啦, 因為這棵的葉片很細小, 如果免強將葉再浸, 都唔會生得好, 而且成功機會都幾微.
回復

hkrpchung 發表於 2007-8-31 01:31:32 |顯示全部樓層
無論點都好, 多謝各位的回應
回復