使用外掛link貼圖教學和測試貼圖區

作者: powergun 发表于 2013-12-8 17:04:57
10342 97

由於園藝館的圖庫server經常出問題, 但作為一個植物網站又真係經常要貼圖的, 所以最好都係要使用外掛link 貼圖了
外掛link的好處
1. 真正圖型不是儲存在園藝館的server, 可以減輕網站的負荷
2. 檔案size可以大於195K的園藝館限制, 令圖片的解像度更高更細緻
3. 圖片沒有了園藝館的logo, 令圖片更完整, 將來再儲存時可以更完美
4. 一旦設定好了, 就可以以link貼入其他網站, 不用個個網站都要upload一次

壞處
1. 若解像度提高了, load相的速度可能更慢, 所以upload圖片時應自行resize合適的size
2. 若外掛link的所在網站down左, 或是圖片被delete了, 則所有關於該圖片的link 都會顯示不到圖片

首先去呢度申請一個account
http://s565.photobucket.com

填表, ZIP CODE唔使入, 之後將藍色icon拉過去, ckick get start 就得

之後就可以upload 相了

選擇檔案, 一次過可以upload好多張相的

upload完就可以去 Library 揀圖了

點選圖片後

貼link
如果係貼園藝館的帖, click 右邊第四個就得
如果係PM花友時, 要貼圖揀第二個可以了

大家可以試下, 唔係好難的

歡迎大家利用本帖試貼圖, 內容不限, 唔好貼淫褻不雅的就可以了

評分

查看全部評分

Melb 發表於 2013-12-8 17:12:35 |顯示全部樓層
大岩桐呀
ai_amoeba 發表於 2013-12-8 20:14:34 |顯示全部樓層
我都係用呢個外掛網ga
powergun 發表於 2013-12-8 20:16:27 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-12-8 20:14
我都係用呢個外掛網ga

呢個網係大網黎
sausau 發表於 2013-12-8 20:16:40 |顯示全部樓層

多謝介紹

試貼,得咗呀

恭喜你  發表於 2013-12-8 20:52
powergun 發表於 2013-12-8 20:18:00 |顯示全部樓層
大家可以用呢個帖試下貼link的
sausau 發表於 2013-12-8 20:45:45 |顯示全部樓層
唔好意思,這裡係多肉區,我應該貼張多肉植物的相

無所謂的, 試貼嘛, 唔好貼淫褻不雅的就可以了  發表於 2013-12-8 20:52
harpsicat 發表於 2013-12-9 01:26:45 |顯示全部樓層
Great tutorial
B17 發表於 2013-12-9 11:36:22 |顯示全部樓層
小心photobucket既bandwidth限制,bandwidth用晒就會突然死亡,所有相都顯示唔到
如果d相解象度高又受歡迎,經常有人睇,咁就頗大機會中招

解決方法:
1. 用另一個web album
2. 唔好種咁多靚花,少d人睇,冇事
3. 將d相resize細d再upload,就算多人睇bandwidth都冇咁快用晒
4. 最後當然係比錢,付款買服務,所有問題冇晒
powergun 發表於 2013-12-9 11:40:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-12-9 11:36
小心photobucket既bandwidth限制,bandwidth用晒就會突然死亡,所有相都顯示唔到
如果d相解象度高又受歡 ...

多謝提點, 我都resize左至upload的, 會注意了
剛check過, 免費的total space係2GB.
我只用了2.5%左右的
B17 發表於 2013-12-9 11:50:25 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-12-9 11:40

試過死係佢手上,所有相都出唔到,又唔想比錢佢,最後要轉用第二隻web album
powergun 發表於 2013-12-9 11:52:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-12-9 11:50
試過死係佢手上,所有相都出唔到,又唔想比錢佢,最後要轉用第二隻web album  ...

有邊個可提供?
B17 發表於 2013-12-9 11:59:57 |顯示全部樓層

e+用緊Google picasa
https://picasaweb.google.com/

佢有一個限制,唔理upload張相有幾大,link番出黎既解象度最大只有800px

後註:picasa已被google摺埋,用唔到!

powergun 發表於 2013-12-9 12:02:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-12-9 11:59

thx
等我試下先
B17 發表於 2013-12-9 12:04:20 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-12-9 11:40
剛check過, 免費的total space係2GB.
我只用了2.5%左右的 ...

bandwith唔係space,我會解讀為流量,所以越多人睇你d相,越快到頂

Bandwidth Exceeded (Look Who's Popular)
Joey posted this on March 08, 2012 04:14 PM

Bandwidth is the total amount of data transferred from your Photobucket account to the sites you post photos and videos on. It's kind of like the data plan on your phone. If you have a free account, you can use up to 10GB of bandwidth per month. If you have exceeded your bandwidth and need more, upgrade your account to a Plus subscription on the pricing page. Click here for more information on how to upgrade your account.

When your account has exceeded bandwidth, you will see the image below replacing your linked out content:

孖吉 發表於 2013-12-9 12:23:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-12-9 12:04
bandwith唔係space,我會解讀為流量,所以越多人睇你d相,越快到頂

我之前果3個簽名圖(每個 1xxK) 都响短時間內爆咗,真係話爆就爆,防不勝防
powergun 發表於 2013-12-9 12:28:38 |顯示全部樓層

試貼

B17 發表於 2013-12-9 12:29:40 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-12-9 12:23
我之前果3個簽名圖(每個 1xxK) 都响短時間內爆咗,真係話爆就爆,防不勝防   ...

簽名圖隨時可以轉去第二度,我中招果次全部係相,百幾張

百幾張又慘啲!但重點係你預計唔到連 3 張都會爆~ =.="  發表於 2013-12-9 12:45
powergun 發表於 2013-12-9 12:33:46 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-12-9 11:59

試貼了, OK架, 但IE有問題, 要用google chrome至整到, 用法同 photobucket 差不多
B17 發表於 2013-12-9 12:49:57 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-12-9 12:33
試貼了, OK架, 但IE有問題, 要用google chrome至整到, 用法同 photobucket 差不多

我以前用IE,e+用chrome。用IE時,已經用picasa,係慢左d,唔覺有其他問題

呢個post係用番IE出,ok bor
12345下一頁