DIY植物補水器

作者: 花園仔 發表于 2008-7-3 10:22:12
91030 133
花園仔 發表於 2009-8-25 16:06:08 |顯示全部樓層
81# EE閒人
我的植物補水器,
易做,超好用,幾乎 $ 0 成本,
用棉繩加水樽,統計及觀察過,約每 24 小時補水 150 cc;
我的紫花酢漿草,因掛在花槽外圍,葉又大,容易揮發水份,早上淋一次,下午要再淋,否則會彎晒腰,真係去街街耐 d 都掛住佢,而家用左補水器,超放心囉!
早幾天去左馬交兩天,出門前淋到好濕,跟住靠補水器,好惦!
多謝老師!
====================================

你好! 使乜客氣吖!
你嘅<植物補水器>配曬你個網名啵, 係<求其懶惰型>黎嘅,
放飛心情, 閒閒散散求求其其搞得掂就OK啦!

求其懶惰型:  
樽一個(乜都得架, 盆, 水桶, 電油桶咁大都得架視乎你嘅需要啦!)
揾D類似地拖棉條物體做引水, 將上位嘅水引到植物度.
點調節? 按引水物體嘅粗幼囉!
回復

EE閒人 發表於 2009-8-25 16:46:36 |顯示全部樓層
老師你形容得好貼切呀!我覺得 simple is beautiful!
我都係看過你的帖子跟住造。但我可是一個認真的求其懶惰型
如用最簡單的方法便達到現時的目的及需要,then why not?
想得太覆雜就做唔到閒人唷!
不過,下次如果要去旅行多幾天,就得要賣喉、調節器…
回復

泥猛仔 發表於 2009-9-1 23:05:32 |顯示全部樓層
點樣唔用口張D水灌滿條喉?
回復

sam261 發表於 2010-2-7 14:51:37 |顯示全部樓層
回復 13# 花園仔

Good~~   
回復

gnoryan 發表於 2010-2-8 20:18:17 |顯示全部樓層
回復 83# 泥猛仔

可以去金魚街買個手泵 (我唔知叫乜名) , 用黎換水用既 , 9-10元一個 , 一個口吸水 , 一個口放水 , 咁就唔使用口啦
回復

DJ999SAI 發表於 2010-2-8 21:39:37 |顯示全部樓層
我諗到個改善既方法 唔知work唔work
用虹吸原理 支管插入個樽入面會浪費左 因為d水要上到水樽咁高先可以落

我覺得如果係個樽底開個洞 再駁管好d 咁就可以用哂成樽水咁濟
大氣壓力同重力一齊作用 個樽肥d會流得快d/瘦d慢d

由於出口係樽身下面 你反轉支管都會出到水
所以可以kui圈來控制流水速度 當然用老師所講既控制器最好la
回復

DJ999SAI 發表於 2010-2-8 22:04:14 |顯示全部樓層
[理論上]咁樣既話 滴水既速度應該可以保持好耐都一樣 同埋幾分鍾一下都得
如果用2L樽整的話 可能用到1星期上 add12icon
回復

花園仔 發表於 2010-2-9 01:16:31 |顯示全部樓層
回復 86# DJ999SAI
回復 87# DJ999SAI

我諗到個改善既方法 唔知work唔work
用虹吸原理 支管插入個樽入面會浪費左 因為d水要上到水樽咁高先可以落

我覺得如果係個樽底開個洞 再駁管好d 咁就可以用哂成樽水咁濟
大氣壓力同重力一齊作用 個樽肥d會流得快d/瘦d慢d

由於出口係樽身下面 你反轉支管都會出到水
所以可以kui圈來控制流水速度 當然用老師所講既控制器最好la
==========
[理論上]咁樣既話 滴水既速度應該可以保持好耐都一樣 同埋幾分鍾一下都得
如果用2L樽整的話 可能用到1星期上
================================
你好!
制作簡單方便, 調控準確容易!
體呢两個大前題下充份發揮使DIY更具意義! 努力!

認知, 承諾, 實踐 -- 希望好快見到你嘅作品!

仲有千祈唔好忘記
E=MC² 啵!

有興趣咪睇吓樓下另一帖<DIY淋水壺>囉,
睇完講吓你有乜意見都好吖? 嘻嘻!
回復

ricricric109 發表於 2010-4-22 17:29:41 |顯示全部樓層
怕煩,可以買現成的~

回復

花園仔 發表於 2010-4-22 23:53:35 |顯示全部樓層
回復 90# ricricric109
怕煩,可以買現成的~
===============

好吖!
回復

greener 發表於 2010-4-23 11:14:25 |顯示全部樓層
那個現成的補水器貴嗎?香港種學那裹有售?
回復

花園仔 發表於 2010-4-23 12:36:18 |顯示全部樓層
回復 92# greener
那個現成的補水器貴嗎?香港種學那裹有售?
========================

大家好!

