甜玉米是真正的轉基因食品!

作者: magichand 發表于 2013-12-14 14:12:46
10068 16
朋友轉發的, 有咩意見?

甜玉米是真正的轉基因食品!

兒童及年輕人儘量不要吃轉基因食品

從2002年,甜玉米(也叫水果玉米)上市以來,
我們一家簡直對甜玉米情有獨鍾啊!幾乎每隔幾天就要在菜市場買幾斤回來煮著吃,因為溫州那個地方 ,甜玉米不是論個,而是論斤賣,而且當時就是3-5元錢一斤,可是不便宜,有時候街上有叫賣熟甜玉米的,也毫不猶豫的掏錢買來吃。

大約在2004年,
我的外語培訓學校聘用了一個溫州農校的兼職英語教師,有次 閒聊起來,我就問:你們學校農科所有沒有甜玉米種子賣?他說:我回去問一下。幾天後他來上課時說,嘿嘿,還真是有呢!我問多 少錢一斤?他說150元一斤。我說:這麼貴?幫我買半斤。下次,他把種子帶來了,一 小袋,75元。我大喜之下,馬上把這半斤種子寄回四川老家,讓我弟弟想辦 法種。後來他電話告訴我:甜玉米生長很好,沒有害蟲, 個頭很大,產量也高, 吃起來很甜!

當時,我根本不知道這種甜玉米就是老美的轉基因玉米,還以為好 吃的東西肯定營養價值高呢!可是在2005年有一天,
我無意在網上發現:甜玉米就是老美的轉基因食品,再 搜索一下轉基因食品的危害,媽呀,轉基因食品老外是嚴格禁止人食 用的,只能餵動物!我一下子就蒙了!吃了好幾年的甜玉米竟然就是 老外餵動物的轉基因食品!

我馬上告訴老婆絕對不能再買甜玉米吃了,並把網上搜索到的結果 給她看,她看了之後後悔得了不得!從此以後,我們就再也沒買過甜 玉米來吃了。就是宴席上那種把甜玉米粒過油後,再加各種佐料,做 出來非常好吃的那道菜,也不屑一顧了!

然而,這麼多年來,普通老百姓好些根本不知道,還是喜歡買甜玉 米吃。
我多次告誡朋友們:老的可以吃,年輕的,沒有成家的,沒有生孩 子的,一律不要吃!

農業部:你們不要把全中國人都當成「小白鼠」了!
趕快全面禁止種植這種甜玉米了!惡果已經顯現:山西某地的 老鼠反應遲鈍,鼠害絕跡,老鼠不怕人;廣西大量男女年輕人,結婚 好幾年沒有孩子!「共濟會」10多20年前制定的,消滅全世界70%的劣等民族的險惡計劃難道你們沒有聽說?奧運會、世博會、亞運 會時,供老外吃的食品中為什麼不敢把甜玉米放進去?中國,是全世 界唯一一個,由國家農業部正式發文,批准種植轉基因玉米和水稻的 國家!簡直讓我等P民感到不可思議!可氣、可恨、可悲、可惡!

這裡,需要說明的一點是:轉基因與雜交完全就是 兩碼 子事!不能混為一談!

常見的轉基因食品品種:
1.部分水稻品種(以湖北,廣西居多);
2.彩色棉花(新疆居多);
3.小西紅柿(全國都有);某些別有用心的人居然叫它"聖女果"!典型的轉基因!
4.彩色辣椒(全國都有);
5.黑米花生(全國都有);
6.冬棗(產地山東、河南、河北居多);前幾年溫州人簡直是搶購啊!
7.部分菜籽油(南方各省居多);
8.全部進口大豆(中糧集團居多);
9.全部進口玉米(中糧集團居多);
10.一種紫色地瓜,價格比普通地瓜貴(也叫紅苕、蕃薯),(浙江、四川、山東、河南等省均有);
11、甜玉米(水果玉米)(全國很普遍);
12、全國市場上賣的所有木瓜,以及附屬品,因為現在全中國已經找 不到非轉基因木瓜了。

