請問 咖啡渣 要點 先算發酵 and 要幾耐??

作者: sugarcane 發表于 2013-10-27 13:55:26
2456 8
如題, 餐廳給了我好多 咖啡渣, 但唔知點做好!! 只加熟石灰 中和就夠嗎??
m36252 發表於 2013-10-27 20:49:16 |顯示全部樓層
唔係樣樣植物都受到咖啡渣, 氮太重.
做堆肥, 可落, 但唔可以做主要材料.
圍住田邊, 可防蝸牛, 蛞蝓之類動物, 但咖啡渣干左, 轉色, 就會失去效用, 又要再落.
回復

sugarcane 發表於 2013-10-27 23:55:34 來自手機 |顯示全部樓層
咖啡渣加d 熟石灰 唔係就可以中和???

咖啡渣因為經過蒸漏,酸度唔高(曾用ph紙試過),但氮太重,除菜類可以受到之外(仲要加其他肥料), 茄類豆類, 都唔算合適,怎至有機會過多氮而死.  發表於 2013-10-28 09:04
回復

Ahjoechan 發表於 2017-6-2 17:56:13 |顯示全部樓層
長知識..!
回復

ic3b34r 發表於 2017-6-3 22:09:45 |顯示全部樓層

其實咖啡渣建議你用來種菜之類注重菜方面既植物比較好

仲有一點要注意,有部份咖啡... 由於會加入唔同既味油去增加味道(好似Capsule既咖啡),可能會因為含油太高而影響你既植物... 你不妨先試下加少少做實驗先好

白熊本身都鐘意飲咖啡,但通常會只加無人工添味既咖啡渣來用(如一般咖啡機既咖啡渣,但我想如你話餐廳,佢地應該用普通咖啡,可以放心咁用),如果capsule而且有味既(好似net.....so既個類就建議小心d用),免好心想養好你既植物變害左佢,而且都是個句:物極必反... 每次加少少試下先
回復

amethysttsang 發表於 2017-6-5 00:38:37 |顯示全部樓層
我明白了!! 白熊!!
咖啡渣我就沒有了, 但過期咖啡粉有一大包, 打算留起來落田用~
回復

ic3b34r 發表於 2017-6-5 09:40:42 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2017-6-5 00:38
我明白了!! 白熊!!
咖啡渣我就沒有了, 但過期咖啡粉有一大包, 打算留起來落田用~ ...

過期咖啡粉仲可以用來除味,如放在鞋櫃等
回復

shappyyppahs 發表於 2017-6-7 12:46:16 |顯示全部樓層
How about 咖啡渣 from Star Buck?   
回復

morning 發表於 2017-6-8 07:56:01 來自手機 |顯示全部樓層
sugarcane 發表於 2013-10-27 23:55
咖啡渣加d 熟石灰 唔係就可以中和???

加熟石灰只能平衡酸鹼,但咖啡渣本身仍然係未腐熟堆肥植物吸收唔到,堆肥可以靠微生物將一d大份子變成植物可以吸引既小份子。

而堆肥過程中微生物會產生大量熱,堆肥面積夠,溫度可以上到60度,所以點解話未腐熟堆肥好易燒傷植物既根。

除此之外,堆肥既碳氮比亦會影響堆肥速度,過程會否有臭味等等。
咖啡渣氮偏高,如果只用咖啡渣堆肥,冇另外加碳源如木屑.乾草,多餘既氮會變成氣體流失,你係冇咩管理公廁聞到果陣味就係.....

所以如果只係打算係泥面放少少咖啡渣驅蝸牛還可以,當肥用的話還是先堆肥過再用吧。
以上講既網路上有好多詳細資料
回復