Pachypodium makayense

作者: yipman 發表于 2013-9-6 17:21:41
9736 42
yipman 發表於 2013-9-26 19:21:39 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-9-26 18:42
YIPMAN 師兄想問下佢休眠期如何給水?THANKS~

大的植株可以完全不給水, 小的可以一个月一次小水, 但要略暖的日子.
濕+冷是大禁忌.
回復

BATISTA88 發表於 2013-9-27 20:32:47 來自手機 |顯示全部樓層
另想問我那株是女王之玉櫛,見有啲植株莖好肥好粗,陽光和施肥如何調節?
回復

Anelbb 發表於 2013-9-28 14:57:59 |顯示全部樓層
好大好肥美呀!
有無開花既相睇下?
回復

April104 發表於 2013-10-3 23:53:38 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2013-9-26 16:32
如果有新葉長,可大水一次, 一星期左右再澆.
如不見新叶就噴少少水直至見葉長, 再一个月左右就完全停水,直 ...

前輩,我跟足您的方法,真的幾棵植物也開始出了一點新葉(除了一棵還未有反應),正當我準備開始用大水一次時﹐我竟在放大鏡之下,看到某些新出(但其實還未出完)的葉上,竟有一點紅點的東西在上,於是我用牙籤一拮,紅點立即變成液體,請問那是什麼來的?我最先在發現白蟲的那棵見到紅點(註:今次看不到白蟲),於是,我用洗潔精水沖洗主幹(但相信有一部份入了泥,根可能吸到),我這樣做可以嗎?上次只為作預防而被濆殺蟲劑的那棵,也有一點紅點 。我應怎麼辦?  

其實,是否所有放露台的植物,就一定有昆蟲停留?
回復

orik 發表於 2013-10-4 00:37:25 |顯示全部樓層
紅點可能係紅蜘蛛,最好一隻不留咁清走哂佢地。

明白,謝謝師兄。  發表於 2013-10-4 14:35
回復

BATISTA88 發表於 2013-10-4 07:47:24 來自手機 |顯示全部樓層
April104 發表於 2013-10-3 23:53
前輩,我跟足您的方法,真的幾棵植物也開始出了一點新葉(除了一棵還未有反應),正當我準備開始用大水一次 ...

ching...想問下你入手時有無給賣家完全去晒啲根?因為我果株巴西女王無晒根,賣家話可落盤再一星期一次給水,是有新葉出但仍未發根,但就主莖有點軟唔知是否正常,,,
回復

Audrey 發表於 2013-10-4 08:39:02 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-10-4 07:47
ching...想問下你入手時有無給賣家完全去晒啲根?因為我果株巴西女王無晒根,賣家話可落盤再一星期一次給 ...

塊根植物一向不會全去根,換泥時只去些壞死的。
如不出新根淋水定要小心。
放在陰涼、通風的地方,再看看。
回復

BATISTA88 發表於 2013-10-4 10:57:44 來自手機 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-10-4 08:39
塊根植物一向不會全去根,換泥時只去些壞死的。
如不出新根淋水定要小心。
放在陰涼、通風的地方,再看看 ...

板主啊,我訂返來時被賣家去晒啲根,我都眼突……
現在是否要“脫盤”還是定植住,放在陰涼通風處?謝謝
回復

Audrey 發表於 2013-10-4 12:25:37 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-10-4 10:57
板主啊,我訂返來時被賣家去晒啲根,我都眼突……
現在是否要“脫盤”還是定植住,放在陰涼通風處?謝謝 ...

不脫盤一段時間看如何,
一定不要多淋水。
聽聽 Mr. Yip 的意見。
回復

yipman 發表於 2013-10-4 12:39:38 |顯示全部樓層
April104 發表於 2013-10-3 23:53
前輩,我跟足您的方法,真的幾棵植物也開始出了一點新葉(除了一棵還未有反應),正當我準備開始用大水一次 ...

同意是红蜘蛛,可用火酒+水1:1沫走或肥皂水也可,放通風凉快地方,可每天噴少少活力素.

