垂危的石斛,還有得救嗎?

作者: miyukikuroki 发表于 2008-6-28 15:18:02
2716 13
首先先陳述一下情況,
大約是上個月和家人在花墟買的石斛,買了回來後由爸爸打理,因此照料的情況不大清楚,只得出以下幾點:
1.買回來後換過了一次植料。因為太多根了,換植料時剪了一點(不知道實際上「一點」有幾多點)。新的植料有松樹皮、椰絲(?)、竹炭等(?)主要是疏水的植料。
2.試過好幾天(?)沒有淋水,也試過淋過一次頗多的水(也是不知道如何「頗多」)。不只是淋水到植料上,也有試過淋到莖和葉子上。

現在的垂危情況,
1.莖部由綠色變黃,現在甚至變成了黑(圖1)

2.大部分的花和葉都已經枯黃並落下(圖2、圖3),只餘下黃黑的莖部。當中也有一、兩條小莖是正常的綠,暫時看不見有問題的。

3.主幹部分流出少許的黑色汗液(圖4)

以前的全相(圖5)

現在的全相(圖6)

我看到它現在的樣子心裡大概也有底了。但是希望如果可以的話還是可以救活…特別是爸爸對於現在的情況很自責,看到他那個樣子我也覺得很不安樂。拜托大家可以的話請給我點救活它的建議,麻煩並謝謝大家的幫忙。
sammy 發表於 2008-6-28 15:50:33 |顯示全部樓層
一直放在這裏?? 很陰很翳焗! 還有圖1係花梗, 變黃不礙事
小子 發表於 2008-6-29 01:42:49 |顯示全部樓層
常試掛在外面啦

MSN/ YM : [email protected]
alexand52028 發表於 2008-6-29 18:18:10 |顯示全部樓層
比心機,一定唔會有事+!! +油
Samtang 發表於 2008-6-29 21:25:02 |顯示全部樓層
比我就就剪了去黑色那枝瓜的的部份,因為這些是菌,會擴散,令到整枝變黑,剪了那枝瓜黑色部分的下面,令到菌不會傳到下面,因為石斛下面是會生仔的,所以沒有了上面是沒有問題,如果不剪,整瓜都會變黑!剪後噴殺菌水!

如果你不想這麼,你可以在花墟買過,我今天看過這品種20元有交易!
石斛不需要淋到莖和葉,而且是幾日先淋水一次。
比得大帝 發表於 2008-6-30 13:49:16 |顯示全部樓層
唔洗咁担心噃, 石斛開完花就會謝, 最後變咗一支柴, 但又有第二支樹幹生出嚟
Exodus 發表於 2008-6-30 13:58:56 |顯示全部樓層
但佢支支都開始爛緊
sammy 發表於 2008-6-30 23:58:42 |顯示全部樓層
睇真D又真係好唔妥,
通常秋石斛D花謝晒枝梗先黃, 衣家花未謝就咁早黃, 仲發黑, 似真菌作怪
真菌蔓延開去, 會好難斷尾架, 點解你好似唔多緊張咁?
Valley 發表於 2008-7-1 07:07:32 |顯示全部樓層
問題出在,排水不良,空氣不流通,爛根.
僅供參考
miyukikuroki 發表於 2008-7-1 23:41:53 |顯示全部樓層

回復 8# sammy 的帖子

其實我緊張架…上過網亦借左本書返黎睇,
但佢既病徵又無同任何一種書上寫既病害完全一樣
無奈自己真係唔知佢既問題出左係邊度,無從入手處理。
依家日日都睇緊個Post睇下大家有無乜野建議比我…
28號睇過你既回覆後已經將佢放左出露台,通風D同多D陽光。
希望佢會有好轉啦…
大家有建議請繼續比我,我一直都有睇&處理,只係未寫返上黎。唔好意思,亦多謝以上各位的幫忙。
sammy 發表於 2008-7-2 01:04:43 |顯示全部樓層
如樓上所說, 先檢查一下根, 泥等, 如果冇問題, 而惡化速度很快, 感染範圍擴大, 多數係真菌/細菌

對付真菌我都好少經驗, 來來去去都係金蟬脫殼法 - 剪除有病部份, 噴殺菌劑.葉還容易處理, 如果係生長點或者根就好棘手. 仲有千祈唔好再噴水/淋雨, 水會傳播孢子. 切口一定要噴, 因真菌係由傷口入侵. 至於殺菌劑 (fungicide), 花墟有百科, 殺菌靈, 百菌清, 葉蘚靈, 這些都是非內吸性, 即主要用來預防(protectant), 而不是治療(eradicant), 我都好想知邊度有好似免賴得的內吸性殺菌劑
miyukikuroki 發表於 2008-7-2 01:31:44 |顯示全部樓層

回復 11# sammy 的帖子

Sammy,
可唔可以麻煩你幫忙睇下以下的淘寶拍賣係咪就係你所講既免賴得?http://auction1.taobao.com/aucti ... 1431f73330a42.jhtml
謝謝謝謝。
sammy 發表於 2008-7-2 01:47:17 |顯示全部樓層

回復 12# miyukikuroki 的帖子

係就係, 不過棵野$20, 俾多幾倍錢救佢值唔值? 係算係我上面講果D都$28, 除非你有心種蘭啦, 唔係都比較少會用上, 而且殺菌係下下策, 治標唔治本, 首要係環境好, 然後係預防, 最後先係治療
最近我都同真菌搏鬥緊, 不過戰場係石仙桃

Samtang 發表於 2008-7-2 02:13:06 |顯示全部樓層
講得沒有錯!我覺得你剪左那部分,看看有沒有擴散先啦!
而且石斛很粗生,易種!
就算沒有葉都沒有問題的!
只要下面生仔的位置沒有事,
很快就有隻新仔出來!
但我覺得最容易種都是文心。