2014年第八屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽

作者: george 發表于 2014-3-2 14:58:02
15884 122

各位花友:

上年復辦「2013年香港園藝館第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽」後,蒙各位花友支持,活動盛況空前。
踏入新歲,花友陸續向本人查詢第八屆展覽詳情,惟因公私兩忙,一直未暇處理。
直至日前得以確定場地檔期,現決定舉辦「2014年香港園藝館第八屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽」,詳情臚列於下:

日       期:二零一四年四月十二日(星期六)
時       間:下午三時至六時(一時半恭候花友帶花到場,兩時半停止登記,三時正開始
地       點:九龍塘香港城市大學學生宿舍多用途禮堂A(地圖容後公布)
名       額:共六十位:香港花友五十位;澳門花友五位;內地花友五位。
資       格:香港園藝館註冊會員
費       用:港幣壹佰元正(用作場租、茶點小食及禮物支出)
報名日期:即日開始,額滿即止

獎       項:分「非洲紫羅蘭組」及「苦苣苔科植物組」兩組。為保公正,所有參賽植株之擁有者皆由佐治糊名,不公開細列。
                  由全體參與活動會員以一人一票方式,選出「我最喜愛之非洲紫羅蘭」及「我最喜愛之苦苣苔科植物」獎項各兩個。

活動流程:1. 嘉賓致辭
                  2. 展覽開始,茶點時間
                  3. 資深花友種植示範
                  4. 全民投票時間
                  5. 抽獎環節
                  6. 宣布結果及頒獎

參加細則:1. 香港花友必需攜帶 1~3棵自己栽種的非洲紫羅蘭或/及苦苣苔科植物之植株作參賽用;
                 2. 澳門及內地花友,因植物出入口檢疫問題,無需攜帶植株參賽。
                 3. 請各位於花展前做妥所有殺蟲及消毒工作;
                 4. 所有報名參加花展的花友,需於報名後七天內以銀行轉賬方式繳付費用作實,賬戶詳情會於報名後以短訊通知。澳門及內地花友,可於活動當日付款。
                 5. 植物參賽名單,請於二零一四年四月六日前以短訊通知本人。

注       意:1. 所有已繳費用,不設退款及轉讓。

參考資料:2013年第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽相集:http://hkplants.com/thread-136295-1-1.html
                 第七屆非洲紫羅蘭及苦苣苔科植物展覽感言:http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=135517

評分

查看全部評分

小野貓 發表於 2014-3-2 15:05:54 |顯示全部樓層
1. 小野貓 (望穿秋水~~~~)

好開心昨日見到你呀~!!辛苦哂你呀  發表於 2014-4-13 12:37
等著看你的「正菜」,去年的斑葉正菜至今未忘!  發表於 2014-3-2 18:23
到時我都無開花株喎,唔好話比人知《--- 白紙黑字,誰人都知啦:D  發表於 2014-3-2 18:18
喵喵,每次都秒剎..........  發表於 2014-3-2 18:02
你好快。。我仲愁未有植株啱時候開花><  發表於 2014-3-2 15:08
回復

oio 發表於 2014-3-2 15:07:45 來自手機 |顯示全部樓層

2. 三级花友oio

神經級就有份...不過志在參與... 大家唔好介意的花生得唔靚!大家一齊以花會友...要攞多精品或家傳之寶出黎分享!有力出力...有花出花...

好開心昨日見到你呀~!! 辛苦哂你的精心演說~!!  發表於 2014-4-13 12:38
oio種植啲AV真係好靚呀!^^  發表於 2014-3-10 22:43
原來神級, 都會再分級數的~ XD  發表於 2014-3-3 10:46
久仰大名,希望有機會见面  發表於 2014-3-3 09:31
Agree  發表於 2014-3-3 01:16
回復

george 發表於 2014-3-2 15:10:37 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
回復

siuhamster 發表於 2014-3-2 16:11:56 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
3.siuhamster (去睇靚花學習學習)

等著看你的靚相~  發表於 2014-3-2 18:06
回復

chau_lyc 發表於 2014-3-2 16:24:44 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
3. siuhamster (去睇靚花學習學習)
4. chau_lyc (志在參與)

昨日辛苦哂你了~!!  發表於 2014-4-13 12:38
回復

DORA 發表於 2014-3-2 16:37:18 |顯示全部樓層

2. 三级花友oio
5. dora (志在支持)

多多,我今年去唔到呀!  發表於 2014-3-3 01:17
回復

弘安 發表於 2014-3-2 16:50:36 |顯示全部樓層
請問係咪公開展覽架?唔參加展覽可唔可以入去睇架?

唔係公開架,只for香港園藝館會員~要帶指定植物黎架~黎啦~我參加過,真係好開心架~  發表於 2014-3-2 17:21
回復

Workingbee 發表於 2014-3-2 16:55:57 來自手機 |顯示全部樓層
6. workingbee
回復

puni3577 發表於 2014-3-2 17:09:58 |顯示全部樓層
佐治大大,我係超新手,可唔可以參觀但係不參賽?

puni,你的公主都okay啦。 小野貓都“教”我帶棵菜都得哈哈~  發表於 2014-3-2 18:17
我已知道了  發表於 2014-3-2 17:20
無花唔緊要架~小苗都可以~靜靜雞話你知,到時我都無開花株喎,唔好話比人知~  發表於 2014-3-2 17:18
回復

Melb 發表於 2014-3-2 17:22:37 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
7. Melb (以學習心態去報名參加)
回復

wilson11 發表於 2014-3-2 17:27:57 |顯示全部樓層

2. 三级花友oio
7. wilson11 (志在投票)

saolan   Wilson伯伯都出席,好野!
靚女saolan你報左名未?

Wilson伯伯都出席,好野!  發表於 2014-3-3 09:33
回復

puni3577 發表於 2014-3-2 17:30:22 |顯示全部樓層
咁小師妹就為了入場,就是是旦旦帶D肉酸黎啦(肯定我無咁好彩有開花株)
回復

David 發表於 2014-3-2 17:30:57 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
8. David
9. David + 1
回復

puni3577 發表於 2014-3-2 17:32:00 |顯示全部樓層
7. puni3577(手震震地舉)

不用震!大家一齊 happy 下^.^  發表於 2014-3-2 18:09
回復

弘安 發表於 2014-3-2 17:33:04 |顯示全部樓層
係咪登錄咗論壇就算係會員?定係要另外入會架?唔參加展覧淨係嚟睇得唔得架?
回復

george 發表於 2014-3-2 17:33:08 |顯示全部樓層
David 發表於 2014-3-2 17:30
2. 三级花友oio

Dear David! Happy to know you'll join!!
But so sorry that cannot hold te seat for non-member ah...
回復

Sergio 發表於 2014-3-2 17:34:42 |顯示全部樓層
2. 三级花友oio
8. David
9. puni3577(手震震地舉)
10. Sergio
回復

george 發表於 2014-3-2 17:34:59 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2014-3-2 17:33
係咪登錄咗論壇就算係會員?定係要另外入會架?唔參加展覧淨係嚟睇得唔得架? ...

係咪登錄咗論壇就算係會員?-> 對啊
定係要另外入會架?-〉沒有其它會啦!
唔參加展覧淨係嚟睇得唔得架? -〉我們希望每位參與的花友都能自攜植株參展,雅俗共賞
回復

george 發表於 2014-3-2 17:36:50 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2014-3-2 17:34
2. 三级花友oio

謝謝sergio幫手整理
回復