再發牡丹

作者: yipman 發表于 2013-11-6 15:01:17
1232 6
我們自然種很難有温室效果.
試過悶種,效果不錯,但一時忘了,大太陽死傷不少,不敢再試
claudiatang 發表於 2013-11-6 15:20:20 |顯示全部樓層
請問什麼叫悶種?
回復

yipman 發表於 2013-11-6 16:25:12 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2013-11-6 15:20
請問什麼叫悶種?

用透明膠箱,箱底放石子加水,密封,高温高濕養.

不會UP爛它們嗎?我以為肉肉要乾燥的環境。  發表於 2013-11-6 16:32
回復

corina 發表於 2013-11-6 17:12:37 |顯示全部樓層
牡丹真係好有吸引力,我還有學習階段,請問葉師父用什麼植料?好似好大粒咁既?
回復

Audrey 發表於 2013-11-6 21:54:24 |顯示全部樓層
好好呀!
見到 Mr. Yip 的  Ariocarpus collection,
想起我那些...........................!!           
回復

paulpaul 發表於 2013-11-6 23:26:49 |顯示全部樓層

我都有同樣問題,覺得悶養會好易up爛
雖然未試過
回復

wnk 發表於 2013-11-7 12:04:08 來自手機 |顯示全部樓層
覺得比蘭更難種,。。生長不覺,出事又很快。
回復