西班牙安達盧西亞(Andalucía)- 野花

作者: joke_k_d 发表于 2008-6-16 18:27:52
24022 248
攝於 El Torcal Nature Reserve, Antequera, Málaga Province

Ophrys tenthredinifera var. praecox - Sawfly orchid

Ophrys scolopax - Woodcock orchid

辨認唔出嘅 Ophrys, 好可能係天然雜交種

Anacamptis pyramidalis - Pyramidal orchid

未完,待續

評分

查看全部評分

Monse 發表於 2008-6-16 21:35:01 |顯示全部樓層
原來你去左西班牙旅行呀?野花都咁靚呀!
aqua 發表於 2008-6-17 19:44:44 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩~D花考令呀
Exodus 發表於 2008-6-17 19:52:33 |顯示全部樓層
好多地生蘭呀.........蜜蜂蘭
我以為第二種係手參..原來唔係
fnv234 發表於 2008-6-17 19:53:20 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-6-16 18:27 發表
攝於 El Torcal Nature Reserve, Antequera, Málaga Province

Ophrys tenthredinifera var. praecox - Sawfly orchid

http://farm4.static.fli ...

呢種係咪會吸引昆蟲 果種蘭花?
EddieOR 發表於 2008-6-17 20:55:05 |顯示全部樓層
第一張相朵花好似鴨嘴火龍
Tony 發表於 2008-6-17 23:28:50 |顯示全部樓層
Ophrys scolopax - Woodcock orchid<----第三張相好似有隻企鵝係中間呀
蛀米虫 發表於 2008-6-18 10:53:17 |顯示全部樓層
好似想咬人甘呀......
chudaicheung 發表於 2008-6-18 13:06:33 |顯示全部樓層
棵蘭花好有趣呀, 好似戴了面具
joke_k_d 發表於 2008-6-29 00:42:12 |顯示全部樓層
各位花友,El Torcal 呢個自然保護區內有好多好多種植物,我至愛嘅球根類同蘭花都有唔少:蘭花有成三十幾種!我去到唔想走呀 不過因為冇做好行前功夫,所以裝備不足,唔可以行晒我想行嘅地方~

不過勁開心俾我見到 Ophrys 呢屬地生蘭

網上搵到嘅資料
蘭科植物中的 Ophrys 屬,其引人注目的特點在於擁有數量眾多的sexually deceptive之物種。Pollination by sexual deception是一種開花植物因應其授粉者(如蜜蜂、黃蜂、甲蟲等)在擇偶行為上所演化出來的策略,在這種策略下,花朵會有外型上的特化,外形會非常相似授粉者的雌性,而不同物種也具有其獨特的香味,非常近似於授粉者之性費洛蒙(pheromone),在花朵與授粉者之間具有高度專一性。在嗅覺與視覺的雙重刺激之下,雄性授粉者往往會錯把花朵視作愛侶,並在假交配的過程中帶走花粉塊,繼而拜訪下一朵花,達成了傳粉的目的。

有機會的話,我希望下次可以四月間再去,睇下春天洋水仙盛放嘅樣子~
joke_k_d 發表於 2008-6-29 04:21:16 |顯示全部樓層
Tragopogon porrifolius - Salsify - 蒜葉婆羅門參
攝於 El Torcal Nature Reserve,  Antequera,  Málaga Province

Chrysanthemum coronarium - Crown daisy - 歐茼蒿
攝於 Nature Park Tejeda, Alhama & Almijara,  Málaga Province

Phlomis purpurea - Jerusalem sage - 糙蘇
攝於 El Torcal Nature Reserve,  Antequera,  Málaga Province

八王爺 發表於 2008-6-29 06:55:27 |顯示全部樓層
很利害 ...... 毒死人喇!
joke_k_d 發表於 2008-6-29 07:24:37 |顯示全部樓層
Ornithogalum narbonense L. - Southern Star of Bethlehem - 法國虎眼萬年青
攝於田邊路旁(常見),  Granada Province

Asphodelus fistulosus L. - Onion Weed - 金穗花
弊!原來唔係晌 Andalucía,係 Cataluña(加泰羅尼亞,巴塞隆拿所在的自治區)攝於 Empúries 古羅馬圓形競技場遺跡旁邊草地,  Girona Province

Monse 發表於 2008-6-30 01:13:59 |顯示全部樓層
隻金穗花好靚呀。
四少 發表於 2008-6-30 14:02:44 |顯示全部樓層
野花 ... 點睇都係人家的靘
謝謝分享 真係好靘
Exodus 發表於 2008-6-30 14:20:36 |顯示全部樓層
好靚....真係好靚 無野好講
果隻唇形科好得意~~~~仲有金穗花

點解可以識得晒佢地d 名 想拜你
candyafr 發表於 2008-6-30 15:43:49 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-6-29 00:42 發表
各位花友,El Torcal 呢個自然保護區內有好多好多種植物,我至愛嘅球根類同蘭花都有唔少:蘭花有成三十幾種!我去到唔想走呀 不過因為冇做好行前功夫,所以裝備不足,唔可以行晒我想行嘅地方~

不過勁開心俾我見到 Ophrys 呢屬 ...

嘩,d花好特別同好少見,是否好多蚊啊?可否分享下有セ行前功夫和裝備啊?
joke_k_d 發表於 2008-6-30 18:07:49 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-29 18:13 發表
隻金穗花好靚呀。

係呀,細細朵,好可愛

原帖由 四少 於 2008-6-30 07:02 發表
野花 ... 點睇都係人家的靘
謝謝分享 真係好靘

西班牙真係好多靚靚野花,目不暇給呀

原帖由 Exodus 於 2008-6-30 07:20 發表
好靚....真係好靚 無野好講
果隻唇形科好得意~~~~仲有金穗花

點解可以識得晒佢地d 名 想拜你

我其實認得好少,係靠一本歐洲野花書、一本西班牙南部野花書、一本歐洲蘭花書、同埋至威猛嘅 Gxxgle

原帖由 candyafr 於 2008-6-30 08:43 發表

嘩,d花好特別同好少見,是否好多蚊啊?可否分享下有セ行前功夫和裝備啊?

唔多蚊呀,我連蚊怕水、蚊貼都唔駛用
我旅行前冇勤力網上摷料囉,冇揾會去嘅城市附近嘅 nature park, nature reserve 嘅資料~
好似去 El Torcal,如果有行山鞋、背囊(帶備水、lunch pack)可以行得舒服同耐啲;要帶望遠鏡,因有 Griffon Vultures (禿鷲)同 Andalusian ibex(野山羊)。
prodorothyhkg 發表於 2008-6-30 18:12:41 |顯示全部樓層
我當年四維去都未識欣賞,而家會欣賞又沒有時間,天意弄人呀
joke_k_d 發表於 2008-6-30 18:27:36 |顯示全部樓層
攝於 Nature Park Tejeda, Alhama & Almijara,  Málaga Province

Iris xiphium - Spanish Iris - 西班牙鳶尾

Rosmarinus officinalis - Rosemary - 迷迭香