求証:是金銀花嗎?

作者: ingridhung 發表于 2013-6-19 22:53:04
3248 13

呢個花係我去美國旅行時係路邊見到,仲有陣陣幽香!花色有白有黃!
返嚟香港花墟見到同佢有九成似嘅花賣,叫金銀花,可入藥。
請各位大大幫吓眼,佢會唔會係金銀花?如果係,咁代表金銀花係當地種到,咁我當地個朋友可以買嚟種,幫佢患濕疹嘅女兒沖涼了!

孖吉 發表於 2013-6-19 23:27:26 |顯示全部樓層
在美國的花圃叫 Hall's Prolific
回復

孖吉 發表於 2013-6-19 23:34:28 |顯示全部樓層
因為生長得快,在美國的多個州 (德州、伊利諾州、維珍尼亞州) 視為入侵野草,在新罕布什爾州 被禁售,唔知你朋友住果邊種唔種得呢?
回復

ingridhung 發表於 2013-6-20 09:56:03 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-19 23:34
因為生長得快,在美國的多個州 (德州、伊利諾州、維珍尼亞州) 視為入侵野草,在新罕布什爾州 被禁售,唔知 ...

謝謝,呢個野花正正係維珍尼亞州見到,一堆野草好茂盛咁係停車場邊生長!
我朋友住馬里蘭州,如果佢真係金銀花,佢咁粗生,自己種嚟煲水俾阿女沖涼,好過去唐人街捱貴貨,仲可能添加農藥,俾小朋友沖涼就唔好啦!
回復

八王爺 發表於 2013-6-20 11:18:57 |顯示全部樓層
好似,可能同種。
金銀花之所以叫做金銀花,因為初開白色,漸變乳黃,後變黃。
一株花有金,有銀。
回復

ingridhung 發表於 2013-6-20 11:55:09 |顯示全部樓層
多謝各位資料,我揾到啦,金銀花係honeysuckle家族,叫Lonicera japonica,俗名Japanese Honeysuckle.
我係係Mount Vernon見到佢,參考了美國入侵野草網,嗰度得一隻Honeysuckle入侵,正正係金銀花個品種,即相中花係金銀花啦!不過Honeysuckle有好多種又似樣,唔肯定最好都係幫襯藥房啦!
回復

孖吉 發表於 2013-6-20 12:21:31 |顯示全部樓層
金銀花之所以成為入侵性野草,係因為啲鬼佬唔識得用 金銀花 ,俾佢地啲種籽吹到周圍都係啫。如果 金銀花 全草可用,我諗响中國成為瀕危物種都似

係咯,WIKI都話佢有藥性,唔識用真係嘥哂!多謝你俾我嘅資訊,令我第一次成功揾到花名!  發表於 2013-6-20 13:45
回復

金剛 發表於 2013-6-20 13:43:25 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-6-20 12:21
金銀花之所以成為入侵性野草,係因為啲鬼佬唔識得用 金銀花 ,俾佢地啲種籽吹到周圍都係啫。如果 金銀花 全 ...

呵呵~~忍冬藤係可以入藥^^金銀花(忍冬)全草均可入藥,但以花蕾的清熱解毒功能較佳

金銀花的果實為漿果,種子不是靠風傳播繁殖

同意!  發表於 2013-6-20 21:13
啲種籽唔係俾吹到週圍都係,係俾啲雀仔痾到週維都係~ ^^  發表於 2013-6-20 21:06
係啵~ ^^  發表於 2013-6-20 13:47
回復

金剛 發表於 2013-6-20 14:01:07 |顯示全部樓層

金銀花一到入夜開花就會散開一股香氣~~有些像白蘭花,但香氣更濃一些,我非常喜歡這些花香

我正在尋找緊穿葉金銀花即貫月忍冬,是金銀花在北美洲的一個品種,可看下圖~
回復

ingridhung 發表於 2013-6-20 14:20:30 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-20 14:01
金銀花一到入夜開花就會散開一股香氣~~有些像白蘭花,但香氣更濃一些,我非常喜歡這些花香

我正在尋找緊穿葉 ...

我見到上圖嘅金銀花,只係路邊野花,正值日光日白,都散發著清香,所以先吸引我同我朋友佇足細看.
你可以參考美國入侵野草網,佢詳細介紹各種金銀花,同美國嘅分佈位置!
回復

sammy 發表於 2013-6-20 22:25:13 |顯示全部樓層
淨係香港野生都有大花忍冬、忍冬花、長花忍冬,非常相似,幅相咁細好難認喎。
回復

raingoraingo 發表於 2013-7-13 10:30:56 |顯示全部樓層
香港可以買到金銀花種嗎?

花墟或花友都有賣  發表於 2013-7-13 12:49
回復

raingoraingo 發表於 2013-7-13 13:30:40 |顯示全部樓層
是.我尋找不到

太子道近火車橋有售,我見到花墟嘅先知佢係金銀花!  發表於 2013-7-13 13:34
回復

raingoraingo 發表於 2013-7-13 13:57:48 |顯示全部樓層
我再搵下.謝謝
回復