蟻患.....沒完沒了......

作者: pearlbi 發表于 2013-8-17 13:19:57
2390 5
橙樹既加入, 令到一眾果樹飽受蟻患之苦,
試過bio-kill, 滅蟻乜滅蟻物, 到落醋, 佢地d子孫一樣住得舒適.......
果樹好多已升天, 留下的已甩皮甩骨,
請問各位有冇乜野辦法可以搞搞呢班蟻民啊??????

下圖是檸檬樹同蟻民既合照:
IMG_20130811_161602 (Large).jpg
rrr888 發表於 2013-8-17 16:00:44 |顯示全部樓層

我將豬籠草掛喺植物, 放喺泥面, 啲蟻會自投羅網. 我覺得幾WORK, 起碼一出現, 放幾盆喺度, 唔見咗啲蟻路. 但唔知你嘅環境WORK唔WORK.
回復

PACO 發表於 2013-8-17 18:38:17 |顯示全部樓層
試用鵬砂加糖水,用綿繩濕透後圍住植物的週邊,特別是蟻經過的路上!鵬砂我上次在中藥店買到的!!

硼砂 是致癌毒物,15g 可致人死地,小心小心  發表於 2013-8-17 20:08
回復

PACO 發表於 2013-8-17 20:34:19 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2013-8-17 18:38
試用鵬砂加糖水,用綿繩濕透後圍住植物的週邊,特別是蟻經過的路上!鵬砂我上次在中藥店買到的!! ...

吓?!是真的??我真的不清楚,但我以前是有用過,用完之後確實是冇哂蟻!sorry!教了壞方法添,勿試了!
回復

ahfour99 發表於 2013-8-18 00:31:10 |顯示全部樓層
硼酸粉或者幫到你. 各大西藥房有售, 去年買$3.00一盒(約釘書機釘盒大)

殺蟲[編輯]

硼酸曾被美國國家環境保護局用作控制蟑螂、白蟻、火蟻、跳蚤、蠹魚和其他爬行害蟲的殺蟲劑。硼酸會影響牠們的新陳代謝並腐蝕牠們的外骨骼,它可以做成含有引誘劑(砂糖等)的食物餌殺死害蟲,直接用乾燥的硼酸也有同樣的效果。如果直接用硼酸的話,硼酸可能會滲進入地板的裂縫,而當昆蟲走過裂縫時,腳上便沾有硼酸,當牠們再整理自己時(用嘴舔舐)就會吃進硼酸,食後成脫水狀態,會出屋外覓水,這導致牠們在三到十天內死亡。[2][6][7] 有殺蟑藥採用硼酸當作餌劑成分:如在擺放後約3-7日內逐漸看不到蟑螂出沒,也無屍體蹤影,即見效果;且可保屋內清潔,和農藥成份的連鎖殺蟑藥相較之下,較可避免造成細菌孳生。
回復

三一萬能俠 發表於 2013-8-19 11:14:47 |顯示全部樓層
硼砂硼酸都有毒,好多食物都有硼砂,硼砂入胃跟胃酸產生化學作用變硼酸毒性更勁.
兩樣野都係滅蟻啫,唔係直接放入口滅自己丫,用個兜裝住等蟻腳踩或食.硼砂/酸有幾多落得到植物呢????
回復