判斷轉基因食品的幾個標準:
1、季節。除了大棚蔬菜外,其它的反季節水果,比如冬棗,絕對是 轉基因。也就是說:應該在什麼季節吃的東西就出現在那個季節,就 沒轉基因,反之,10有8、9是轉基因。
2、色彩。與傳統的不一樣的絕對是轉基因,比如彩色棉花,這種棉 花做成衣服,被縟,人長期接觸絕對是不行的;再比如彩色辣椒、黑 米花生、紫色蕃薯。
3、個頭。按照傳統,西紅柿也有一定個頭的,比如:像大拇指頭那 麼一點大的小西紅柿絕對是轉基因。再比如大豆,也叫黃豆,就是做 豆腐,豆漿那種豆子,形狀應該像動物內臟:腰的樣子,有點扁,可 現在的大豆,全是圓圓的、大不少、就像豌豆一樣的大豆,產量很高 ,這絕對是轉基因。
4、味道。傳統的玉米一般就是黃玉米,白玉米,略帶甜味,而現在 流行的甜玉米,其甜度非常高,無疑是轉基因。
5、害蟲。凡是害蟲喜歡光顧的作物就是沒轉基因的,凡是害蟲害怕 ,也就是沒有害蟲,或很少害蟲的作物,絕對是轉基因。
6、產量。轉基因作物一般在開始幾年,其產量要比傳統作物高不少。
以上只是個人經驗總結,僅供參考!

原轉發者按:
老美真是他媽的混張!!!我聽說老美從04年就大量出口轉基因的食品種子入大陸,05年中國就有大量收護了。根據研究報告指出,吃了七年的轉基因食品後, 會死亡。今年是2012年的世界末日之年!剛好七年就是今年!天!我簡直不敢相信這一切!!!我不知覺的也常吃這些產品。尤其木瓜、紫色蕃薯。唉!中招 了!我老了不要緊,但我也給女兒吃了。最近吃的甘草黑豆湯,說是能解很多毒,但黑豆找不到好像以前小的那樣,我己儘量找不要很大的,但是仍然覺得大了。 唉!要解毒,但是黑豆若是基因的,能解嗎?媽呀!等死嗎?
孖吉 發表於 2013-12-14 21:09:19 |顯示全部樓層
水果玉米_百度百科
但呢度講明是基因突變品種,早在轉基因技術以前己有
回復

孖吉 發表於 2013-12-14 21:16:07 |顯示全部樓層
上面的作者好像逄非佢自己家鄉出產的作物都標籤了基因改造作物~

上文說的 聖女果 是 cherry tomato 嗎?1800年己經有了!還是外星人幫它基因改造吧!

1800年.... 可能係埃及人呢  發表於 2013-12-16 14:09
你說的好攪笑~  發表於 2013-12-15 00:11
回復

jack872184 發表於 2013-12-14 23:05:28 |顯示全部樓層
呢篇文勁5可信lo
回復

jellyfishy 發表於 2013-12-15 00:11:12 |顯示全部樓層
請列明出處, 謝謝.

我上面寫咗是"朋友轉發的"...我不知出處, 但search "甜玉米是真正的轉基因食品!"都有相關文章  發表於 2013-12-15 03:48
回復

magichand 發表於 2013-12-15 03:50:58 |顯示全部樓層
好想知"甜玉米"是否真的有問題
回復

孖吉 發表於 2013-12-15 08:17:51 |顯示全部樓層
甜粟米又不是只得一種,你問邊種先???

其實 轉基因科技 要投資好多錢咖,淨係啲基因測定儀器都成千萬一部,重有其他設施,例如無塵實驗室 ... 最重要係啲科研成員好貴,而且冇幾年十年都唔會有成積 ... 要投資天文數字咖!所以轉基因作物都係重大經濟作物!上面講到紫心番薯都係基因改造,真係叫佢慳啲駛啦!!

所以好似 大豆,稻米,玉米,蕃茄 ... 呢啲重要經濟作物咪最多基因改造囉!除咗大件夾好食之外,重會靜靜地改造到佢 抗蟲,抗菌,抗藥,抗爛,抗旱,抗浸,抗冇太陽,抗火,抗災,抗海嘯,抗甲酫,抗幅射 ... 以求增加經濟價值!所以基因作物係冇樣睇咖!

而且基因作物並不是指第一代作物,而且還有他們的後代,包括雜交後代!當你好地地種緊傳統作物的時候,你隔鄰的死肥仔 (呢度冇歧視,因為我都係肥仔,只不過唔係死肥仔) 郤在種基因作物!啲蝴蝶蜜蜂將佢地啲基因傳哂過嚟,你真係幫人養雜種子孫都唔知!!

不過唔係冇色認嘅!

因為基因作物都係重要經濟作物,所以你只要防西方的重要作物便可:
棉花、大豆、小麥、玉米、白糖、咖啡、豬腩、菜籽油、天然橡膠、棕櫚油 呢啲都係 商品期貨巿場 的主要交易作物,經濟價值高,隨時可以主宰大企業生死,經濟誘因高,我打死甴曱都唔信佢地冇做手腳咖嘞!所以各位追求健康食物的道友真係要避免食 大豆、小麥、玉米、白糖 (黑糖都唔食得!因為都係同一棵庶做原料的!甘庶、甜菜頭都唔食得!)、咖啡 (包括, 但不止於 猩北北咖啡! )、豬腩 (即係豬肉啦!都唔可以淨係基改塊豬腩嘅!)、菜籽油、棕櫚油 和它們的副食品!!!其次係美國佬大量出口的作物:香蕉、菠蘿、木瓜、紅地厘蛇果 (即係蘋果)、橙 ...

