今天係冬至

作者: tongtony 發表于 2013-12-22 19:29:24
1464 4
今天係冬至,大家吹水還吹水,萬事以和為貴.
願各位拳友合家團聚樂也融融.
hiatus 發表於 2013-12-22 20:32:18 |顯示全部樓層
請教tony,點解香港又係食盆菜呢? 我記得其他節日好多也都食盆菜呀~
回復

tongtony 發表於 2013-12-23 21:44:15 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-12-22 20:32
請教tony,點解香港又係食盆菜呢? 我記得其他節日好多也都食盆菜呀~

以前只有在圍村才有盆菜食.大鑊飯也.
今時今日,係大生意,盆菜之可以咁盛行,因為香港無飯主婦太多之固.
回復

hiatus 發表於 2013-12-24 09:42:49 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2013-12-23 21:44
以前只有在圍村才有盆菜食.大鑊飯也.
今時今日,係大生意,盆菜之可以咁盛行,因為香港無飯主婦太多之固. ...

多謝講解。
原來香港人大多不自己做飯係真既~ 但,自家做飯會好味好多,我都唔中意會餐館食飯。
其實,過節日大家一起吃飯,也是為了親朋好友聚在一起,食野在其次啦~
回復

tongtony 發表於 2013-12-24 22:15:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-12-24 09:42
多謝講解。
原來香港人大多不自己做飯係真既~ 但,自家做飯會好味好多,我都唔中意會餐館食飯。
其實,過 ...

由記多年前和家母在家煮團年飯十兄弟姊妹連各自的囝囝囡囡地點係梨木樹公屋中房姊妹兄弟們在梯口開枱,小朋友們於走行,追逐跑跳碰,開飯時人手一碗立食.
今時今日要有多大的房子可以容納得各位親朋好友呢???????????
回復