認識北海道蜜瓜

作者: 比得大帝 發表于 2008-6-14 00:07:07
26680 17
日本蜜瓜的等級
日本除北海道外, 其他省份也有蜜瓜出產, 但始終以北海道為最有名氣
北海道又以富良野和夕張最有名氣, 而夕張蜜瓜可以說是全日本第一, 富良野為次, 而夕張密瓜更可說是世界首屈一指的密瓜

先讓大家看看全日本最出名的富良野和夕張密瓜

mcyan 發表於 2008-6-14 00:11:33 |顯示全部樓層
我鐘意食富良野多D,因為我覺得夕張太甜。
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 00:18:37 |顯示全部樓層
從表面看來, 很難分出一個蜜瓜有多好

要分, 就只好依靠產地和等級了

除夕張外, 其他產地的蜜瓜没有等級排名,
夕張蜜瓜等級分為  特秀, 秀, 優, 良, 和没等級  五種, 以特秀為最高, 一般市場很難找到,
再看看夕張各等級之蜜瓜
只有 特秀, 秀, 優, 良 可以用白色盒包裝, 没排名的要用棕色盒包裝
回復

candyafr 發表於 2008-6-14 00:21:52 |顯示全部樓層
夕張蜜瓜,真係又香又甜,好好味
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 00:30:06 |顯示全部樓層
價錢方面, 可以說以 ogs (origin, grade, size)
日本蜜瓜約由1.3kg - 1.6kg, 2kg的算是特大的了

一般的 300yen也可以買到一個,
富良野的1.6kg在超市約賣3000-3500yen, 而在富良野山上可以約2200yen買到

夕張的優品以經是很好的了, 在超市約賣 5000yen, 而特秀則賣到8000yen
IMG_3472 (Small).JPG
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 00:39:39 |顯示全部樓層
如何知道一個蜜瓜食得未

你去買時, 說明多少天後食, 一般都會為你挑一個合時的, 一般賣的以3-5天內可食, 如要即食的也有

如果蜜瓜呈綠色, 就即係未食得, 如果呈棕色就食得

看這張相就可以分得出, 左邊食得, 右邊未食得
IMG_3497 (Small).JPG

回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 09:34:44 |顯示全部樓層
如果睇番 post #5 的第二張相, 就更清楚分到食得同唔食得的蜜瓜

昨日開了一個富良野 2200yen 和一個夕張的特秀 4000yen蜜瓜

分別就係 夕張的特秀 多汁, 特甜, 富良野的明顯少汁和没有那麼甜
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-14 12:15:51 |顯示全部樓層
快d幫我搵地拖啦
回復

比得大帝 發表於 2008-6-14 12:34:19 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-14 12:15 發表
快d幫我搵地拖啦

還有超級靚瓜未講你就流到一地都係嗱.  

何謂超級靚瓜?  就係特秀之上的瓜, 叫一枝一菓(*), 就係撰最高級的瓜, 在菓還很小時, 把所有菓剪去, 只剩一個菓, 讓整株植物的養份集中供給一個菓, 所以呢隻蜜瓜會賣得比其他的貴幾倍.

呢隻瓜, 我都未見過, 好想食呀   

應該係 一 tan 一菓
回復

mcyan 發表於 2008-6-14 13:00:36 |顯示全部樓層
札幌市中央卸壳場,我上次都係係呢度買咗兩個番黎
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-15 11:36:37 |顯示全部樓層
梗係流晒口水啦,我隻公時不時會買d我唔捨得買來食既野孝敬我地3個(金毛s & me) 我都投夕張一票(因有次見到限招紙,我問佢係日本邊處,佢話係夕張),呢d咁妗貴既生果係由老公有限量供應,我係食野唔知價架 有時問佢幾錢,佢話百零蚊個,但我去吉xx見到好樣d都要2字頭

回復

vkzone2002 發表於 2008-6-16 12:42:47 |顯示全部樓層
我去北海道時, 唔捨得成個夕張蜜瓜咁買, 好貴. 但係去一般supermarket買一般蜜瓜, 平成一半有多, 都好甜好多汁好正, 正過香港d好多.
回復

lammanfung 發表於 2008-6-16 13:00:51 |顯示全部樓層
真的增廣見聞‥‥口水滿地流‥‥

回復

阿晴 發表於 2008-6-30 19:57:50 |顯示全部樓層
黃金水果……
回復

比得大帝 發表於 2008-7-14 10:22:39 |顯示全部樓層
朋友前幾天去北海度, 打印了 post#6的照片, 託佢拿去給店主太子爺 "森口真寬", 佢好高興, 重打咗我朋友一大.....................................個折扣.

朋友兩天後再去買蜜瓜, 見到張相已經貼了在店中央, 今次折扣外重送咗好多嘢俾朋友.

你地下次去記得指吓呢張相, 當然要同佢地拍番張靚相, 佢地會好高興
回復

貓后 發表於 2008-7-23 16:06:55 |顯示全部樓層
幾好哦見到張相有折扣,但係去日本就add2icon 好貴
回復

chris 發表於 2008-7-25 15:18:24 |顯示全部樓層
去到啱時候去北海道, 一定要買番兩三個返香港先得
回復

比得大帝 發表於 2008-7-28 22:57:27 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-7-25 15:18 發表
去到啱時候去北海道, 一定要買番兩三個返香港先得

咁你要快d去至得喇, 夕張蜜瓜產期是五月中到八月中
過了就要吃道產赤肉蜜瓜, 可以食到10月中
回復