薜荔

關閉 [複製鏈接]
作者: Joyce 發表于 2007-8-18 23:24:06
3361 10
薜荔原產於中國大陸及日本,台灣也有原生種。植株具有蔓性,一般都是當成吊盆栽培,或是讓它攀爬於壁面。因為薜荔有耐陰的習性,所以被當成室內植物栽培;也由於植株成長快速及易於造型,常被利用於組合盆栽上。

薜荔是屬於桑科的常綠蔓性灌木。葉互生,長橢圓形或倒卵形,葉色因品種而不同,除了常見的綠色外,還有白色斑葉品種(又名雪荔)。在原生環境中,薜荔常附著在樹幹上,向上攀爬生長,葉子會越長越大,植株長成灌木狀,並會結果。它的果實跟愛玉子一樣,可以搓揉出果膠製成愛玉冰,但由於果膠含量不多,所以較不被重視。

栽培介質可以使用一般的栽培土混合少量真珠石或蛭石。栽培環境要稍微遮陰,避免陽光直射,只要有明亮的散射光即可生長良好,一般室內栽培可放置在光線較佳的窗邊、屋簷下或較明亮的角落。薜荔較喜歡濕潤的土壤,尤其是春夏季成長較旺盛時,要常補充水份,如果缺水,會引起植株大量落葉,只要發現盆土變輕就可澆水。生育適溫約18-28度,冬天要避免放在低溫的環境中,以防止植株落葉。

施肥可用好康多二號 當基肥,每3個月施用一次;春、夏季再以花寶四號 當追肥,稀釋1,000倍,每7-10天施用一次。薜荔可以扦插法繁植,較適合的季節是每年的4-9月。剪下較健康的枝條,每段約5-8公分,將最下面1-2節的葉子去除後,插入介質中,放在較陰涼的地方,約2-3週就可發根長芽。栽種約2-3年後,要進行換盆,將腐爛的根剪去並更換舊土,以利植株成長。
information from -- iGarden花寶愛花園
2007年06月30日

2007年08月18日
connie925 發表於 2007-8-19 21:51:54 |顯示全部樓層
我都有一盆, 生長得很不錯, 有机會 post 上黎比大家睇吓.
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-20 00:36:15 |顯示全部樓層
我都有一盆,不過成日晒,正常唔可以太晒,但冇理佢,咩左就算啦
回復

Joyce 發表於 2007-8-20 00:59:52 |顯示全部樓層

太晒會變成點架?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-20 01:12:43 |顯示全部樓層
枯黃死,其實唔可以話唔可以太晒0既,只要水份夠都冇咩問題(好多水)
回復

connie925 發表於 2007-8-20 16:48:51 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-8-19 21:51 發表
我都有一盆, 生長得很不錯, 有机會 post 上黎比大家睇吓.

Just take the picture today, have a look.............
回復

Joyce 發表於 2007-8-20 18:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2007-8-20 16:48 發表
Just take the picture today, have a look.............

你果棵同我果棵一樣喎,都係企晒起身
點解唔係垂落黎呢?
垂落黎好睇D,定係企晒起身好睇D呢?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-20 22:12:19 |顯示全部樓層
0係佢後面種野仲靚呀~~
回復

Joyce 發表於 2007-9-30 18:26:28 |顯示全部樓層

是日照片
有些葉遺失了白紋,不知是否欠缺陽光關係呢...?!

回復

羊咩咩 發表於 2007-9-30 23:38:15 |顯示全部樓層
我個棵好似就死啦,大晒呀嘛~都冇位比佢,聽日去望望先
點解你盆頭頭d相塊葉都係白邊,但最後個張係黄邊?係咪燈光問題?
有冇點攪過佢呀?
回復

Joyce 發表於 2007-10-1 00:18:00 |顯示全部樓層

係啦一_一...唔知點解黃黃地,都唔係呢輪0既事了,我諗都有兩個多月
之前d泥鬆,有重新插過,但果陣時已經有黃黃地
我諗都係唔夠陽光啦~
回復