返回列表 發新帖

淘寶賣植物既大部份都係奸商!

作者: mike28 發表于 2013-9-3 22:18:30
5132 32
ai_amoeba 發表於 2013-9-14 11:13:09 |顯示全部樓層
doko 發表於 2013-9-11 17:07
淘過n次都OK, 除咗T shirt, 多肉OK, 傢俬仲好靚潻

陶傢私運費咪好貴?!
回復

JHplants 發表於 2013-9-15 14:52:18 |顯示全部樓層
我買返黎既GRAPE就OK, 但係CERRY就好差
回復

mike28 發表於 2013-9-15 17:39:46 |顯示全部樓層
JHplants 發表於 2013-9-15 14:52
我買返黎既GRAPE就OK, 但係CERRY就好差

我買櫻桃死左拿
搵賣家補發就潛水當睇唔到!
回復

naoe 發表於 2013-10-27 13:26:03 來自手機 |顯示全部樓層
淘過白鷺莞、雖然死左但宜家出返苗出黎,至於另一間店既楓葉同櫻花就仲係一條枯枝、睇店主啦
回復

x312cwyx 發表於 2013-11-6 21:18:57 |顯示全部樓層
我淘食過2間賣食蟲植物, 佢地的種子/苗/冬芽暫時都OK, 種子都發到芽
回復

sunrise 發表於 2013-11-7 16:39:22 |顯示全部樓層
都有買開多肉, TB 植物, 有以下經驗

留意一下佢係,
- TRADER
- 業餘自已種左搵D 外快個類,
- 花農

一般TRADER 真係十個9個老千, 種子發唔到芽, 球根發唔到經常有,花唔同色 幾平都無用
業餘一般都幾好架, 重有時可以交流下種植心得, 有時重有D 希有品種TIM, 但係都幾貴,
至於花農, 真係睇你好唔好彩

好多時我睇個板面, 見個棵野, 間間都有得賣都可能肯定係TRADER

回復

whowhoyuen 發表於 2014-8-18 15:00:29 |顯示全部樓層
各網友.想問問.陶竇 種子 苗呀.點"國際轉運"寄落黎香港.or 自己同賣家king 店佢,可吾可教教我呢個初哥,
因為去到陶竇內"結萛"填"自取的運輸公司又吾可以. 系香草種子.同埋系吾系吾駛打自己地址,謝謝各位            
回復

梅谷花子 發表於 2014-9-3 09:07:07 |顯示全部樓層
whowhoyuen 發表於 2014-8-18 15:00
各網友.想問問.陶竇 種子 苗呀.點"國際轉運"寄落黎香港.or 自己同賣家king 店佢,可吾可教教我呢個初哥,
因 ...

由淘寶購物怎寄來香港?  你可以找在內地的集運公司代收,如果你買了幾樣貨品,可以集齊幾樣貨件,就叫集運公司一次過寄來香港給你囉,這樣做,可以慳返國內一程的運費(如果賣家是國內包郵的話)。但是如果是植物類,還得問清楚集運公司肯不肯幫你寄來香港先! [你必須知道由內地寄運植物到香港是有限制的!]

國內收件人,要填寫集運公司的負責收件人姓名國內聯絡電話地址(包括郵政區號),一般不填公司名字! 這些資料,集運公司自會提供給你的!
回復

Lipid 發表於 2014-9-3 11:22:46 |顯示全部樓層
我暫時淘過6-7次多肉,花器及泥等,質數都唔錯喎!每次只擔心快遞出事.....

請問你是叫賣家直運香港(賣家肯寄的話,運費也很貴啊!) 還是先托集運公司收齊再轉寄來香港給你呀?  發表於 2014-9-4 10:21
回復

Lipid 發表於 2014-9-4 11:42:42 |顯示全部樓層
梅谷花子  請問你是叫賣家直運香港(賣家肯寄的話,運費也很貴啊!) 還是先托集運公司收齊再轉寄來香港給你呀?  

我多數會寄去同事太太在深圳的公司,再由同事帶回到公司給我,這是最快,最穩妥及最平宜的方法!

我也有用過國際集運,時間耐,現在用中通還可以寄去屋企附近的郵局,那便不用麻煩同事及其太太,郵費一點也不貴 (因是計重量的,不買泥便很平……)  
但始終都是慢,有時遇著星期六,日攞不到,有時會很擔心......

回復

aciddity 發表於 2014-10-2 12:59:19 |顯示全部樓層
有間我試過幾次都ok, 想知PM我.
回復

redwood 發表於 2014-10-6 09:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
我試過加$30,一周內直到我香港家門口。
回復

kinkwongwong 發表於 2014-10-15 22:21:00 來自手機 |顯示全部樓層
aciddity 發表於 2014-10-2 12:59
有間我試過幾次都ok, 想知PM我.

請問可分享你在淘寶淘植物的link 嗎?
回復