亂七八糟的仙肉

作者: orik 發表于 2014-1-19 21:09:49
23447 304
orik 發表於 2014-10-3 16:21:13 |顯示全部樓層

警告:
以下照片可能引起不安
不適或恐懼等負面情緒!
如有密集恐懼症,請勿觀看!
如因本帖引起任何不適
恕不負責!
謹此

很久以前來自版主的犀角,今年十月才開花,莫非為了迎接萬聖節?
IMG_20141003_101328.jpg IMG_20141003_101630.jpg IMG_20141003_101630-.jpg

好核突............  發表於 2014-11-10 22:36
好正呀!加條小丑魚就perfect啦!  發表於 2014-10-28 21:28
犀照!!!  發表於 2014-10-16 16:11
嘩..............真係好鬼肉酸!!! (>_<)  發表於 2014-10-16 15:36
打咗冷震0w0w0w0w0w0w0w0w0w0  發表於 2014-10-16 15:23
回復

orik 發表於 2014-10-16 15:12:31 |顯示全部樓層
10月中,希望只是休眠…
回復

tonylhk 發表於 2014-10-16 15:31:59 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-10-16 15:12
10月中,希望只是休眠…

加油~ 看樣子只是準備休眠!  
回復

Audrey 發表於 2014-10-17 13:20:34 |顯示全部樓層

冇錦嘅我有好多,
要就二十幾號拎比你。
回復

tonylhk 發表於 2014-10-17 13:30:22 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-10-17 13:20
冇錦嘅我有好多,
要就二十幾號拎比你。

Audrey你廿幾號回香港嗎???
先謝謝~ 再約~
回復

orik 發表於 2014-10-28 17:20:26 |顯示全部樓層

我,很少拍多肉的合照
不是因為不喜歡,但一方面,種植的地方實在很凌亂,不希望因而影響版友們的心情,另一方面,是很想能拍出肉肉們和諧相處,又能快樂生長的一刻,無奈一直未出現讓人滿意的角落,至今仍是。
拼湊一些多肉組盆,相信是無數肉友最感興趣的環節之一,但挑戰也是最大的
從泥土到水分,從濕度到光照,從溫度到溫差,可以一起生長,互相禮讓的植物雖然很多,但要拼湊成一盆令種植者滿意,又讓植物們快樂生長的盆景,要做的試驗,遠比想像中多很多。
就這樣,組盆的概念載浮載沉,但一直未有實踐,只好讓它們繼續住在獨立房間,繼續過著監牢般的日子。
回復

tonylhk 發表於 2014-10-28 17:23:10 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-10-28 17:20
我,很少拍多肉的合照
不是因為不喜歡,但一方面,種植的地方實在很凌亂,不希望因而影響版友們的心情,另 ...

好靚呀~ 影響到心情, 都係變靚啦~
希望可以多D睇到師兄分享自己種既多肉照
回復

Melb 發表於 2014-10-28 17:35:43 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-10-28 17:20
我,很少拍多肉的合照
不是因為不喜歡,但一方面,種植的地方實在很凌亂,不希望因而影響版友們的心情,另 ...

我差不多8-9成都係合出來WO

都無咩考慮以上因素既= =

師兄真心思細密

盤呀~!

Melb大師嘅多肉拼盆,版友上下網上網外無人不甘拜下風,點同呢?  發表於 2014-10-28 17:47
回復

orik 發表於 2014-11-10 14:14:39 |顯示全部樓層
在新社看到勤力地開著花的彩虹馬齒莧,使向來不種草花的我也心動起來。由於沒有路經植物店,只好回港後再慢慢尋找。
星期日到花墟漫步,看到方擬蹄玉$670還是$760…看看就好。
到bunbun多肉店看到擺陣變換了,怎麼原來放多肉的地方都變成放觀葉類了?接著看到原來放觀葉類的地方變成放多肉,再看…我的天,彩虹馬齒莧要$40一盆?明明粗生得很,便宜一半就差不多
結果走著走著,便宜一半的彩虹馬齒莧就被找到了 雖然粉紅色淡得幾乎看不到,但要看的是花,也就沒差了。
回家去泥換盆後,心想應該要好一陣子才會回復生氣,沒想到今早就給我開花了…也開得太勤了吧?