呢個帖係DIY, 而 ricricric109 叫人買現成, 好似唔多恊調呢!

不而叫 ricricric109 開個新帖詳細介詔造福網友都好吖!
回復

下午茶 發表於 2010-5-31 21:08:27 |顯示全部樓層
我認為直到目前,花園仔 老師,呢个 DIY 補水器係最實際,簡單易做,容量及出水量可按需要隨意改變,
回復

jieda 發表於 2010-6-12 18:33:33 |顯示全部樓層
打點滴,正!
回復

臭皮皮 發表於 2010-8-10 15:03:42 |顯示全部樓層

回復 96# 花園仔
老師,你好
想請問你啲配件喺邊處買架?啲配件咩名呀?我都想整番個,唔該老師!
回復

花園仔 發表於 2010-8-12 18:46:42 |顯示全部樓層
DIY個補水器你估係整火箭咩,
由開工至調教好出水使幾分鐘唧, 唉!

今早做咗個俾两棵青瓜用, 效果幾好吖 -- 冇頭耷耷囉!!

揾咗個<裝鮮奶嘅膠樽>及<洗頭水唧唧>,

將所需嘅<膠喉>剪啱, 插入擰鬆咗<調節掣>两邊,

短喉嗰邊插入滿水嘅膠樽入邊

長喉體出邊插入嗰個洗頭水唧唧度, 幾吓咪水長流啦....

將膠樽掛高位後逐條出水喉調節掣慢慢擰翻實黎調教出水滴速度,

搞掂咪OK囉, 冇水就加水, 個樽乾曬咪重新調過囉容乜易吖!

2010-08-12-15.jpg 2010-08-12-16.jpg 2010-08-12-17.jpg 2010-08-12-18.jpg 2010-08-12-21.jpg 2010-08-12-23.jpg 2010-08-12-22.jpg
回復

花園仔 發表於 2010-8-12 20:15:14 |顯示全部樓層
回復 97# 臭皮皮
回復 96# 花園仔
老師,你好
想請問你啲配件喺邊處買架?啲配件咩名呀?我都想整番個,唔該老師!
========================================

臭皮皮好!

你嘅問題由第一篇開始已詳細講明架嗱, 請睇!
回復

花園仔 發表於 2010-11-1 23:13:31 |顯示全部樓層

我都唔明有啲壇友話唔得喎, 我玩得幾開心!

原本一桶水就夠嘞!
我調教係唔少於半桶水壓力, 所以....

如果要旅行外出幾日, 會駁水喉(弱流量)並花多幾十蚊整個廁所用嘅滿水器落去, 令到水源不斷及水壓長期穩定囉!
仲有啲水及喉位上段係唔會俾佢見光源嘅, 係避免生綠藻阻塞調節器出入口!

係唔係想知我個植物補水器嘅加強版點整亞?

補充:

通常嗰個廁所水箱唔使買架, 體嗰啲新屋苑入伙梗有好多人泵出黎嘅,
未用過唔那渣架, 就算要買, 體嗰啲古老裝修材料舖執個都好平之馬!

唔鍾意用厚身啲外皮膠桶做都得架!

來水閘掣及浮波體普通五金舖有供應, 幾十蚊咁上下啦,
不過要注意水箱嘅入水窿有大細架, 分別係半吋或5分,
購買嗰時五金舖伙記會問你架罅.
如果自己整嘅水箱就先買咗嗰套架生後至鑽窿囉!

水箱入水流量一定要大於儲水桶俾滴水喉嘅流量總和!

由水箱過水去儲水桶嘅水喉流量係肯定要大於滴水喉嘅流量總和
即係要計算嗰條喉嘅直徑大細啦, 其實好易, 大啲冇衰格!

運作時先開水掣裝滿水箱預設平衡水位,
然後裝滿儲水桶預設平衡水位,
用裝滿水冇空位嘅水位平衡喉两頭同時放入水箱及儲水桶度.
(安放後條喉不能有空氣位體入邊)

開放調節製黎調教所有植物補水喉嘅滴水速度,
流幾多水去嗰個水箱會利用水位平衡喉補充翻俾儲水桶度架罅,
啲水壓會持續穩定令滴水速度保持跟最初調教時一樣嘅.

當然啲水要好乾淨, 因為滴水調節器開放嘅空間好細小,
遇上水中大量藻類會影響滴水速度甚致會完全阻塞架,
所以盡量唔好俾供水接觸光線以免生長大量藻類!

好勁!  發表於 2013-3-15 11:08

評分

查看全部評分

回復

Aman 發表於 2011-4-1 14:25:59 |顯示全部樓層
Oh yes, very nice design.
回復

BoBjohn 發表於 2011-4-25 23:52:16 |顯示全部樓層
我都要試試先
回復