越南牛奶果

作者: Sumbie 發表于 2013-11-29 01:49:08
8827 12
媽媽去越南旅行帶咗4粒牛奶果核俾我,種咗幾個月全部發芽成株。唔知香港種唔種到結果昵?
火柴人 發表於 2013-11-30 22:01:43 |顯示全部樓層
牛奶果原是一種野生植物,近年開發成為一種既有觀賞價值又有保健功能的小雜果。牛奶果為桑科無花果屬落葉灌木,株高一般為30~100釐米。莖桿青黃色,葉片脆硬、粗糙,有淺色斑點,葉互生,葉緣有不規則淺裂或深裂;隱頭花序,著生於新梢的葉腋間,新梢漸伸長,花序也漸漸肥大而形成果實。
  牛奶果坐果密集,基本達到一葉一果,果實圓球形,幼果綠色,可見明顯的白色斑點,臍部淡紅色,有明顯的腺點,似小孩的乳頭,很奇特;果為漿果,成熟後果皮紅色,果肉淡黃色,每個果實重2~4克,口感爽甜、清香。4月嫩梢開始伸長坐果,7月始熟,至12月終熟,觀果期長達6~8個月。一株高40釐米左右的植株,前後可坐果上百枚之多;高達1米以上的大株型,前後可坐果上千枚。當年春季栽植的幼苗或扡插的枝條,到秋季均可坐果。奇特之處還在於:無論切開葉片、果實、枝條,都可溢出牛奶一樣的白色乳汁,這也是「牛奶果」名稱的由來。
  牛奶果有很強的適應性,不擇土壤,喜光耐半陰,耐寒,甚至可耐-15℃左右的低溫,病蟲害極少,栽培管理粗放,枝條柔軟,便於造型,是製作盆景的優良材料。
  牛奶果營養豐富,營養成分高於蘋果、梨、李、柑橘等多種水果。
  牛奶果根和果可供藥用,能補血、下乳、收斂;治紅白痢疾、淋症腫癌、乳少、痔瘡、疲倦乏力、黃疸、消化不良、瘧疾、淋巴結核、白帶、乳腺炎、跌打損傷、腰酸背痛等症。
  栽培管理及繁殖要點如下。
  1.栽培 牛奶果不擇土壤,盆栽宜選用疏鬆的土壤,花盆口徑25~40釐米均可;地栽株行距50釐米×60釐米,每667平方米植2200株。栽植時施足基肥,促進迅速生長,提高坐果率。一般春季栽培,夏秋均可坐果;夏季栽培,秋季可坐果;秋、冬季栽培,則第2年4月份後坐果。
  2.管理 (1)追肥:為保證果多果大,一般每40天追施一次肥料,最好使用農家肥或複合肥;(2)修剪:根據植株萌發情況及自己所需的造型,把一些弱枝和無效枝剪去;每年冬末可重剪一次,因牛奶果是靠嫩梢伸長坐果,所以這次重剪,可使植株矮化,控制枝條消耗養分,可以提高通風透光效果。
  3.繁殖 (1)種子繁殖:四季均可進行,可播於細潤沙或疏鬆的壤土中。經常保持濕潤,一般15~30天可出苗,如冬季播種,寒冷地區應保溫,且出苗時間會延長50天以上。育苗期間應採取相應的保護措施防曝曬、暴雨及其它災害。(2)扡插繁殖:春、夏、秋3季均可進行(有溫室者冬季也可扡插),選取2年生以上的枝條,剪成10~15釐米一段,插於比較疏鬆的土壤和細潤沙之中,入土5~7釐米,經常保持濕潤,適當追施肥料,20~30天可萌芽,40~60天可生根,100天左右可移栽或上盆。春季扡插,當年坐果;夏季扡插,當年有較完整的根系;秋季扡插,當年可形成根系。
  4.收穫 當果實由紅色轉為紫黑色,此時果實已成熟,即可摘食或上市出售。
回復

神農侍 發表於 2013-12-30 19:08:22 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2013-11-30 22:01
牛奶果原是一種野生植物,近年開發成為一種既有觀賞價值又有保健功能的小雜果。牛奶果為桑科無花果屬落葉灌 ...

根據老夫 0既推斷﹐樓主所種 0既牛奶果並 0吾係你所引述 0既牛奶果﹐而係山欖科 0既星蘋果!星蘋果被稱為牛奶果﹐大概因為佢果皮 0既汁液似牛奶﹐以致有 0甘樣 0既名稱!而文中所描述 0既種牛奶果 0既特徵﹐好多榕屬植物都有......去片....

就以變葉榕為例﹐佢都有文中所講 0既牛奶果 0既特徵

就以變葉榕為例﹐佢都有文中所講 0既牛奶果 0既特徵

枝幹...

枝幹...

葉片....

葉片....

果實都會流出牛奶狀 0既液體

果實都會流出牛奶狀 0既液體

...

...

佢 0既種子 0甘細粒﹐我諗樓主亞媽 0吾會山長水遠帶幾粒 0甘細 0既種子返 0黎 0卦 ... ...

佢 0既種子 0甘細粒﹐我諗樓主亞媽 0吾會山長水遠帶幾粒 0甘細 0既種子返 0黎 0卦 ... ...

呢種先係佢所帶 0既牛奶果(星蘋果)

呢種先係佢所帶 0既牛奶果(星蘋果)

....

....

......

......

果皮充滿奶狀 0既液體﹐如果掐完先切開就真係名副其實 0既牛奶果

果皮充滿奶狀 0既液體﹐如果掐完先切開就真係名副其實 0既牛奶果

樓主睇下你所種 0既種子係 0吾係 0甘樣 0既?我肯定﹐一定係!:)

樓主睇下你所種 0既種子係 0吾係 0甘樣 0既?我肯定﹐一定係!:)
回復

dincat 發表於 2013-12-31 18:23:51 |顯示全部樓層
好新奇呀
回復

hkbingo 發表於 2015-5-14 22:40:17 來自手機 |顯示全部樓層
希望你有好收成
回復

ahfour99 發表於 2015-5-14 23:13:38 |顯示全部樓層
據網上資料, 有成6~7米高既樹喎
回復

ncwchong 發表於 2015-12-30 09:39:35 來自手機 |顯示全部樓層
越南牛奶果个樣紫紅色靘好多,我都要試下種
回復

ncwchong 發表於 2015-12-30 09:39:37 來自手機 |顯示全部樓層
回復

ncwchong 發表於 2015-12-30 09:39:44 來自手機 |顯示全部樓層
回復

dincat 發表於 2015-12-30 09:50:05 |顯示全部樓層
ncwchong 發表於 2015-12-30 09:39

自古成功靠嘗試

加油
回復

rose6299 發表於 2016-2-22 16:18:41 |顯示全部樓層
我系深水埗都買到牛奶果, 真系好好食
回復

Sumbie 發表於 2017-2-10 17:01:49 來自手機 |顯示全部樓層
已經重到咁大棵但係都係冇果,剛剛修剪完畢,希望今年有啲希望!
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 16:27:34 來自手機 |顯示全部樓層
原來都已經五年啦!更新下比大家!我的牛奶果仲未有果實!花都未見過!冬天的時候會落D葉,春天夏天又會好茂盛!唔知我仲要等多幾年呢?哈哈!
回復