新手求教!

作者: 雍正 發表于 2008-7-13 00:48:51
2105 6
今日係香島隔離買左兩個多肉
有以下問題想請教
抓文後覺得係「櫛極丸」同「兜」吧

1.想知點落泥,個心又使唔使挖呢

P7130001 (Small).JPG
P7130002 (Small).JPG
P7130004 (Small).JPG
P7130003 (Small).JPG

個心使唔使挖架

個心使唔使挖架

個心使唔使挖架

個心使唔使挖架
sam 發表於 2008-7-13 15:32:03 |顯示全部樓層
我會就咁落乾坭種!
唔使挖心,一個月內唔淋水,唔直接晒太陽!
種定後,等出根先淋少少水....同晒太陽。
回復

雍正 發表於 2008-7-13 23:42:09 |顯示全部樓層
咁佢個心係唔係嫁接左既心黎架
我睇呢度話http://hkplants.com/viewthread.php?tid=9957&extra=page%3D5
如果唔挖就會出三角台木既根,而唔會出自己既根
咁其實出呢兩種根對個球會唔會有影響既呢
邊樣對佢會好d呢!
感激幫忙!
回復

sam 發表於 2008-7-14 14:22:03 |顯示全部樓層
我冇深入研究!只要種得生就ok!
呢兩隻都唔難種!
回復

雍正 發表於 2008-7-14 21:26:38 |顯示全部樓層
就等我試試你既方法先
唔該晒你!
回復

siuyin 發表於 2008-7-15 16:27:21 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-7-13 23:42 發表
咁佢個心係唔係嫁接左既心黎架
我睇呢度話http://hkplants.com/viewthread.php?tid=9957&extra=page%3D5
如果唔挖就會出三角台木既根,而唔會出自己既根
咁其實出呢兩種根對個球會唔會有影響既呢
邊樣對佢會好d呢!
感 ...

想它长命些,还是挖去好些,兜出自己很容易,尤拍球难些
回復

雍正 發表於 2008-7-15 20:30:48 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-7-15 16:27 發表

想它长命些,还是挖去好些,兜出自己很容易,尤拍球难些

是否即是「兜」要挖,而「櫛極丸」就不用挖呢??????
回復