我d植物有難喇....最新近況

作者: 小美 發表于 2008-7-2 02:01:54
7691 37
我種左d桂花, 最近開始見到有幾隻行得好快的黑色小螞蟻在桂花枝上走唻走去.....
後來我發現桂花的葉上面有好多白色一點點, 近望唔多會郁, 差不多每個樹枝節上都會見到有白色.
請問有冇人知果d係乜野呀?? 應該點處理好呢?? 我見生左呢d野之後, 我棵桂花好似冇以前咁健康.
d綠色葉開始冇光澤喇......好可憐......
請各位高人指點一下!!! 感激不盡!

今朝一早去影左d相, 俾大家睇下究竟呢d係乜野虫......
唔知仲有冇得救呢??  今日我見有d葉開始黃喇......

Alfphy 發表於 2008-7-2 04:50:00 |顯示全部樓層
白色係咪芽蟲啊?
桂花有香味又好食,係戶外種,好易招惹到小昆蟲的,要做足d防蟲功夫架!
回復

Monse 發表於 2008-7-2 07:20:14 |顯示全部樓層
可能係粉介殼蟲吖

食醋擦葉法:用食醋(米醋)50ml,將棉球在醋內浸濕後,再用沾有食醋的棉球在花木的葉子上輕輕揩擦,既可將介殼蟲揩撣殺滅,又能使曾被介殼蟲損傷的葉子重新返綠光亮。

酒精擦葉法:用酒精輕輕地反復擦拭受介殼蟲為害的葉面,就能把介殼蟲除掉,即使肉眼看不到的幼蟲,也能徹底殺滅掉。
回復

小美 發表於 2008-7-2 10:09:46 |顯示全部樓層

回復 2# Alfphy 的帖子

我都唔知係乜虫呀. 因為呢次呢d同上次我棵死鬼臭草生果d完全唔同.....但係上次都係由螞蟻形成的...
回復

小美 發表於 2008-7-2 10:16:02 |顯示全部樓層

回復 3# Monse 的帖子

好多謝你o既教路.....
你可唔可以話我知究竟棵桂花做乜事啊?
夜少少再出去試下.....而家晒死我..
回復

silicon 發表於 2008-7-2 10:21:10 |顯示全部樓層
用Monse嘅方法最好keep住做很多次先得,因有機會有漏網之魚;若有其他植物,要同時做殺蟲工作,因植物有交叠相鄰,而且有螞蟻就容易傳染開。
若桂花不是用來食用,可購買一種叫 "好年冬" 嘅農藥,此農藥是小顆粒狀,散於泥面,正常澆水。此農藥是讓植物吸收後,昆蟲吸食植株時毒死它。若有小童或寵物就避免使用了;另小心傾倒盆底剩餘水份。
回復

sammy 發表於 2008-7-2 21:58:48 |顯示全部樓層
係盾蚧唔係粉蚧, 準確D講係椰子擬輪盾介殼蟲
回復

sammy 發表於 2008-7-2 22:06:01 |顯示全部樓層
好年冬有劇毒,普通人不易購得吧?
回復

silicon 發表於 2008-7-2 23:47:50 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2-7-2008 10:06 PM 發表
好年冬有劇毒,普通人不易購得吧?

我買過很多次啦!花墟或菜種行有售
回復

sammy 發表於 2008-7-3 00:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 silicon 於 2008-7-2 23:47 發表

我買過很多次啦!花墟或菜種行有售

佢對付根粉介有冇效?
回復

silicon 發表於 2008-7-3 00:33:11 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3-7-2008 12:10 AM 發表

佢對付根粉介有冇效?

有效!試過連小強都毒死埋
但真喺很毒,要小心處理!
回復

小美 發表於 2008-7-3 00:48:52 |顯示全部樓層

回復 11# silicon 的帖子

唔得呀. 因為我有養狗.....所以唔用得呢個方法, 又有小朋友......
呢種虫唻ka? 點解唔郁o既?>? 個名好長wor. 同椰子有關ka?
定係d螞蟻種佢地響度ka?
回復

sammy 發表於 2008-7-3 00:50:18 |顯示全部樓層
原帖由 silicon 於 2008-7-3 00:33 發表

有效!試過連小強都毒死埋
但真喺很毒,要小心處理!

系統性的藥都係咪搞我,  搞到花盆流出黎D水都有毒, 掂左都唔知
回復

sammy 發表於 2008-7-3 00:54:35 |顯示全部樓層

回復 12# 小美 的帖子

果D係雌成蟲, 可以終生不動的
回復

小美 發表於 2008-7-3 01:18:16 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3/7/2008 00:54 發表
果D係雌成蟲, 可以終生不動的

係關d螞蟻事? 我除蟲之餘, 仲要除螞蟻??
如果用醋, d蟻會怕嗎? 醋對植物有影響嗎?
醋還是薑水效果好??
回復

silicon 發表於 2008-7-3 01:24:48 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 3-7-2008 12:48 AM 發表
唔得呀. 因為我有養狗.....所以唔用得呢個方法, 又有小朋友......
呢種虫唻ka? 點解唔郁o既?>? 個名好長wor. 同椰子有關ka?
定係d螞蟻種佢地響度ka?

咁妳要勤力些,見蟲就用火酒抹拭,只要防治快過昆蟲繁殖週期,咁就有機會痊癒
螞蟻是與介殼蟲或芽蟲等共生,因蟲會分泌蜜汁供給螞蟻吃,所以螞蟻會保護它們。所以妳都要找方法趕走螞蟻
回復

silicon 發表於 2008-7-3 01:25:38 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3-7-2008 12:50 AM 發表

系統性的藥都係咪搞我,  搞到花盆流出黎D水都有毒, 掂左都唔知

所以每次接觸後都要洗手,又或每次接觸都戴手套,就比較安全
回復

sammy 發表於 2008-7-3 01:36:16 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-3 01:18 發表

係關d螞蟻事? 我除蟲之餘, 仲要除螞蟻??
如果用醋, d蟻會怕嗎? 醋對植物有影響嗎?
醋還是薑水效果好??

唔係,分泌蜜露同螞蟻共生的是粉介殼蟲,佢地係唔會停係葉面,只會匿藏係葉背;盾介係風力,碰觸等物理途徑傳播的。當然,我唔除排上面的桂花感染多於一種介殼蟲。

回復

小美 發表於 2008-7-3 08:40:19 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 3/7/2008 01:36 發表

唔係,分泌蜜露同螞蟻共生的是粉介殼蟲,佢地係唔會停係葉面,只會匿藏係葉背;盾介係風力,碰觸等物理途徑傳播的。當然,我唔除排上面的桂花感染多於一種介殼蟲。 ...

單看表面,你認為係"介穀虫"?
我今日出去睇過, 有d響葉面, 有d響葉底. 有d響乂位. 起初我以為係屋企d燕子糞便. 後來越整越多...
原來會傳染.....唔怪得旁邊果棵都係啦~~
回復

小美 發表於 2008-7-3 08:44:52 |顯示全部樓層
原帖由 silicon 於 3/7/2008 01:24 發表

咁妳要勤力些,見蟲就用火酒抹拭,只要防治快過昆蟲繁殖週期,咁就有機會痊癒
螞蟻是與介殼蟲或芽蟲等共生,因蟲會分泌蜜汁供給螞蟻吃,所以螞蟻會保護它們。所以妳都要找方法趕走螞蟻 ...

咁你地有冇d趕螞蟻o既方法? d蟻真係好煩ka.
回復

12下一頁