依款唔難種的  發表於 2014-11-10 22:37
回復

Audrey 發表於 2014-11-11 19:10:19 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-11-10 14:14
在新社看到勤力地開著花的彩虹馬齒莧,使向來不種草花的我也心動起來。由於沒有路經植物店,只好回港後再慢 ...

曬番就紅啦!
回復

Audrey 發表於 2014-11-12 22:56:40 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-11-10 14:14
在新社看到勤力地開著花的彩虹馬齒莧,使向來不種草花的我也心動起來。由於沒有路經植物店,只好回港後再慢 ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... amp;_dsign=de3469ef

有冇興趣報名參加!
回復

orik 發表於 2014-11-18 20:08:19 |顯示全部樓層
原來棵琉桑係中左粉介
同佢大清洗,依家要繼續留意有冇蟲卵同枯葉…
同有種foetida嘅朋友講聲,喺香港種foetida,冇咁快休眠架,如果突然見到大量枯葉,最好檢查吓有冇蟲蟲作怪!
今次就唔上琉桑嘅圖住喇…

--

題外,版主,你分享左棵好似樣嘅犀角俾我呀
回復

Henry麒麟 發表於 2014-11-21 21:37:22 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-11-18 20:08
原來棵琉桑係中左粉介
同佢大清洗,依家要繼續留意有冇蟲卵同枯葉…
同有種foetida嘅朋友講聲,喺香港種 ...

啲花好特別,超靚。
回復

orik 發表於 2014-11-25 15:07:52 |顯示全部樓層

仍在和粉介蟲抗爭中的琉桑…蟲蟲們到底何時才肯罷口?
甚少露面的朋友-棒葉虎尾蘭-品種未確認
我的第一盆組盆!一開始就這樣組了,是成功渡夏的好寶寶喔!
紅蘋果椒草+小人之祭+山地玫瑰
繼續徒長的臥牛錦公主,唯有寄望早生貴子
回復

Audrey 發表於 2014-11-25 17:23:21 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-11-25 15:07

甚少露面嘅朋友-棒葉虎尾蘭-品種未確認

未必係徒長,
有D牛牛品種係長葉嫁。

我係見佢冇下面嘅葉咁平伏,同埋中間應該係黃錦嘅地方變左綠色咁…  發表於 2014-11-25 19:10
回復

Henry麒麟 發表於 2014-11-25 20:21:59 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-11-25 15:07

甚少露面的朋友-棒葉虎尾蘭-品種未確認

打理得好精神,牛牛啲色好靚,贊。
回復

orik 發表於 2014-12-2 12:47:09 |顯示全部樓層

版主肉與版聚肉
彩葉麒麟
琉桑
天線寶實:p
生死未卜的小兜與犀角
因為這盆用了半封閉設計,不便脫盆檢查,如非宣告死亡,否則不會隨便拿出來…
版聚仙人掌,前面的是隨便亂放的錦晃星…
犀角好像受了感染,母株枯了,新枝條繼續出就繼續放著吧
雅樂之華
蘆薈
蘆薈2
十二卷、犀角、椒草、姬星美人(扦插中)

評分

查看全部評分

回復

tonylhk 發表於 2014-12-2 13:39:11 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-12-2 12:47
版主肉與版聚肉
彩葉麒麟

Thank your share  orik^^
回復

claudiatang 發表於 2014-12-2 13:43:27 |顯示全部樓層

點解有一圈?

什麼圈?  發表於 2014-12-2 13:48
回復

claudiatang 發表於 2014-12-2 13:49:30 |顯示全部樓層
個兜橫腰有一圈凹了進去﹗

所以話生死未卜。可能之前太少水  發表於 2014-12-2 13:56
回復