水苔插種修葉 (Honey Blue Angel﹠Rob’s Pink Buttercups)

作者: 阿火 發表于 2014-1-9 14:46:19
6070 40

謝謝c.heather既愛心分享修葉(2013年11月30日),差唔多過左一個月水苔插種兩款AV (Honey Blue Angel﹠Rob’s Pink Buttercups) 修葉終於冒出芽點及小葉!

Honey Blue Angel

Rob’s Pink Buttercups

Melb 發表於 2014-1-9 15:25:59 |顯示全部樓層
用益力多樽會阻到佢將來葉生的發展嗎??
回復

阿火 發表於 2014-1-9 15:32:44 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-9 15:25
用益力多樽會阻到佢將來葉生的發展嗎??

Melb大師,你成日問埋啲咁刁鑽問題叫人點答你呢?
去相:http://edentatawong.blogspot.hk/2010/02/rob-fe-fi.html

收到! Thanks~!  發表於 2014-1-9 15:34
回復

tindayun828 發表於 2014-1-9 17:59:43 |顯示全部樓層
新生命又在誕生中........  
回復

hiatus 發表於 2014-1-9 18:28:04 |顯示全部樓層
好乾淨好可愛既小葉,加油~
回復

ET0404 發表於 2014-1-9 18:49:27 |顯示全部樓層
恭喜阿火!
請問用水苔,樽㡳需開窿嗎?
回復

fafa18b 發表於 2014-1-9 18:56:45 |顯示全部樓層
一個月就有小葉,好快啊!我也有一塊用水苔種,成兩個月都未有小葉的影子呢

可能係唔同AV品種,有啲AV都生長好慢....  發表於 2014-1-9 20:53
回復

阿火 發表於 2014-1-9 20:50:35 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2014-1-9 18:49
恭喜阿火!
請問用水苔,樽㡳需開窿嗎?

我嗰隻冇開窿....

其實以下幾種方法都可以種到!
我係從台灣人網頁見到好多台灣人都使用水苔種植較為成功地過渡炎夏,所以我重新開始試用第3種方法種植AV!

1. 3合1泥種植(金泥、珠石、泥)
2. 水耕種植
3. 水苔濕種(樽底部冇開窿):較接近水耕種植
4. 水苔乾種(樽底部開窿):好似種植蘭花咁

咁... ... 期待你分享水苔乾種好定濕種好喇!  發表於 2014-1-15 22:27
回復

ET0404 發表於 2014-1-9 21:05:22 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-1-9 20:50
我嗰隻冇開窿....

其實以下幾種方法都可以種到!

謝謝你咁詳細解說!
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-9 21:59:09 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-1-9 15:32
Melb大師,你成日問埋啲咁刁鑽問題叫人點答你呢?
去相:http://edentatawong.blogspot.hk/2010/02/rob-f ...

咁刁鑽既問題都難唔到火爺, 勁r~
回復

c.heather 發表於 2014-1-10 09:16:05 |顯示全部樓層
成績非常好bor!!利害利害~~
一起加油!
回復

candy- 發表於 2014-1-15 20:35:24 |顯示全部樓層
我同你一樣用水苔插葉,等左兩個月仲未出小葉呀
回復

JasmineSN 發表於 2014-1-15 22:30:33 |顯示全部樓層
最近我食完乳酪杯都留起,打算做花盆,up-cycling 啊嘛!都有乳酸菌,唔知又會不會刺激生長呢?
回復

阿火 發表於 2014-1-16 01:05:20 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2014-1-15 20:35
我同你一樣用水苔插葉,等左兩個月仲未出小葉呀

我可以分享小小心得:

我都係起youtube睇到台灣人教授水苔插葉既方法,首先將修葉從母株撕出嚟!(如果用界刀要消毒先)
跟住將修葉葉梗斜cut,然後將斜cut位置塗上Hi-Fresh生根粉(如果冇可以skip呢一部份),跟住將修葉放入有水苔既密封容器作保濕室!

據知,因為修葉未有根時係靠葉面吸收水份,所以修葉在有水苔既密封容器大概兩、三禮拜就會長出根來!(我試過兩個禮拜已經有根了)

當修葉長根後就可以沿用番容器內既水苔上盆,之後又再等多約兩、三禮拜修葉就會長出芽點!(芽點生長既速度亦視乎AV品種有關)
回復

阿火 發表於 2014-1-28 12:30:30 |顯示全部樓層
2014.01.28 更新

Rob’s Pink Buttercups#1

Rob’s Pink Buttercups#2

回復

vivicheung 發表於 2014-1-28 14:19:19 |顯示全部樓層
小苗很健康
回復

阿火 發表於 2014-1-28 14:41:00 |顯示全部樓層

謝謝你!
都係要多謝花友既鼓勵同埋愛心既送贈分享,我至有機會捲土重來再種AV (舊年炎夏所有AV命不久已)!
我真係越來越喜歡AV呀~!
回復

vivicheung 發表於 2014-1-28 15:07:45 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-1-28 14:41
謝謝你!
都係要多謝花友既鼓勵同埋愛心既送贈分享,我至有機會捲土重來再種AV (舊年炎夏所有AV命不久已) ...

me too, I like AV so much
回復

Melb 發表於 2014-2-4 13:57:43 |顯示全部樓層
我睇過自己個棵都未出葉呀....
回復

阿火 發表於 2014-3-27 15:02:00 |顯示全部樓層

2014.03.27 更新

犀利~ 又多又健康。Buttercups有多既話可否交換呀^^  發表於 2014-3-27 15:50
回復

123下一頁