水苔種的Rob's loose noodle開花了

作者: 見習生 发表于 2014-1-17 15:25:16
2837 6
呢棵Rob's loose noodle嘅母株係當初由花花公子所贈,而呢棵rob 's loose noodle係由該母株繁殖嘅第一胎,亦係我第一棵由葉插至開花的av
不過佢同母株嘅花色相差都幾大,只得極小量嘅白色,幾乎變成了全紫花
阿火 發表於 2014-1-17 15:27:37 |顯示全部樓層

謝謝分享相片!好多花呀!

請問這盆水苔種植種左幾耐呢?水苔種植有冇落肥料?
我剛剛開始水苔插葉種植一個月左右,已長出芽點,所以我至有咁多問題問,請莫怪!
我見到你既作品令我獲得好大鼓勵!
見習生 發表於 2014-1-17 16:09:23 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-1-17 15:27
謝謝分享相片!好多花呀!

請問這盆水苔種植種左幾耐呢?水苔種植有冇落肥料?

我係上年五月葉插,如果冇記錯都好似係一個月後就出芽,之後就大得好快,但分株之後生長速度慢左,所以我就開始落葉肥,我覺得水苔其實冇咩養分,所以落肥嘅頻率都比較高,幾乎係每兩次淋花就落一次肥,不過相對上我落肥嘅份量就會少啲,即係薄肥多施,由於我擔心落肥太多會令水苔變酸,所以我都加左啲美能安a喺水苔到;至於花肥則係喺十月尾嘅時候開始落,同葉肥係梅花間竹咁施,然後大約一個月就有花苞,到佢有花苞嘅時候我就停左葉肥,只施花肥,不過次數就係一至兩星期先施一次
不過其實我都係自己亂試,唔知岩唔岩,希望我嘅經驗幫到你啦=)
阿火 發表於 2014-1-17 16:17:08 |顯示全部樓層
見習生 發表於 2014-1-17 16:09
我係上年五月葉插,如果冇記錯都好似係一個月後就出芽,之後就大得好快,但分株之後生長速度慢左,所以我 ...

謝謝詳細講解,好有幫助!
mayl12 發表於 2014-1-17 22:49:21 |顯示全部樓層
好藍的花, 靚 !
moonleung 發表於 2015-1-10 23:45:41 |顯示全部樓層
見習生 發表於 2014-1-17 16:09
我係上年五月葉插,如果冇記錯都好似係一個月後就出芽,之後就大得好快,但分株之後生長速度慢左,所以我 ...

留下用水苔種植的資料
今晚剛試了種無名紫羅蘭
EChung 發表於 2018-7-30 18:44:50 |顯示全部樓層
請問水苔種紫羅蘭,如何澆水?如何施肥?
我巳用葉片在小量的水苔上種出小苗,巳有10多片小小的葉,感葉色偏淡,生長開始慢。
請指教