LED 植物生長燈

作者: Dingdong 發表于 2013-8-15 17:50:26
20181 33
請問有冇人用過 LED 植物生長燈? 在邊度可以買到? 我屋企俾對面高樓大廈遮實晒, 幾乎冇陽光可以照到, 冬天更慘, 睇住D花垂頭垂腦.
霽月瀛台 發表於 2013-8-15 20:37:06 |顯示全部樓層
ikea, cheap and reliable.
回復

ococ 發表於 2013-8-15 20:54:15 |顯示全部樓層
連散射光都冇??  近窗邊都種唔到? 我有用燈不過唔係LED 同蘭花
回復

店小義 發表於 2013-8-15 22:28:06 |顯示全部樓層
一般T5,T8白光燈(即係平時果D光管)已經可以啦~而且都會放出紫外線
很多商人成日吹噓話咩植物生長燈有怎麼特別...
回復

霽月瀛台 發表於 2013-8-15 22:44:12 |顯示全部樓層
店小義 發表於 2013-8-15 22:28
一般T5,T8白光燈(即係平時果D光管)已經可以啦~而且都會放出紫外線
很多商人成日吹噓話咩植物生長燈有怎麼特 ...

Philips 都有植物用光管,分別在light spectrum.
回復

ococ 發表於 2013-8-16 01:12:27 |顯示全部樓層
熱力 電費 都係一個問題  LED冇用過

曼佳美植物燈用過 效果比T5好小小 熱力比T5小 缺點係粉紫色
回復

dtyhbv 發表於 2013-8-16 01:29:27 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-8-16 01:12

曼佳美植物燈用過 效果比T5好小小 熱力比T5小 缺點係粉紫色 ...

係邊到有??

http://www.hk.megaman.cc/zh/contact-us  發表於 2013-8-16 01:38
回復

ococ 發表於 2013-8-16 01:35:20 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2013-8-16 01:29
係邊到有??

曼佳美
回復

kkkwan0828 發表於 2013-8-16 23:45:45 |顯示全部樓層
最普通果DLED燈就OK  去魚街買水草燈都得
回復

Dingdong 發表於 2013-8-17 00:32:42 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-8-16 01:12

曼佳美植物燈用過 效果比T5好小小 熱力比T5小 缺點係粉紫色 ...

请问粉紫色的缺点是否纯粹指外表?好似气氛有D怪的意思?仲有,是灯泡还是光管?多谢指教
回復

ococ 發表於 2013-8-17 00:35:52 |顯示全部樓層
Dingdong 發表於 2013-8-17 00:32
请问粉紫色的缺点是否纯粹指外表?好似气氛有D怪的意思?仲有,是灯泡还是光管?多谢指教 ...

指光線是粉紫色 

不過我用時間控制開關 哂植物時是我上班時間

回復

Dingdong 發表於 2013-8-17 00:37:49 |顯示全部樓層
霽月瀛台 發表於 2013-8-15 22:44
Philips 都有植物用光管,分別在light spectrum.

請問蘭花用Philips用甚麼light spectrum  適合?是否傳統光管, 好似 LED  沒有熱力問題。
回復

Dingdong 發表於 2013-8-17 00:43:07 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-8-15 20:54
連散射光都冇??  近窗邊都種唔到? 我有用燈不過唔係LED 同蘭花

有時候有些少光,不過又有強風,唉
回復

ococ 發表於 2013-8-17 00:48:36 |顯示全部樓層
最最最簡單 去鴨記買T5套裝管 用2-3支
回復

霽月瀛台 發表於 2013-8-17 01:50:13 |顯示全部樓層
Dingdong 發表於 2013-8-17 00:37
請問蘭花用Philips用甚麼light spectrum  適合?是否傳統光管, 好似 LED  沒有熱力問題。 ...

http://www.usa.philips.com/c/flu ... 46677392260/prd/en/

其實LED都好熱下架。不過LED最大的好處系光源十分集中,好能夠谷肥棵野。

Online shopping:
http://www.amazon.com/Philips-39 ... scent/dp/B002CYW4U6

http://www.amazon.com/Aqueon-653 ... ref=pd_sim_sbs_hi_1

多謝指教,碰巧看過jojo 的室內蘭園,令人嘆為觀止,原來室內用人工燈光竟可達到這種效果  發表於 2013-8-17 02:15
回復

avery 發表於 2013-8-17 20:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
完全不必要使用所謂特效光管,白光6500k已經足夠

不過某D兰花比較高,而光度與距離成二次方反比例,所以易出現近光源光照過量而遠距離不足之情況
回復

發發 發表於 2013-8-17 23:28:01 |顯示全部樓層
T5 HO幫到你。
回復

ococ 發表於 2013-8-17 23:44:07 |顯示全部樓層
發發 發表於 2013-8-17 23:28
T5 HO幫到你。

HO 當然好啦 不過價錢高 又食電D喎
普通蘭花 T5 X 3 如果距離唔太遠都夠哂力
回復

發發 發表於 2013-8-17 23:57:11 |顯示全部樓層
總之一分錢,一分貨。本人曾使用過,且裝在一些反射燈罩內,除了一些須光照較強之蘭花外,一般蘭花絕對無問題,準花期開花。(最好一年更換一次)
回復

avery 發表於 2013-8-18 01:34:12 |顯示全部樓層
發發 發表於 2013-8-17 23:57
總之一分錢,一分貨。本人曾使用過,且裝在一些反射燈罩內,除了一些須光照較強之蘭花外,一般蘭花絕對無問 ...

What is the "一般蘭花" ??
回復

12下一頁