西班牙安達盧西亞(Andalucía)- 野花

作者: joke_k_d 發表于 2008-6-16 18:27:52
24081 248
connie925 發表於 2008-7-1 11:05:44 |顯示全部樓層
棵金穗花,好靚,好特別...謝謝你的分享,識多好多嘢!
回復

joke_k_d 發表於 2009-12-7 07:52:22 |顯示全部樓層

Long time no see, 一年多無來園藝館嚕.......
已搬家至西班牙,希望將來多影到野花,同大家分享 。

今年2月時所見,相信係 Iris planifolia

9月 10月時所見,相信係 Crocus serotinus

評分

查看全部評分

回復

擔泥 發表於 2009-12-7 09:14:47 |顯示全部樓層
多謝你的分享! 小弟第一次睇到呢個post. 一個字 - 正!
期待你的update.
回復

conlands 發表於 2009-12-7 14:37:15 |顯示全部樓層
好多靚花,多謝分享add6icon
回復

八王爺 發表於 2009-12-7 16:39:04 |顯示全部樓層
終於定了在西班牙! 那一個城? 馬德里? 塞維拿?
希望以後多些見你的美圖。
回復

joke_k_d 發表於 2009-12-7 18:54:34 |顯示全部樓層
謝謝各位賞花!
王爺,我住晌一條小村(人口2000+),在 Malaga (馬拉加) 以北80+公里,離 Sevilla (塞維爾) 150+公里
回復

Monse 發表於 2009-12-9 01:47:46 |顯示全部樓層
你應承左我要多啲上稷架.
回復

八王爺 發表於 2009-12-9 10:35:15 |顯示全部樓層
謝謝各位賞花!
王爺,我住晌一條小村(人口2000+),在 Malaga (馬拉加) 以北80+公里,離 Sevilla (塞維爾) ...
joke_k_d 發表於 2009-12-7 11:54

南部很好啊,冬天沒那樣寒冷。
costa del sol .......
想不到竟然有香港人住到那樣遠離繁囂的地方。
回復

ylee 發表於 2009-12-9 22:14:33 |顯示全部樓層
好靚呀add6iconadd6icon
回復

Exodus 發表於 2009-12-11 07:42:15 |顯示全部樓層
一年後再見
樓主的照片精緻風采依然

地中海風情的生物相真令人神往
回復

alilovebyj 發表於 2009-12-13 14:37:04 |顯示全部樓層
原來住在西班牙,怪不得了!道能閒適的往郊外走!

期待更多西班牙更多的花花照片,真的很美呢!!

我之前去西班牙,只有時間看那裡的建築,但也已歎為觀止。

現在托你的福,可以看到她郊野的美,真的太好了!感恩呢!add6icon
回復

joke_k_d 發表於 2009-12-13 22:08:27 |顯示全部樓層
謝謝賞花!
我以後定會多拍花照多 post 上來
回復

joke_k_d 發表於 2009-12-31 06:57:37 |顯示全部樓層
Oxalis pes-caprae, 攝於 Cerro de San Cristóbal (San Cristobal hill), Estepa,生長非常茂盛,在西班牙南部乃粗生雜草

回復

sammy 發表於 2010-1-2 01:39:41 |顯示全部樓層
joke_k_d, 你的鏡是否不清潔? 上年post的圖好多都有幾點黑影
回復

joke_k_d 發表於 2010-1-13 06:06:06 |顯示全部樓層
joke_k_d, 你的鏡是否不清潔? 上年post的圖好多都有幾點黑影
sammy 發表於 2010-1-1 18:39

Sammy,

係呀!嘻嘻...... 鏡頭同 low-pass filter 上面都有塵呀!己經清除咗嘞
回復

joke_k_d 發表於 2010-1-13 06:56:47 |顯示全部樓層
Mandragora autumnalis, Mandrake, 曼德拉草, 攝於 Laguna de Fuente de Piedra, Malaga Province

係 Harry Potter "粉絲" 的話應該知道書內有提到 Mandrake..... 不過我相信真正嘅 Mandrake 根部被拔出土時應該唔會發出尖叫 ......

有興趣的話去 wikipedia 睇下描述。
回復

八王爺 發表於 2010-1-13 09:41:26 |顯示全部樓層
哈! 原來真係有 mandrake ....
黃麻子酢在西國是野草,在本地也生得很粗,只是郊外不見。若有人隨處種,也有可能成為野草。
回復

Monse 發表於 2010-1-14 00:00:27 |顯示全部樓層
Mandragora autumnalis, Mandrake, 曼德拉草, 攝於 Laguna de Fuente de Piedra, Malaga Province
...
joke_k_d 發表於 2010-1-13 06:56

我以為係墟構, 原來有根據架.
回復

hellokitty_971 發表於 2010-1-14 00:14:25 |顯示全部樓層
金穗花同糙蘇好靚呀
回復

Exodus 發表於 2010-1-14 04:07:17 |顯示全部樓層
我以為係墟構, 原來有根據架.
Monse 發表於 2010-1-14 00:00

我覺得譯做魔茄比魔蘋果好 -_-
回復