海藻肥

作者: igscip 發表于 2008-6-24 11:16:28
10323 22
我買左支海藻肥用, 開左之後發覺佢裡面係啫喱狀咁既物體, 完全倒唔到出黎, 我想問下係咪正常? 如果係, 我就要想辦法用野了出黎開水...
fianfumy 發表於 2008-6-24 11:34:50 |顯示全部樓層

回復 1# igscip 的帖子

海藻肥 ...有咩用處呢 ?
回復

美美 發表於 2008-6-24 13:39:13 |顯示全部樓層
我有用過海藻肥, 的確是啫喱狀咁既物體, 我先用少許溫水開這啫喱狀物體, 用兩個湯匙底互相擦開它, 直至溶剩少許黑色細一點點, 再加適當的水, 然後便噴在葉上或淋在泥土上便可, 導師話這肥一般是由葉子吸收養料的. 另外, 海藻肥是有鉀, 鏻及多種微量元素, 對花及果實有效的.
回復

igscip 發表於 2008-6-24 14:14:21 |顯示全部樓層

回復 3# 美美 的帖子

many thanks  
回復

greengreen 發表於 2008-6-24 15:34:20 |顯示全部樓層

Where can I buy one 海藻肥 ?

Where can I buy one bottle of 海藻肥 ?

Thank you !
回復

enemy 發表於 2009-9-2 14:51:40 |顯示全部樓層
我都想試吓用海藻肥,我有個朋友係一間美國海藻公司的香港代理(養魚仔同水草用), 唸住問佢攞d sample試吓, 點知佢問返我咁多隻海藻,問我要邊隻???你哋知唔知種花花早早係要邊種海藻ar???
回復

muitau 發表於 2009-9-2 15:56:54 |顯示全部樓層
我估無分既, 係藻類就得架啦!
我北上買啲係粒狀既, 都幾好用架!
回復

Citystream 發表於 2009-9-2 19:41:57 |顯示全部樓層
igscip,請問在那裡買到你那種海藻肥?
回復

mono 發表於 2009-9-4 12:18:40 |顯示全部樓層
浸海帶水都 OK 㗎。又平。上期我啲蕃茄都係靠佢。
回復

laugenroll 發表於 2009-9-9 11:57:25 |顯示全部樓層
mono, 請問海帶水浸幾耐先可以施用? 能噴在葉面嗎? 還是只淋在泥土上?
回復

mono 發表於 2009-9-9 12:07:46 |顯示全部樓層
向雜貨店一塊乾海帶。三,四蚊到。洗一洗,浸咗兩個星期就可以用。
唔好一次個浸哂。發到好大㗎!
每次倒啲海帶水出嚟加水淋向泥土上。
剩下海帶可以再浸水。直至你見到啲海帶無乜再容就可以將啲海帶渣入泥。
如果種蕃茄,可以將海帶水滴於蕃茄頂上,可以快啲轉紅㗎!
回復

laugenroll 發表於 2009-9-13 05:59:57 |顯示全部樓層
mono, 我今日開始浸咗, 請問你施用時要不要稀釋? 施用後會否長期存在佢陣濃列海帶味? 同埋, 會唔會令泥土鹽份增過?
回復

mono 發表於 2009-9-14 00:07:54 |顯示全部樓層
12# laugenroll
mono, 我今日開始浸咗, 請問你施用時要不要稀釋? 施用後會否長期存在佢陣濃列海帶味? 同埋, 會唔會令泥土鹽份增過?
================================================
會㗎!我會加落水度一齊淋㗎。無乜預份量幾多。視乎浸得有幾耐。睇下淋咗之後植物反應好唔好,如果無乜改善,咪加多啲。一個星期可以追一,兩次。
如果浸得唔耐,一個星期到,係無乜味㗎!
但我係用水樽浸。初頭都要同佢放下氣。過咗一個月到就唔洗嘑。
有返一頭半個月呢。施用後係會有陣....坑渠水味。
不過,美美話如果無密封去浸,反而會無乜味。
如果陣味大,你可以再過一次清水,陣味會少好多。
你每日都會淋水嘛,點會長期有陣味呢。你用於屋內?
向雜貨舖買個啲海帶,洗咗之後應該無乜鹽份啵。你試過味?
回復

igscip 發表於 2009-9-15 13:47:36 |顯示全部樓層
我通常會將d海帶浸水一晚, 然後用攪拌機打爛, 埋落泥度, 個效果都唔錯架...
回復

Citystream 發表於 2009-9-15 17:26:57 |顯示全部樓層
Thanks igscip, I knew it but I would like to know where can you buy the 海藻肥 that you mentioned before. I am still waiting for your information. Thanks a lot!
回復

annann 發表於 2009-9-27 17:13:12 |顯示全部樓層
Thanks igscip, I knew it but I would like to know where can you buy the 海藻肥 that you mentioned before. I am still waiting for your information. Thanks a lot!
Citystream 發表於 15/9/2009 17:26

我也有用... 在supermarket... 百x. tastx... 有得賣.. 有2款..一是for 長葉,另一for 花果...
回復

superann 發表於 2009-9-28 00:41:35 |顯示全部樓層
想請問昆布乾浸水可唔可以算係海澡肥?
回復

laugenroll 發表於 2009-10-1 23:57:14 |顯示全部樓層
我照mono咁浸咗支兩三星期的海帶水, 係咁椅開稀少少落咗茄子同車厘茄度, 兩日後發現車厘茄多了三個小果, 唔知係咁啱定真係咁有效呢?! 等我睇埋茄子有無變化先!

昆布都係海草的一種, 我估得卦!
回復

mono 發表於 2009-10-2 00:55:21 |顯示全部樓層
我照mono咁浸咗支兩三星期的海帶水, 係咁椅開稀少少落咗茄子同車厘茄度, 兩日後發現車厘茄多了三個小果, 唔知係咁啱定真係咁有效呢?! 等我睇埋茄子有無變化先!
昆布都係海草的一種, 我估得卦! ...
laugenroll 發表於 2009-10-1 23:57

laugenroll 繼績用啦!OK㗎!我都開始種蕃茄嘑。浸定咗兩枝。
superann 昆布我未用過呀。你試咗就同大家分享下得唔得。
回復

superann 發表於 2009-10-2 14:20:21 |顯示全部樓層
laugenroll 繼績用啦!OK㗎!我都開始種蕃茄嘑。浸定咗兩枝。
superann 昆布我未用過呀。你試咗就同大家分享下得唔得。
mono 發表於 2009-10-2 00:55

我試過昆布浸水,不過....我只浸左幾小時就吱落d瓜果葉同泥到,唔知係唔係浸得唔夠耐,好似無咩反應,又或反應唔大卦
回復

12下一頁