安裝自動淋水系統

作者: skchan 發表于 2014-2-21 09:21:01
4764 34

本人將租一塊一萬呎的田(初時只開發一部份), 自己耕種, 如有人有興趣又可以分租D比人, 收回小小成本幫補下, 但要安裝抽水及自動淋水系統, 找師傅整好貴, 請問有沒人有經驗安裝過?
yeemin 發表於 2014-2-21 20:04:07 |顯示全部樓層
請問你的田在那區?
我沒有關安裝經驗, 不過如果最後找不到人的話, 你可試試到天行出版社問人
回復

RX-93-2 發表於 2014-2-21 22:23:27 |顯示全部樓層

自動灑水系統並不困難,只要買一部自動灑水機,有膠喉有噴咀和有支架就唔難安裝的。
我在做野的地方都試過安噴水系統的,真係唔難的。一路試噴水一邊調較噴咀的位置,好易的。
回復

RX-93-2 發表於 2014-2-21 22:43:44 |顯示全部樓層
塊地響邊的?
回復

skchan 發表於 2014-2-22 10:18:43 |顯示全部樓層
在元朗大棠
因為我對電工全不認識呀, 因為抽水位只是一條小渠, 我想請問下以下問題
1)是否買一個夠力的自動抽水機抽水上田
2)再買自動淋水系統就OK呢?
3)因為我一星期先去1-2次, 故個抽水要在淋水時自動開關,請問是否有這麼自動的機械呢?
4)有朋友就說要買加壓器, 有朋友又說要有蓄水池....頭都大埋
因為塊田實用有8千呎左右, 我估初時我只是開住一部份先

我打算在淘寶買回來, 但又怕買錯,真煩惱
如有朋友可以免費幫手, 我樂意給他免費一起耕田,呵呵

自動開關的話可以買時間"制",放在插頭24小時那種,我家charge手提常用。基本上就是決定開多久+甚麼時候開(例如1pm-1:30pm)  發表於 2014-2-22 13:22
回復

esmonhk 發表於 2014-2-22 15:12:32 |顯示全部樓層
小渠做吾到自動灑水,水壓吾夠,如果想做灑水先要有蓄水的地方,再考慮水泵同時有冇電源供給水泵用
回復

yeemin 發表於 2014-2-22 16:40:07 |顯示全部樓層
若怕室外漏電或要用太陽能的話, 仲要考慮用直流定交流電(以下連結是隨機serach):

直流電 260W
交流電 750W
交流電 370W
回復

RX-93-2 發表於 2014-2-22 17:14:21 |顯示全部樓層
條水渠幾深先?離開塊田幾遠?有冇電源供應先?
回復

skchan 發表於 2014-2-22 18:46:09 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-2-22 10:18
在元朗大棠
因為我對電工全不認識呀, 因為抽水位只是一條小渠, 我想請問下以下問題
1)是否買一個夠力的自動 ...

謝謝你呀, 非常好的建議
回復

skchan 發表於 2014-2-22 18:50:55 |顯示全部樓層
esmonhk 發表於 2014-2-22 15:12
小渠做吾到自動灑水,水壓吾夠,如果想做灑水先要有蓄水的地方,再考慮水泵同時有冇電源供給水泵用 ...

只是有電, 小渠真是好小小的, 看來都是唔得了
回復

skchan 發表於 2014-2-22 18:51:32 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2014-2-22 17:14
條水渠幾深先?離開塊田幾遠?有冇電源供應先?

大約離3米左右,不過不知是否冬天原因, 好淺水
回復

mikecho 發表於 2014-2-22 19:36:37 |顯示全部樓層

好多事情講起來簡單!動手做起來才知復雜!建議用電的部份注重安全!請個有牌的去做好防水防漏电!其它的怎樣亂來都可以!
最簡單最平的方法之一是:一個時間掣控制一個水泵,接上滴灌帶走遍全場
注意點:1,時間掣的選擇-要电子的還是手動圓盤的,手動的每次開動最少15分鐘,不夠就是30分鐘,45分鐘...
           2,水泵扬程、功率的選擇,看場地需要,選個容易修理的
             3,水泵前後的水必須要過瀘,否則水泵易壞不特止,滴灌帶塞了全場報廢!如果不用滴灌帶也可以開渠灌水,但用水量就多了;噴水的也會塞的,但清理較易,只是安裝費貴
回復

esmonhk 發表於 2014-2-22 20:55:07 |顯示全部樓層
我有個懶人提意:如果水渠位置高過你種植的田,可以考慮挖條小坑引水入田浸田,吾用的話用大石塞住缺口
回復

RX-93-2 發表於 2014-2-23 17:22:39 |顯示全部樓層
水量唔多就大問題,在你塊田附近的條水渠是平地的?還是有斜坡?
回復

skchan 發表於 2014-2-23 19:40:07 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2014-2-22 19:36
好多事情講起來簡單!動手做起來才知復雜!建議用電的部份注重安全!請個有牌的去做好防水防漏电!其它的怎 ...

謝謝師兄, 做起來真是好麻煩的, 所以未找到好方法,我都是唔簽約好d, 否則只是辛苦自己又養草
回復

skchan 發表於 2014-2-23 19:40:39 |顯示全部樓層
esmonhk 發表於 2014-2-22 20:55
我有個懶人提意:如果水渠位置高過你種植的田,可以考慮挖條小坑引水入田浸田,吾用的話用大石塞住缺口 ...

水比田低3米左右, 所以唔可以呀
回復

skchan 發表於 2014-2-23 19:41:32 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2014-2-23 17:22
水量唔多就大問題,在你塊田附近的條水渠是平地的?還是有斜坡?

算平地啦,不過比田低3米呀
回復

csc 發表於 2014-2-23 22:25:36 |顯示全部樓層

1.取水位有沒有閘水位.沒有的要做聚水處
2.水流量多不多.若不多聚水處要做大一點
3.儲水要找個 200 L或更大 的膠箱.要升高膠箱(視符要的水壓及場地大少)
4.利用抽水泵上水到差不多滿時用洪吸作用來出水(這個成本較平)
回復

skchan 發表於 2014-2-24 09:51:11 |顯示全部樓層
csc 發表於 2014-2-23 22:25
1.取水位有沒有閘水位.沒有的要做聚水處
2.水流量多不多.若不多聚水處要做大一點
3.儲水要找個 200 L或更大 ...

謝謝你呀, 對來我說好複雜呀.....請大做工程又大, 好貴, 最少成萬元以上,我可能要考慮人手淋水, 不過請人好貴呀, 私人玩投資太大
回復

yeemin 發表於 2014-2-26 04:08:31 |顯示全部樓層
小水渠是否上圖中那種?
回復

12下一頁