黑葉芋

作者: Melb 发表于 2013-10-9 10:38:02
6456 23
其實我唔知應該post 係邊一邊版面....因為我知黑葉芋係天南星科植物, 但又想水種試下.....所以兩邊都post...希望有花友答到我啦....

我想問水種這類黑葉芋易嗎???

有什麼要注意的地方??

如有花友試過, 種過, 可否分享心得賜教小弟

Thank you!

peter1953 發表於 2013-10-10 20:00:32 |顯示全部樓層
水種應該唔長命,因為冬天佢會休眠,落葉後停止生長,春天到先再從新長葉,不過在屋內又光又溫暖處就有可能唔冬眠?
Melb 發表於 2013-10-10 20:03:25 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-10 20:00
水種應該唔長命,因為冬天佢會休眠,落葉後停止生長,春天到先再從新長葉,不過在屋內又光又溫暖處就有可能 ...

即係依款黑葉芋 一定要泥種??

我係在室內種ar...
peter1953 發表於 2013-10-11 19:06:26 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-10 20:03
即係依款黑葉芋 一定要泥種??

我係在室內種ar...

真係答唔到你,因為我用泥種,又種在室外,大多品種的芋我都能在過冬後在春天再見它們再出葉生長,但呢個品種分別在不同的時段就種過幾盆,但春天後都未見過佢地再出現過........
Melb 發表於 2013-10-11 22:16:03 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-11 19:06
真係答唔到你,因為我用泥種,又種在室外,大多品種的芋我都能在過冬後在春天再見它們再出葉生長,但呢個 ...

OH...唔好意思...

想問問即係黑葉芋好難渡過冬天對嗎? 同埋春天過後出葉機會都不高....

即係都算幾難種既品種wo
peter1953 發表於 2013-10-12 20:39:17 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-11 22:16
OH...唔好意思...

想問問即係黑葉芋好難渡過冬天對嗎? 同埋春天過後出葉機會都不高....

唔知係唔係我功夫未到家,呢個品種在花墟又平又靚,所以都不斷買,不過死得多都唔敢再買啦,反而其牠彩芋就容易種得多,可以過完一年又一年,以白色葉紋那種最易種,紅色又其次,而且好容易越種越多呢。
Melb 發表於 2013-10-12 21:22:29 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-12 20:39
唔知係唔係我功夫未到家,呢個品種在花墟又平又靚,所以都不斷買,不過死得多都唔敢再買啦,反而其牠彩芋 ...

白色葉紋那種?? 即係....."??

我聽聞都好似好易死....

有點想轉軑唔買了...
peter1953 發表於 2013-10-13 19:46:16 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-12 21:22
白色葉紋那種?? 即係....."??

我聽聞都好似好易死....

呢個係我寫的網誌其中一篇,係講彩芋過完冬天後的情況,請慢慢看。

http://blog.yahoo.com/_47IEY7TGU ... %E5%85%89%E6%99%AF.
Melb 發表於 2013-10-13 20:33:29 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-13 19:46
呢個係我寫的網誌其中一篇,係講彩芋過完冬天後的情況,請慢慢看。

你的白色彩葉芋種得好好ar..

有點似公園的合果芋.....

是不是白色的最粗生? 因為我看公園的多數是白色....

反而真係好少見到黑葉芋....

昨日考慮了一個下午....我最後都沒有試黑葉芋了....如你所言....因為死得快...
peter1953 發表於 2013-10-14 19:33:45 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-13 20:33
你的白色彩葉芋種得好好ar..

有點似公園的合果芋.....

一定不是合果芋,因為我也有,牠是雜草級粗生,也會上樹,牠也不是在冬天落葉的.........
Melb 發表於 2013-10-14 21:40:20 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-14 19:33
一定不是合果芋,因為我也有,牠是雜草級粗生,也會上樹,牠也不是在冬天落葉的......... ...

想問問你現在仲有種黑葉芋嗎??

定已放棄了?  看來真的很難種....

但花墟不斷有科....

仲有隻好似叫咩天鵝....似係佢近親
peter1953 發表於 2013-10-15 20:23:57 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-14 21:40
想問問你現在仲有種黑葉芋嗎??

定已放棄了?  看來真的很難種....

講起來有點玄妙,不同地方會有不同的種植結果,門前有數千呎泥地,所以種有很多不同品種的果樹,我的洋蘭是吊在樹上,樹下就放了不少盆栽,露天的地方也有不少,但有很多附近鄰居種得像雜草一樣粗生的品種我就不到,例如煲綠豆糖水的臭草就一定種死,新界很多人都有種的全綠色的萬年青也一樣命運............但也有些品種是死過幾次後才能正式種得成功,但今年就不知何解在夏天死了很多種了很久又成熟的洋蘭,簡直由開始的心痛到最近的沒有感覺了,但亦有些比例很少的品種能大量繁殖,例如橙色的樹蘭,簡直多如雜草,這個情況,真難分析?
Melb 發表於 2013-10-15 20:32:43 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-15 20:23
講起來有點玄妙,不同地方會有不同的種植結果,門前有數千呎泥地,所以種有很多不同品種的果樹,我的洋蘭 ...

哈哈, 好羨慕你有塊地種下野ar...

萬年青要在陽光不猛的地方才種到.....

可能你的位國好夠太陽....

是不是今年忽冷忽熱...大濕大乾多....所以洋蘭才出事??

咁睇來你現在沒有種黑葉芋了
peter1953 發表於 2013-10-16 20:02:49 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-15 20:32
哈哈, 好羨慕你有塊地種下野ar...

萬年青要在陽光不猛的地方才種到.....

見到花墟的黑葉芋又粗壯又平,很多時都想買,但想起過不了冬就不買了,而且看來會很長時間都不會再買植物了,因為只是聽說會有機會被收地就頭痛了...........我說只是全綠那種新界隨處可見的萬年青我種極都死,但其它品種就很多呢,所以才說很奇怪?
Melb 發表於 2013-10-16 20:26:20 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-16 20:02
見到花墟的黑葉芋又粗壯又平,很多時都想買,但想起過不了冬就不買了,而且看來會很長時間都不會再買植物 ...

是不是太陽光線同溫度開題??

你種的植物一定和其他人不同...影響到光線照射及地面溫度

我都有種萬年青....

早前在家中種, 半死的壯態, 可能家中夏天有太陽照射 及溫度較高....

在死前, 我帶佢回公司試種...

公司入面無陽光...又凍....反而生得好好多....現在出返好多新葉....

所以我估你種唔到萬年青....應該係光線及溫度影響....

以上係小弟愚昧的見解...
Melb 發表於 2013-10-19 22:17:18 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-16 20:02
見到花墟的黑葉芋又粗壯又平,很多時都想買,但想起過不了冬就不買了,而且看來會很長時間都不會再買植物 ...

最後都買左棵試下了

peter1953 發表於 2013-10-21 17:40:29 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-19 22:17
最後都買左棵試下了

哈哈!仲係水栽,咁真係要祝你好運啦!
Melb 發表於 2013-10-21 17:43:04 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-21 17:40

haha..都係一試ja..

上網睇過資料...知佢唔曬得...
Melb 發表於 2013-10-22 10:54:44 |顯示全部樓層
peter1953 發表於 2013-10-21 17:40

我會定期更新下...睇下有咩變化
三點白 發表於 2013-10-22 11:07:18 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-19 22:17
最後都買左棵試下了

有無放d落泥種...
12下一頁