蘭花出甜汁, 點解呢 !-

作者: Donder 发表于 2008-7-4 14:51:24
2201 10
我種有幾盆不同品種的蘭花, 期中有兩盆出了好多好大點的甜汁, 在葉底, 在支條, 到處都是, 我試食過, 好甜, 好甜架, 用手摸落去, 好次淋淋, 好似胶水咁, 咩黎既呢 ! ? 對蘭花是好現象或是不好現象呢 ! ?
BanbieChan 發表於 2008-7-4 15:23:54 |顯示全部樓層

好大膽

叮噹 ,蘭花點解出汁,我唔識呀,不過,我覺得你好大膽,因為你
chiman 發表於 2008-7-4 16:00:38 |顯示全部樓層
好勇敢
Donder 發表於 2008-7-4 16:50:12 |顯示全部樓層
E........有咩咁大膽 !? 又有咩咁勇敢呢 ! ? 因我試食 ! ?   我成日都試下食花花草草分泌出來的汁, 我林, 我食咁小, 唔會死既 ! 嘻.......嘻.........
IVAN 發表於 2008-7-4 18:53:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-7-4 16:50 發表
E........有咩咁大膽 !? 又有咩咁勇敢呢 ! ? 因我試食 ! ?   我成日都試下食花花草草分泌出來的汁, 我林, 我食咁小, 唔會死既 ! 嘻.......嘻.........  

可不是呢...
chowie 發表於 2008-7-4 21:01:54 |顯示全部樓層
是自然情况,对兰无害,只怕野蚁。
mimo 發表於 2008-7-4 21:30:18 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-7-4 16:50 發表

我屋企o既蘭花都有o的sticky o既汁喎, 我無理佢, 無試食... 所以唔知甜唔甜... haha...
不過我諗係正常, 因為我不止一盆有汁, 係盆盆都有...
JESSLUN 發表於 2008-7-5 16:38:04 |顯示全部樓層
好想知,系什么来的?经常会引来好多蚂蚁.........
hcheung 發表於 2008-7-5 18:35:57 |顯示全部樓層
我種的加多利亞開花時花尖及花莖都有蜜汁, 我試食過好甜。應該用來吸引昆蟲傳播花粉。
tom2tong 發表於 2008-7-5 19:03:50 |顯示全部樓層
原帖由 chowie 於 2008-7-4 21:01 發表
是自然情况,对兰无害,只怕野蚁。

有幾種蟻就以蘭花分泌的蜜為生確招蟻的!
6792 發表於 2008-7-7 12:55:01 |顯示全部樓層
自然界物種是很奇妙的,植物分泌出汁液或生出果實,是一種共生生態,汁液/果實是供應給某種昆蟲/鳥類,以求該種昆蟲/鳥類會常駐於此,達到守護或傳播種子的目的