咁咪好多嘢都唔食得?係,網絡相傳好多嘢都唔食得!咁你咪食啲鬼佬唔識果啲嘢囉!大把有得你食:蕎麥 (咁多種五縠中只有蕎麥係美國人唔種嘅唧!係上天留條生路俾我地行!),苦瓜,茼蒿,榴槤,蓮耦,菜芯,潺菜 ...

其實大家自己種嘢都係為求食得開心啫!有好多嘢可以種咖!主要作物果啲咪買 美國佬 (雖然都係美國佬,但係美國佬都有忠嘅!) 果啲 有機種籽 囉!花墟大把有得揀,免得自己邊種邊疑神疑鬼,種到一半先嚟收到恐嚇短訊真係把鬼!同埋種啲鬼佬唔識食的國產嘢會安全好多!重有,有機種籽千萬不要留種!以免俾隔離個死肥仔汚染!

今次傾囊相授,嚇你唔死都希望幫到你!

加埋超巿裏的入口蔬菜水果... ... 進口肉類那些動物都吃轉基因植物飼料。哎吔!冇嘢食了,食又死,唔食又死!大家點揀?  發表於 2014-4-7 12:11
對住個mon 為吉大俠拍掌!!!!  發表於 2013-12-15 16:11
謝謝孖吉回覆, 真感動..  發表於 2013-12-15 10:04

評分

查看全部評分

回復

Maximum 發表於 2013-12-15 08:44:54 |顯示全部樓層

真係好多稱之為改良種既改造食物,例如有:抗熱種生菜、抗乜抗物,身分都有可疑。

其實早排都有個中國基因改造之父南下擺展覽,受人推崇,不單唯「老美」獨尊,好多有錢攪科研的人口棚漲國家都需要考慮"食"的問題,點樣底成本,高科技去增加食物供應,這個問題有人幫忙解決係好事,致於安檢,食後對人體的影響,我覺得「老美」乜都可以告上法庭的特性,反而令人買得種得有說服力多過。。。。。。

講個陰謀論嚇下你, 美國係想控制地球人口架, 咁點控制, 你自己諗咯, 佢比人告得幾多呀, 比左錢你贠后可以用其他方法攞返姐  發表於 2013-12-16 14:16
乜你以為有得防果咩?~  發表於 2013-12-15 09:18
首先你唔同性口,只食一種糧,其次可能要食幾十年,你食過咁多嘢造成舉証困難,其三美國佬開的都是有限公司,到俾你告的時候佢己經响個島仔嘆  發表於 2013-12-15 09:16
回復

magichand 發表於 2013-12-15 10:35:24 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-12-15 08:17
甜粟米又不是只得一種,你問邊種先???

其實 轉基因科技 要投資好多錢咖,淨係啲基因測定儀器都成千萬一 ...

孖吉先生, 仲有D問題希望你解答下...

甜粟米又不是只得一種 我又真係唔知佢講邊種堝   咁到底有無D種係有佢講既問題呢?

我上網check過, 紫心番薯原來係好嘢!!!
http://b.baidu.com/view/666784.html
紫心番薯不是基因改造, 知不知是何時出現的產物?  怎樣變出來的?

到底而家有無資料証實基因改造食物對人有害呢?

再次感謝孖吉大師回覆

PS. 網上太多虛假資料...搞到個腦有D亂

我細細個時就有紫心番薯架啦, 我唔覺係基因改做喎, 你問下你屋企老人家佢地細個時有無, 咁咪知咯  發表於 2013-12-16 14:17
回復

faye00 發表於 2013-12-15 17:24:48 |顯示全部樓層
新興既殼飼牛都要小心

問題1:
牛食粟米大得好快, 原意只係為左降低成本, 結果比商人包裝成高檔貨

問題2:
(一個美國堅持傳統畜牧既農民講)
牛本身食草, 唔係食粟米
食粟米會令佢地胃潰瘍, 容易死
咁點算呢? 比抗生素佢食囉, 送佢入屠場前未死就得
(因為個電視節目主要唔係講呢樣, 所以相關資料唔多..)

只是在牛上市前用化學劑消毒算了....  發表於 2013-12-16 09:41
我都睇過一個節目, 說牛有一隻病菌對人有害的, 牛只要吃一點草, 就能把這病菌減少8成以上, 但美老一點草也不給牛吃...  發表於 2013-12-16 09:41
回復

孖吉 發表於 2013-12-16 00:00:53 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2013-12-15 10:35
孖吉先生, 仲有D問題希望你解答下...

