賣下送下種子 .... 都要咁唔開心 ...為咩

作者: ccrabbit 发表于 2013-12-17 10:34:18
1505 6

早前送了很多有機種子出去給這裡的花友, 家中收了約80 信, 有個花友要同我買生菜 x1 及金菜頭 x1 , 我不小心寄出2分生菜,

就說 "  是否我溝通上令你有點誤會呢?  若不,如有改變,理應在寄出前給我打聲招呼,不是更好嗎?  :〈  " 寄錯左姐, 米再寄過lor...hai....

跟住寄左金菜頭俾佢, 我去左singapore, 佢又話收唔到種子, 在這一星期外地travel 裡, 又message 了我四次, 仲話:

"尚待你的回覆,別作若無其事,好嗎? 如有口難言就作罷算了,我唔想再浪費時間,我會再一次明白和原諒!"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<ME>   
去了Singapore 一星期, 昨晚夜機回來, 今天一早便覆你了 -__- .  金菜頭一早就寄了給你, 收不到的話, 那就算了, 給我戶口我入番數給你. 香港真需要和諧一點. 連種植的人都咁易起降, 不得了, 你說是嗎?
前天 10:25
菜單

<那個人>   
誰知何時寄出? 誰知他人行踪? 反正我就不知了,呵呵呵……。要知道和諧+包容唔系用作包裝個人的工作態度和失誤,因無論發帖子"分享"或"出售"版,訊息+郵件必是預見的,就算是義工也要認認真真的將每ㄧ件事用"心"去完成,不然怎麽也是徒然罷。算了吧! 我真的明白和原諒。3個字"反思當下"。
昨天 16:18
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

我一落機起身, 見到email 就覆了, 寄失了算數, 我入番數俾佢就是,
只感慨為何種植的朋友, 都和其他香港人一般, 咁易起降, 人家是錯他是對的呢 ??? 仲要講到反思當下?    hai.... 邊個反思?
Maximum 發表於 2013-12-17 11:21:06 來自手機 |顯示全部樓層

岩岩路過同事個位
同事甲同同事乙講:"你唔好咁天真啦!"
同事乙回應同事甲:"我呢隻係名牌子保温杯,質數唔係同其他雜乜一樣嘛,咁我比咁貴買左佢,比人揾筡囉"
同事丙搭嗲:"買賣既野,一個願收錢,一個想要貨啫,買左返去發覺同你所想有出入都無計,交易已成事實,你未用還是可,飲過隻杯邊個肯退比你?下次小心d囉。"
同事甲又話:"幾多錢啫?一夜夫妻$120蚊之嘛,一路飲水,一路飲走天真爛漫,令你成熟左長大左,而下次識得睇清楚先買野,呢個教訓可能同你省返買$12000名牌焗爐既衝動,抵啦!唔好唔開心,一齊lunch,你請客!"

金盞花 發表於 2013-12-17 12:35:36 |顯示全部樓層
好小事咋!  雖然說話斯文, 人哋又唔係有心呃你, 但點解句句有骨?  
Juna 發表於 2013-12-17 16:49:28 |顯示全部樓層
算啦, 80個入面得一個啫, 大方啲, 呻完就算

我地做人係將事放上心, 唔係將事放心上
tongtony 發表於 2013-12-17 22:34:43 |顯示全部樓層
好一句(將事放上心, 唔係將事放心上)
ccrabbit 發表於 2013-12-18 16:38:11 來自手機 |顯示全部樓層
謝呀,真係好希望八十個先有一個啦
ccrabbit 發表於 2013-12-18 16:43:03 來自手機 |顯示全部樓層

另外請問點可以block? 佢message 到我好煩,係咁話自己包容而我有錯,我只想和和諧和心地好的人溝通