謝謝前輩...我會照辦。  發表於 2013-10-4 14:34
回復

yipman 發表於 2013-10-4 12:47:02 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-10-4 07:47
ching...想問下你入手時有無給賣家完全去晒啲根?因為我果株巴西女王無晒根,賣家話可落盤再一星期一次給 ...

這品種比較強健,出根應不難,聽版主意見先控水,可噴水或活力素至長葉再淋水.如天气轉冷,明春再辨.
回復

BATISTA88 發表於 2013-10-4 20:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝兩位高人相助,請受小弟一拜^^
回復

April104 發表於 2013-10-5 00:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
前輩,我剛爬文見到台灣的花友建議殺滅紅蜘蛛,可以濆牛奶加水,又或者以煙薰全株,不知道是否真的可行?
回復

April104 發表於 2013-10-5 00:49:17 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-4 00:37
紅點可能係紅蜘蛛,最好一隻不留咁清走哂佢地。

師兄,請問紅蜘蛛是否很難清走?它們是寄生在葉上,還是在株內?谢謝。
回復

orik 發表於 2013-10-5 00:50:57 |顯示全部樓層

紅蜘蛛…我逐隻捉,見到嘅捉哂之後用水沖沖沖
如果D蟲未入到泥,或者植株一D捉唔到嘅窿窿喇喇,植株數量少,又有心機慢慢捉嘅,可以咁做

咁捉法,我一定會死:p因為我有幾株中招,啲衰蜘蛛又專鍾情嗰啲超嫩葉,真係唔係驗屍咁,根本睇唔到...  發表於 2013-10-5 14:06
回復

April104 發表於 2013-10-5 01:08:52 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-10-5 00:50
紅蜘蛛…我逐隻捉,見到嘅捉哂之後用水沖沖沖
如果D蟲未入到泥,或者植株一D捉唔到嘅窿窿喇喇,植株數量 ...

我依家其实係要用放大鏡先睇到佢哋,佢哋鍾意喺啲未出晒嘅嫰葉們之間嘅交接位聚集,動也不動地伏着。我株植物之前—個星期,先依葉前輩嘅方法除白蟲,點知依家唔見白蟲,見紅蟲 請問師兄,我啲植物已放露台(i.e.通風地方),何解仍有咁多蟲害?
回復

orik 發表於 2013-10-5 01:15:56 |顯示全部樓層
你見唔到佢地郁,唔代表佢地冇郁。
本身附近環境有蟲,或者新植物帶番黎果陣有新移民,就算通風,都只係俾左個冇咁適合大量繁殖嘅環境俾佢,蟲仲喺度,仲有繁殖能力,又有野食,當然仲會有蟲害啦。
回復

Audrey 發表於 2013-10-5 08:52:17 |顯示全部樓層
April104 發表於 2013-10-5 01:08
我依家其实係要用放大鏡先睇到佢哋,佢哋鍾意喺啲未出晒嘅嫰葉們之間嘅交接位聚集,動也不動地伏着。我株 ...

殺蟲不能只做一次,如用藥,
應一星期至十日再做,最少連續做三次。

請問版主,是否附近懷疑受感染的也耍一起被濆殺蟲劑或皂水等?  發表於 2013-10-5 14:31
回復

yipman 發表於 2013-10-5 09:50:36 |顯示全部樓層
殺虫藥大多數對植物有害尤其是嫰葉,如非要用最好比建議量減半,另避免陽光,兩三小時後大量沖水.

請問避免陽光,是否只指用殺蟲劑之後?  發表於 2013-10-5 14:19
回復

yipman 發表於 2013-10-5 10:05:00 |顯示全部樓層
殺虫跟減肥一樣, 要長期作戰.
昆蟲用身體側的气孔呼吸,用火酒,肥皂水等表面張力小的液體可浸死他們, 牛奶,生粉水乾了也可令它們不能呼吸.

前輩,咁我是否可以一時用生粉水,一時用皂水,一時用酒精水,輪流用(Take Turns),來殺蟲?  發表於 2013-10-5 14:15
Morning! Please do up-load more of your collection.  發表於 2013-10-5 10:20
回復