返回列表 發新帖

[問題]----追肥

作者: renda 發表于 2007-8-22 04:45:46
5875 23
renda 發表於 2007-8-24 00:46:33 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-8-23 15:56 發表
我唔記得點寫個字 ,應該係〝纖維〞,唔知有冇錯?

我用海藻加水(1:1000),同你嘅比例一樣, ,直接噴葉,同淋落泥土。如果直接噴完,我會等一至兩星期才收來吃! ...

哦,原來係咁,明白喇。

海藻加水?係自己堆肥定係街買架?對我D苗黎講又會唔會太肥呢?
回復

renda 發表於 2007-8-24 02:33:16 |顯示全部樓層
原帖由 montys 於 2007-8-23 17:03 發表
葉面吸收不等於是化肥!

簡單說化肥是從化學方法提取,提取成份一般是化學物品及非有机物,
用比較簡單的方法,已可提取高含量氮磷鉀及一般微量元素.
最主要令作物産生硝酸鹽是因為化肥的氮一般是提取自石油副產品.

而 ...

嘩嘩................好難搞

第一:話係有機都唔係有機,我又唔識咩係有機認証;
第二:技術又高,原料又'經'貴;
第三:仲要香港難買到......................

既然我由朝到晚餐餐吔落個肚(打從出世第一啖奶開始),亦似乎走唔甩(以而家個環境係每食左一餐之後,冇中毒冇感染巳經要感恩),咁我都係無謂强求囉,都係用番我支仍然唔知係有機定無機兼唔知有幾毒既野把喇。

鬼叫我無知、無財又無門路咩!

大家繼續努力,快快樂樂種得大個瓜,安安樂樂食到多D菜
回復

PACO 發表於 2007-8-24 05:10:02 |顯示全部樓層

回復 #25 renda 的帖子

其實化肥都係好野黎架(只要跟住說明安全咁施用就可以啦! *不過量施用,收割前7-10日勿再施肥*),作物定可健康成長,你亦可放心食用啦!!
回復

renda 發表於 2007-8-25 04:08:19 |顯示全部樓層
原帖由 PACO 於 2007-8-24 05:10 發表
其實化肥都係好野黎架(只要跟住說明安全咁施用就可以啦! *不過量施用,收割前7-10日勿再施肥*),作物定可健康成長,你亦可放心食用啦!!

thank you PACO  ,我要繼續努力耕好塊地,到時有多D野吃就巳經好有滿足感架喇
回復