有冇辦法可以驅趕/消滅蜘蛛?

作者: ChrisTsui 發表于 2008-6-17 16:32:20
4025 8
呢排見d植物上好多蜘蛛,一到夜晚就結網,試過用bio kill對住噴,但係一d用都冇~
有d蜘蛛好鮮色,我驚有毒~
有時見到有網冇蜘蛛,我用掃帚掃走個網,但係幾個鐘頭後,又見同一位置結番一個大小相若既網
請問有冇驅趕/消滅蜘蛛既良方?
草民 發表於 2008-6-17 18:26:58 |顯示全部樓層
蜘蛛---益蟲黎喎,會幫你捉蚊、蛾、小鳥咖。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-17 22:25:29 |顯示全部樓層
屋企d蜘蛛種類繁多,唔會咁好彩全部都係益蟲呱??
點分辨邊d係益蟲邊d係害蟲?
見佢地好鍾意停留o係葉片上,會唔會咬爛d葉/果架?

btw,你個新頭像唔係好睇得明,可唔可以解o下碼???
回復

maymay靚 發表於 2008-6-17 23:15:28 |顯示全部樓層
christsui 你都加左頭像喎, 好可愛的小姑娘..
我家都一樣, 在雨天就好多蜘蛛出來 結網捕食, 我用(蚊拍)電佢, 電到佢地啪啪聲
有次呆看一隻小蜘蛛結網, 速度好快走來去就完成個網, 所以淨掃走個網係無用, 好快佢又結一個新啦.
回復

草民 發表於 2008-6-17 23:37:29 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-17 22:25 發表
屋企d蜘蛛種類繁多,唔會咁好彩全部都係益蟲呱??
點分辨邊d係益蟲邊d係害蟲?
見佢地好鍾意停留o係葉片上,會唔會咬爛d葉/果架?

btw,你個新頭像唔係好睇得明,可唔可以解o下碼??? ...

失敗!成擔心機整出來,睇唔明
plants the herbs guy.有冇好建議?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 00:18:24 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-17 23:15 發表
christsui 你都加左頭像喎, 好可愛的小姑娘..
我家都一樣, 在雨天就好多蜘蛛出來 結網捕食, 我用(蚊拍)電佢, 電到佢地啪啪聲
有次呆看一隻小蜘蛛結網, 速度好快走來去就完成個網, 所以淨掃走個網係無用,  ...

頭像張相其實影o左好耐,不過懶得整,所以拖到依家~
小姑娘係士多啤梨娃娃,用手機影,睇得唔清楚

今晚見d蜘蛛又睇中新地盆(花盆),o係盆檸檬樹度結網,激死
哈哈~原來蜘蛛結網咁快架,唔怪得呢頭掃完o個頭又有啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 00:22:58 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-17 23:37 發表

唔好喊住先啦~我睇唔明啫,或者有人明呢~
我睇到d字呀,幾靚吖~
係睇唔明綠色o個樣東西係乜嘢啫,或者你解釋完,我會嘩嘩嘩...咁呢
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-18 00:48:12 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-17 23:37 發表

今次睇到啦~
係咪即係之前o個塊葉?
回復

fongkk 發表於 2008-6-19 20:55:05 |顯示全部樓層
除左農藥或殺蟲水,我找不到有什麼方法
天敵有 四腳蛇
要確定有是否有毒,如果影到相可以貼出來,可能有人知
回復