有關臭草

作者: JicJicmom 發表于 2008-7-2 11:37:17
3595 14
買左一盤臭草 , 2 日之後好謝 , d 葉垂哂 , 係乜野原因 ? 我無話特別晒佢 / 比好多水佢 .
以前村屋都種過, 唔理佢又無打理 , 反而生到盤滿砵滿.
唉 ~~ 出左市區 , 種乜都好似好難咁 .....
謝謝各位解答 .
Alfphy 發表於 2008-7-2 11:46:10 |顯示全部樓層
會唔會係放置的地方空氣唔流通?
呢度有人講過下…
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007052100355
回復

農夫 發表於 2008-7-2 11:57:04 |顯示全部樓層
原來臭草咁有用
下次見到一定要買
回復

JicJicmom 發表於 2008-7-2 13:49:06 |顯示全部樓層
多謝回覆 !!!!
尋日咁熱 , 可能真係唔夠水 !!!! 我D紫蘇 ,  九層塔都 DUP DUP 地, 不過淋左水到左夜晚就無哂事 ~ 企番哂 ~~
天氣太熱如果香草盤坐水 , 會唔會好D ? 又抑或好易爛根 ?
回復

kaka 發表於 2008-7-2 21:20:02 |顯示全部樓層
我今日都用$2買了一棵臭草, 現正浸水中,晚一點就會插去泥喥試下得唔得......

請問各位高手, 我這做法正確嗎?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 01:34:54 |顯示全部樓層
原帖由 JicJicmom 於 2008-7-2 13:49 發表
多謝回覆 !!!!
尋日咁熱 , 可能真係唔夠水 !!!! 我D紫蘇 ,  九層塔都 DUP DUP 地, 不過淋左水到左夜晚就無哂事 ~ 企番哂 ~~
天氣太熱如果香草盤坐水 , 會唔會好D ? 又抑或好易爛根 ? ...

天氣熱係要多注意淋水,坐少少水,係ok,
但坐水太長(例如整天)係會爛根的。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-3 01:35:42 |顯示全部樓層
原帖由 kaka 於 2008-7-2 21:20 發表
我今日都用$2買了一棵臭草, 現正浸水中,晚一點就會插去泥喥試下得唔得......

我個人就未試過,但聽聞臭草好粗生,買回來就咁插都得。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-3 02:05:41 |顯示全部樓層
原帖由 kaka 於 2008-7-2 21:20 發表

得架,我試過買一扎諗住煲綠豆沙,結果懶得滯冇煲到,用水養o左一兩日,未生根就插入泥,擺o係露天地方,經歷過黑雨& 8號風球,仲未死晒喎~
回復

kaka 發表於 2008-7-5 19:06:26 |顯示全部樓層
2008-7-2 21:20   將2棵臭草插入泥, 到今日其中一棵有少少謝(25%謝), 另外一棵15%謝......
唔知其實佢地生唔生喥根呢.....?
回復

Alfphy 發表於 2008-7-7 08:28:16 |顯示全部樓層
剛插落去,唔會咁快有根,所以有少少謝!
佢未生根就不宜放在太晒的地方,否則好易晒死!放在陰涼處,保持土濕,就ok啦!
回復

蠍子仔 發表於 2008-7-7 14:31:04 |顯示全部樓層
臭草乾d好過濕
要曬太陽就真
回復

JicJicmom 發表於 2008-7-7 14:35:00 |顯示全部樓層
呢幾日將佢移左入半室內,有流通空氣, 無座水, 剪左枯葉.
開始有番D氣息!! 努力努力 !!!!!
回復

花園仔 發表於 2008-7-7 14:42:24 |顯示全部樓層
臭草枝葉茂盛好吸水架, 而且D根又濃密種咗一段時間好容易D根纏滿個盆, 搞到淋咗水好快就乾曬架嘞, 所以要間中修剪吓D枝葉, 耙鬆吓泥面等下邊D泥索到水....
回復

kaka 發表於 2008-7-7 19:19:03 |顯示全部樓層
2008-7-7 18:00  今日其中一棵再謝少少(25% ---> 35%謝), 另外一棵15% ---> 25% 謝......
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-7 19:24:07 |顯示全部樓層
放在室內好香綠豆沙味~
回復