求救!迷迭香...

作者: yangac 發表于 2008-7-7 09:24:32
3695 11
我今朝見我棵迷迭香兩夜間由深綠色變左做啡色,但係摸上手都重係硬硬的...唔知係關唔關尋晚淋左一日雨的關係呢?(但係之前都係勁曬同勁淋雨,係之前八號風球唔記得收返入黎,吹到成棵翻左,但係已經即時收返入黎加返泥。)前日見佢都係深綠色架,今日成棵淨返兩支新出的係綠色,因為今朝趕住返工,趕唔切影相...

就係變成咁喇!

就係變成咁喇!

淨返呢兩支係綠色...

淨返呢兩支係綠色...
ChrisTsui 發表於 2008-7-7 11:12:47 |顯示全部樓層
你今晚貼張相上黎,等大家睇o下發生乜o野事~
我盆迷迭香前一排比雨水淋死o左~
我以前種過幾次,就算幾日唔淋水都唔死得,前一排係咁落雨冇停過,結果淋死o左~
回復

可樂包 發表於 2008-7-7 11:20:37 |顯示全部樓層
之前我屋企果盆都係咁,
不過盆迷迭香就一直都放係廚房
下面d 葉長期啡色, 上面就ok 綠
無論係成日淋or 成日唔記得淋都keep 住2 種色
回復

阿晴 發表於 2008-7-7 11:30:06 |顯示全部樓層
啡色似係乾左wor~~因為之前我試過好耐冇淋水佢都係咁ge樣~~
回復

蠍子仔 發表於 2008-7-7 14:29:03 |顯示全部樓層
變啡左應該玩完了
種在戶外淋雨的盆要極疏水先好
回復

everydayfan 發表於 2008-7-7 17:06:05 |顯示全部樓層
係水太多喇, 我近排放室外的也是這樣~
回復

花園仔 發表於 2008-7-7 17:16:00 |顯示全部樓層
主要係太熱, 要好通風架! 其次係迷迭香枝葉茂盛好吸水架, 而且D根又濃密種咗一段時間好容易D根纏滿個盆, 搞到淋咗水好快就乾曬架嘞, 所以要間中修剪吓D枝葉, 耙鬆吓泥面等下邊D泥索到水....
回復

everydayfan 發表於 2008-7-7 17:19:08 |顯示全部樓層
講得又岩播, 近排落咁大雨, D呢變到實dap dap
回復

yangac 發表於 2008-7-7 21:28:00 |顯示全部樓層
咁而家係咪即係冇得救?我剪左綠色果支落黎,用水浸住,睇吓會唔會發根種過第二棵囉...
回復

藍天使 發表於 2008-7-7 21:55:20 |顯示全部樓層
rosemary好粗生, 仲係綠色好大機會發得到, 如果得既好快會生根.  要用梳水d 既泥, 唔好浸水, 仲有施肥唔好太重手, 我試過朝早施肥黃昏已經瓜左.  返而呢排日日落雨又無事, 可能係我d 泥比較梳水.
回復

清補涼 發表於 2008-7-12 20:39:22 |顯示全部樓層

回復 10# 藍天使 的帖子

係呀 唔好重手施肥 仲有用沙50%土30%加 d 石仔就 ok 啦
回復

fongkk 發表於 2008-7-12 21:28:19 |顯示全部樓層
大雨與太陽應該都無事,我有一棵種了5,6年都是全日照的地方,都無問題,
我估係肥傷

回復