返回列表 發新帖

我d植物有難喇....最新近況

作者: 小美 發表于 2008-7-2 02:01:54
7689 37
Monse 發表於 2008-7-3 09:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-3 08:44 發表

咁你地有冇d趕螞蟻o既方法? d蟻真係好煩ka.

我印象中有一種好似叫蟻糖既殺螞蟻藥,果樣好似白砂粒咁既,都可殺到螞蟻架。
回復

Monse 發表於 2008-7-3 09:54:07 |顯示全部樓層
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-3 10:48:51 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-3 09:49 發表

我印象中有一種好似叫蟻糖既殺螞蟻藥,果樣好似白砂粒咁既,都可殺到螞蟻架。

呢隻蟻糖可唔可以用o係農作物架?
回復

Monse 發表於 2008-7-3 15:04:53 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-3 10:48 發表

呢隻蟻糖可唔可以用o係農作物架?

我剩係知道屋企有蟻去藥房買架,唔係好貴架咋,我諗擺啲係泥面都有效掛。
回復

sammy 發表於 2008-7-3 21:22:48 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-3 08:40 發表

單看表面,你認為係"介穀虫"?
我今日出去睇過, 有d響葉面, 有d響葉底. 有d響乂位. 起初我以為係屋企d燕子糞便. 後來越整越多...
原來會傳染.....唔怪得旁邊果棵都係啦~~ ...

你現場睇得最清楚, 你對照一下吧:
椰子擬輪盾介殼蟲 (Pseudaulacaspis cockerelli)
http://www.tari.gov.tw/%C3%FA%AE ... /diaspididae/94.htm

產蜜的粉介蟲,最常見係柑桔粉介殼蟲 (Planococcus citri) :
http://www.tari.gov.tw/%C3%FA%AE ... seudococcidae/9.htm

回復

小美 發表於 2008-7-3 22:05:12 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3/7/2008 21:22 發表

你現場睇得最清楚, 你對照一下吧:
椰子擬輪盾介殼蟲 (Pseudaulacaspis cockerelli)
http://www.tari.gov.tw/%C3%FA%AE ... E/%A9%F8%C2%CE%B9%C ...

兩種都唔似wor.....
粉介原來係"番鬼荔枝"d皮上面常常見到的那種. 上次我棵臭草就係死響粉介蟲手上.....
椰子介殼蟲又唔算好像, 個樣冇咁粉, 一點一點白色咁ka, 葉底同葉面都有.
我搵下有冇放大鏡. 去睇下先.
回復

sammy 發表於 2008-7-3 22:08:59 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-3 22:05 發表

兩種都唔似wor.....
粉介原來係"番鬼荔枝"d皮上面常常見到的那種. 上次我棵臭草就係死響粉介蟲手上.....
椰子介殼蟲又唔算好像, 個樣冇咁粉, 一點一點白色咁ka, 葉底同葉面都有.
我搵下有冇放大鏡. 去睇下先. ...

我見第二幅相有佢獨特既白色梨形盾, 所以覺得係佢
回復

小美 發表於 2008-7-4 02:30:09 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3/7/2008 22:08 發表

我見第二幅相有佢獨特既白色梨形盾, 所以覺得係佢

係呀係呀.....我發現起碼有兩種虫.

頭先響呢度睇到d相片: http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
似"粉介虫"同埋"盾介殼虫". 但係粉介殼虫, 唔只出現在葉底, 葉面都有. 可能進化左.....

回復

小美 發表於 2008-7-4 02:33:41 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 3/7/2008 15:04 發表

我剩係知道屋企有蟻去藥房買架,唔係好貴架咋,我諗擺啲係泥面都有效掛。

其實你地有冇研究過, 如果將d有毒性o既藥, 放響泥度. 植物當然唔會毒死, 但係佢會唔會吸收左d毒呢?
又或者佢地d花/果實會唔會帶有毒性呢? 我好想知呀.
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-4 18:35:18 |顯示全部樓層
是否即是生茲???
回復

小美 發表於 2008-7-4 22:31:48 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 4/7/2008 18:35 發表
是否即是生茲???