甜粟米又不是只得一種 我又真係唔知佢講邊種堝   咁到底有無D ...

事實上 甜玉米 是在 1950 年代由 John Laughman 成功雜交出來的品種,當時未有基因改造技術。而對比起工業和畜牧用的 field corn , sweet corn 的基因改造品種植比例非常少。Field corn 90% 是 GMO, sweet corn 只有 1% 是 GMO。所以網上流傳的是 bull shit

詳細GMO品種和 改造內容 可以參考這裏: GM Crop Database

安全方面:現在出售的作物是有分 糧食 和 飼料 級別,相信不是由 "毒性" 分別,而是由口感決定。而 FDA 是有觀察 GMO 玉米的安全性,FDA 表示 GMO 玉米 和 普通玉米 相同!只是仍有比較保守銷費者對長遠的安全性存疑。

但作為 part time 農夫,我反而對種植 GMO 可能引發的環境後果有關注,因為可能會引致生態改變,其結果未可料,畢境我們對生態的了解比我們對自己的了解還少,對應的手段也十分粗劣 ...

回復

Maximum 發表於 2013-12-16 18:07:56 |顯示全部樓層

maybabe 講個陰謀論嚇下你, 美國係想控制地球人口架, 咁點控制, 你自己諗咯, 佢比人告得幾多呀, 比左錢你贠后可以用其他方法攞返姐  發表於 3 小時前

. 孖吉 乜你以為有得防果咩?~  發表於 昨天 09:18

. 孖吉 首先你唔同性口,只食一種糧,其次可能要食幾十年,你食過咁多嘢造成舉証困難,其三美國佬開的都是有限公司,到俾你告的時候佢己經响個島仔嘆

你地咁講我認同, 美國出名爛仔格, 自己爆鑊都要拉埋人落水 (雷曼), 又大量印銀紙, 無理人死活, 如果想振興經濟, 分分鐘挑起戰爭之火, 亞洲開戰, 佢又可以扮大佬, 又可以執死雞, 大有可為 ........

但.......
我的重點係基因改造, 如果祖國, 老美兩國比拼, 信心, 我仍然係放响美國度~ 他們自己都有份種有份食嘛, 如果改造完純出口我會另類投票

................................
........................................
.................................................
..........................................................

世界變咯, 好難追求完美品種, 我明白好多人响往從前, 但唔得返轉頭, 人係要向前行
到左呢個階段, 世界發生咩事唔到人可以控制, 好多時都係身不由己, 我地只可以控制自己的每一個選擇 :
例如 : 種咩 / 食咩 / 講咩 / 信咩

不喜勿插, 不同人有不同意見其實係好事, 大家多多包函, 謝過謝過  

呢個只係良好意願,當講到重大金錢利益就完全唔係呢回事,你睇吓咁多校園槍擊案都唔去禁槍就知,向美國就算係人命唔係個個都咁值錢!  發表於 2013-12-16 18:29
回復

Maximum 發表於 2013-12-16 18:57:37 |顯示全部樓層

Sorry 應該講返粟米
回復

Maximum 發表於 2013-12-16 19:11:07 |顯示全部樓層

Sorry 應該講返粟米x2
回復

gunbuster363 發表於 2014-4-7 11:28:51 |顯示全部樓層
以前根本唔會有咁"肥"的粟米..........梗係人工架啦, 以前D粟米根本唔食得
回復

孖吉 發表於 2014-4-7 12:58:20 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2014-4-7 11:28
以前根本唔會有咁"肥"的粟米..........梗係人工架啦, 以前D粟米根本唔食得

咁又唔可以一概而論嘅,係以前食唔到呢啲品種啫,唔代表係冇嘅。

以前南方亦冇得食圓碌碌嘅 日本米 和 山東 米啦。

以前啲牛肉又老又實,又邊個食過雪花肥牛啵~

以前中國啲生菜咪唐生菜咁樣,而家又有圓形又有紅紅綠綠顏色~

以前我都唔會有紅鬚綠眼嘅隣居啦!

新品種唔一定要基因改造先有,大自然己經有好多不同品種,只爭在我地嘅視野有冇機會見到啫~

80年以前我都未食過糯米粟。不過應該有嘅。另外,紫糯米/黑糯米,60年代我小時候有食,但周圍無人食過!  發表於 2014-4-7 13:06
回復

孖吉 發表於 2014-4-7 13:29:17 |顯示全部樓層
八王爺 80年以前我都未食過糯米粟。不過應該有嘅。另外,紫糯米/黑糯米,60年代我小時候有食,但周圍無人食過!  發表於 20 分鐘前

王爺,你响宮中當然可以食到 紫米(forbidden rice) 啦!
回復