最近發現貓濕糧有透明細少的蛆蟲

作者: 金剛 发表于 2013-6-22 18:58:39
6831 33
rrr888 發表於 2013-6-23 16:51:03 |顯示全部樓層
講開又講, 我兩隻小貓都係喺我老貓13歲嘅時候先開始養, 佢以前鐘意黐住我, 我去邊佢去邊. 但始終得佢一隻, 由10歲開始已經成日瞓成廿個鐘. 但自從養咗兩隻小貓, 佢活躍咗, 會跟住啲貓仔四圍行, 又會玩吓.
sandylam 發表於 2013-6-23 17:10:52 |顯示全部樓層
我二隻都有食sheba,但今朝檢查過貓罐,又唔覺。
好擔心添!
不如寫去生果報反映下。

不是罐罐都有無問題~~平時要多加留意  發表於 2013-6-24 19:12
sandylam 發表於 2013-6-24 00:37:31 |顯示全部樓層

我上網查過,應該係你個貓罐變壞左。
蛆蟲不是要擔心的重點,反而是要擔心那些已變壞的肉。
可能是存放不當引起。
你的貓罐是否在同一地點買?

我同事都試過買一些未過期既食物,但一開封就發現巳變質。
corina 發表於 2013-6-24 13:36:34 |顯示全部樓層
因為有d貓鐘意飲流動既水,我家貓貓用catit 3L,好好用,內裏的隔塵網用金魚街既濾水綿,跟大細剪尺寸,幾蚊一大包~
http://usa.hagen.com/Cat/Feeding/Fountains/50050

哪裡有售?  發表於 2013-6-24 19:22
金剛 發表於 2013-6-24 19:19:17 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2013-6-24 00:37
我上網查過,應該係你個貓罐變壞左。
蛆蟲不是要擔心的重點,反而是要擔心那些已變壞的肉。
可能是存放不當 ...

肉質未見有異樣或發臭~~才令我擔心,每次開罐都要格外小心看清楚有無問題~~
金剛 發表於 2013-6-24 19:28:23 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2013-6-23 16:51
講開又講, 我兩隻小貓都係喺我老貓13歲嘅時候先開始養, 佢以前鐘意黐住我, 我去邊佢去邊. 但始終得佢一隻,  ...

我有朋友曾說無一隻貓是戀家的~~
請問貓貓要不要出外散步,如出外容易走失嗎?好似未見有人用貓頸帶......

仲有近來我放牠散步,牠會走上山 要不是我身手敏捷,走上山捉回牠....就....
rrr888 發表於 2013-6-24 19:44:44 |顯示全部樓層
真係㗎. 未絕育嘅就更堪. 我兩隻小貓喺1歲時期, 唔鐘意聽指令. 隻貓仔十幾尺有釘鐵網只係幾秒就爬過, 鄰居唔見過都唔信. 貓女好啲, 鬧過幾次都唔敢出去. 老貓仲曾試過用佢龐大身驅撞爛鐵網衝出去同出面啲貓打交, 跟住幾日後先返. 但基於安全問題, 因驚畀狗襲擊, 誤服人哋在野外嘅落藥, 亂飲污水. 我用咗好多方法, 武力, 先教得掂佢哋3隻, 喺家中大門行人止步. 連花園都唔准出. 其實你鬧佢, 話佢, 就算唔使體罰, 都教到㗎. 總之唔好畀佢哋養成習慣. 不過, 最緊要係絕育, 唔係驚佢哋生B, 係貓仔有撒尿習慣, 搞到好臭好污糟, 成日要抹, 我隻老貓就係咁.

thanks  發表於 2013-6-24 19:56
corina 發表於 2013-6-24 20:35:35 |顯示全部樓層
金剛  哪裡有售?  

我在太平道d寵物店買咖~
sandylam 發表於 2013-6-24 21:39:44 |顯示全部樓層
你又沒有食過,又點知肉類無變質?
唔一定係嗅先係壞。
如果環境唔好,貓罐係好快就壞,因為這些平價罐肉本身是animal grade。
你要human grade就要多付一倍價錢。

貓貓係不需要散步的!
離開家裡,外面危機重重。
如果你真是想帶他散步,請用胸帶,不要任他通山跑。

貓咪係有素食糧的。

若果你是擔心的話,應該帶他去看獸醫,不是亂買藥給貓貓食。

肉質未見有異樣或發臭才令我擔心(即係話表面難知是否出問題)~~不是說無變質  發表於 2013-6-26 17:57
貓貓只留在家裡很可憐~~看過寵物雜誌,獸醫專攔說貓不可吃全素!我只是買杜蟲藥沒有亂買藥  發表於 2013-6-26 17:53
rrr888 發表於 2013-6-25 14:22:41 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2013-6-22 23:04
咁大鑊,邊隻呀?
這種糧跟偉嘉分別不大。而且你自已煮魚比貓食,只可以當副食,而且要拆肉起骨。如果要當正餐,要加營養粉補足。  發表於 昨天 21:47

原來營養方面係差唔多, 你好研究喎. ^^ 不過以聞嘅味嚟講, 偉嘉係濃啲㗎. 其實如果時間許何嘅, 我情願畀新鮮嘅食物佢哋呀.
corina 發表於 2013-6-28 11:44:35 |顯示全部樓層
買糧唔一定去超市,上網定選擇多~
http://www.hkcats.org/phpBB2/viewtopic.php?t=16350

hkcats好多養貓知識,有時間睇下~
http://www.hkcats.org/phpBB2/index.php

超市方便^^我有一大堆嘢要幹,但會抽空看看,謝謝你!  發表於 2013-6-28 14:12
金盞花 發表於 2013-6-28 15:15:58 |顯示全部樓層
金剛:  貓貓只留在家裡很可憐~~看過寵物雜誌,獸醫專攔說貓不可吃全素!我只是買杜蟲藥沒有亂買藥

唯一留喺屋企係安全地方, 出面有人唔鍾意你, 再衰d會用嘢加害於你 (見過貓貓出事, 好心痛); 貓同貓世界裏都會有糾紛打架, 貓貓受傷又點算呢   貓貓有野性, 真係冇得用說話<教>, 我哋做主人可以做嘅就係留佢入屋唔俾出去

狗隻有散步和沖涼~~有貓主說貓隻不用散步和沖涼,分別這麽大真令人費解  發表於 2013-6-28 16:02
金剛 發表於 2013-6-28 15:49:31 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2013-6-28 15:15
金剛:  貓貓只留在家裡很可憐~~看過寵物雜誌,獸醫專攔說貓不可吃全素!我只是買杜蟲藥沒有亂買藥

唯一留喺 ...

貓同人都會有不同個性~~依架牠每天都一定要出屋玩,我絕不會讓牠一生困在屋裡!!.....不多談了,很忙!!
candylpy 發表於 2013-7-7 12:17:38 |顯示全部樓層
我唔記得左個名, 之前獸醫都話偉嘉好重味精, 所以已經轉左另一隻日本牌子既罐頭, 百雞都有得買.

thanks^^  發表於 2013-7-7 12:50