應該唔係....d茲會郁, 但係呢d唔會. 就好似d雀跌左響葉上面咁......
回復

小美 發表於 2008-7-17 09:33:46 |顯示全部樓層
兩棵桂花經過一排的治療後, 桂花一號已經回復生機, 而且發芽開花添! 我首先係用蒜泥浸水, 將水灑在葉上, 第二日用水沖洗後, 發現螞蟻已不存在了, 但粉介殼虫仍然很多. 第三日我就將有問題的葉剪掉, 再用醋+化妝棉在粉介殼虫位置輕抹, 粉介殼虫即時被抹走!
桂花2號就慘喇, 蒜水的治療不成功, 仍然有少量螞蟻. 於是我用了花寶的plantmate. (好似wd40的味道, 人都差d死埋) 第二日螞蟻消失了, 我再幫佢沖一沖身....第三日我用醋抹葉上的粉介殼虫, 因為太多了, 所以要剪掉不少的葉, 而且發現還有很多盾介殼虫, 是醋抹不掉的, 很多都生長在嫩芽的位置, 葉上的我用較剪刮去.

請問各位有乜野可靠有效的辦法去對付盾介殼虫呢???
回復

sammy 發表於 2008-7-17 21:28:34 |顯示全部樓層
綜合網絡資料提供一些方法:
- 洗潔精/洗粉水 200倍- 原理係溶解其蠟質, 使之失去保護而死. 桂花係灌木, 不妨濃些
- 白花油/藥油400~500倍 - 據說藥油能有效滲透甲殼, 藥油不溶於水的話加一兩滴洗潔精

回復

小美 發表於 2008-7-19 04:27:22 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 17/7/2008 21:28 發表
綜合網絡資料提供一些方法:
- 洗潔精/洗粉水 200倍- 原理係溶解其蠟質, 使之失去保護而死. 桂花係灌木, 不妨濃些
- 白花油/藥油400~500倍 - 據說藥油能有效滲透甲殼, 藥油不溶於水的話加一兩滴洗潔精 ...

非常感謝~~
但係如果d虫死左, 係咪會自己脫落? 定係要用人手去除?? 定係用完藥就由得佢唔洗理?
回復

sammy 發表於 2008-7-19 10:36:55 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-19 04:27 發表

非常感謝~~
但係如果d虫死左, 係咪會自己脫落? 定係要用人手去除?? 定係用完藥就由得佢唔洗理?

粉介梗係自己脫落啦, 但盾介蠟質的殼不容易自己脫落, 其實死左剷唔剷都唔重要, 最重要係判斷到係咪死左o者, 如果上述的藥見效的話, 白色的部份應該會變啡色, 過一段時間再沒有白色, 即係死左

回復

YIN 發表於 2008-9-29 01:49:31 |顯示全部樓層
實在太好了, 我找左好耐终於找到我要既野... 我家都係有白色一點點蟲仔, 又吳係咩.
我用手又捉吳到咁多,有d人又同我講吳係蟲係菌來. 我就買左”百菌清”加水噴佢.
現在知道了, 原來係叫產蜜的粉介蟲~~~多謝你地既意見.我好擔心呀, 因為佢好以識跳去另一棵植物度..好想快d殺左佢地..明天用火酒試下先.add10icon  
回復

小美 發表於 2008-10-29 15:34:33 |顯示全部樓層
唔知點解, 最近又有番呢d咁o既野.... 仲越唻越多.
我用皂液開水噴過. 但唔知點解d葉好似越唻越"啞"色....>.<

咁都唔係辦法. 究竟點解會咁ka? 果d野係點樣形成ka???
係咪d泥? 定係本身棵桂花唔夠強壯先會咁呢 ?? 我唔想佢死呀 >.<
回復

farfeifar 發表於 2008-10-30 15:11:57 |顯示全部樓層
我見到通常都係用手meet走佢地或者用水fear甩佢地law!
皂液開水噴都不宜太密呢~可能會阻塞d植物透氣架~
回復