[救命啊]有有人可以幫下我:'(

作者: win011119 發表于 2014-1-23 22:59:59
2057 5
盆野我都養左6-7年
前排見個盆太細 幫佢換左個新
點知用錯左泥 啲泥吳透水
過左4-5日 先發現佢有臭味同有蚊仔嬲
之後重新換過所有泥 蚊就冇哂
我多左啲淋水、曬多左太陽 仲買左個啲營養液
但好似越黎越冇生氣咁/.\
今日仲甩左三條………
希望大家幫下我晤想佢死

1.其實呢棵係乜黎?
2.其實要點淋水法?幾密?
3.会吳会係日日曬搞到咁?
4.what can I do?
Eng 發表於 2014-1-31 22:23:49 |顯示全部樓層

1.其實呢棵係乜黎?
答:看來是彩虹竹蕉,或千年木這個家族的植物。

2.其實要點淋水法?幾密?
答:如果是彩紅竹蕉,這植物生長慢,耐旱,淋水不要太頻密。
淋水基本法:不論是何種植物,植料濕的話不淋水,要植料有八九成乾才淋水,每次淋水都要淋透,直至見到水在盆底流出為止。

3.会吳会係日日曬搞到咁?
有可能,但最大問題是淋水出事。

其實你的盆栽C得很冤枉。

你犯了幾個嚴重錯誤:
1)不曾了解自己種的是甚麼丶生態習性如何便貿然換盆。

2)按你說是在前排換盆,應該是11或12月吧?這段時間不宜換盆的。

3)用錯植料,積水令根缺氧腐爛,(有臭味同有蚊仔嬲 ),發現錯誤後換疏水植料種植。這個決定正確,可惜之後所做的全錯了。
"我多左啲淋水、曬多左太陽"。
之前已經因植料積水爛根,雖然換了疏水植料,但多淋水,這和之前未換植料時並無分別,植物的根如此這般給淹壞了,失去吸收水份養份的功能,植株生長大受影響。這樣的情況下植物還要被拿去日曬,水份因日照而大量蒸發,但根壞了水份無從補充,葉子豈能不枯?何況竹蕉是不宜接受直接日曬的植物?

4)"仲買左個啲營養液,但好似越黎越冇生氣咁"。
植物因根壞加上日曬已經是半死不活,肥料是濃度高的物質,對受損的根,無疑是落井不石,你的盆栽至此不堪折磨,惟有與你告別了。

換盆基本法:
1)炎熱寒冷乾燥季節不換盆
2)換盆後要做好保濕的工作,*不是多淋水*,是令植物在一個高濕度的環境,䀆快復完,長出新根。
3)剛換盆的植物不可受日曬,要放在蔭涼的地方,或加遮蔭,至有新根新葉長出才可接受正常光照。
4)剛換盆的植物絶不可施肥,要待植株穩定後,新葉成長才可施肥。

評分

查看全部評分

回復

Ironman888 發表於 2014-2-2 09:57:54 |顯示全部樓層
既然棵植物都攪成咁,我相信如樓上師兄講樓主應該都同佢差不多緣盡,不過但凡每一種生物當受到生命威脅時都有一個生存機制,就係盡快繁顯下一代,不論時節合適與否,只要契機一開契,時間就係最重要因素,花鳥蟲魚大都有這個生存系統,母株會將自己整株的能量去繁顯一隻新的子株,希望隻子株可以繼續生存下來。所以我有一個小見議,減水減晒不要落肥,只係比最基本的生存要素,如果母株未死晒應該會生一隻新子牙出嚟,現在春天,應需時2至4星期,當隻子牙有番幾吋高時而母株應該都殘得八八九九,可切除母株,希望這個方法雖然救唔番亞媽,但可能有隻仔可以存活。
回復

Eng 發表於 2014-2-2 22:34:09 |顯示全部樓層
Ironman888 發表於 2014-2-2 09:57
既然棵植物都攪成咁,我相信如樓上師兄講樓主應該都同佢差不多緣盡,不過但凡每一種生物當受到生命威脅時都 ...

同意Ironman888師兄的說法,但有一些補充。

減水減晒不落肥之餘,要用經消毒的利剪,剪去所有枯葉,清除爛根及腐敗的枝幹。處理好後淋透水,待花盆底滴乾水後,將整盆植物用透明大膠袋套住放在涼快、空氣流通丶光照柔和的環境,待其慢慢復完。膠袋要打幾個孔,或者在封袋口時留一線空隙。若天氣寒冷乾燥可以封密。炎熱時要疏氣降溫。見植料八九成乾才需脫去膠袋淋水。每次淋水後要待花盆底滴乾水才套回膠袋。若見膠袋內出現霞氣,表示心袋內濕度過高,要打開袋口疏氣,否則會生霉菌。

但如果在修剪時發現植株莖部中心已經腐爛,則植物生存的機會不大了。

回復

win011119 發表於 2014-2-6 00:19:03 |顯示全部樓層
感謝你們><
問左個親友、呢盆好似叫馬尾鐵?.?
呢盆野係係我係細細個個時由親友送贈、佢一直正常咁生長、
加上都比屋企人整跌過兩次、都好似無事咁、
所以就無特別去了解佢、仲以為轉盆都無咩影響/_\之後就搞到咁...
我已經無再比佢直曬太陽喇、無蚊、最頂都有繼續生....希望無事><
回復