蛋殼落泥有無最大份量限制 ?

作者: JC208 發表于 2013-5-31 18:20:56
3218 5
因為太多蛋殼, 但又分解吾切, 會否影响植物生長 ?
金剛 發表於 2013-5-31 19:47:51 |顯示全部樓層

我試吓答~~看看可否拋磚引玉

蛋殼有植物所需要的鈣質,可以中和泥土酸性,但蛋殼需洗淨除去蛋清(避免生蚊蟲),待蛋殼風乾壓碎就可以用,可作花肥.....但以前我的導師講過蛋殼不可落太多,因為泥土的養份微量原素不用多........

======================================

回覆點評:

Hylvl  C Hing 一個8CM的盆要落幾多蛋殼啊? ^_^

少少就可以

C Hing 一個8CM的盆要落幾多蛋殼啊? ^_^  發表於 2013-5-31 23:07
回復

jack872184 發表於 2013-5-31 20:02:50 |顯示全部樓層
中和泥土酸性的不是鈣/鈣質
是碳酸鈣~~
酸+碳酸鈣-->二氧化碳+水+鹽(化學用語,不是食鹽)
回復

victorliu 發表於 2013-6-1 15:16:33 |顯示全部樓層
鈣其實也不是啥穩定物質, 所以應該也不會有純鈣的東西,蛋殼本身主要成份就是碳酸鈣

評分

查看全部評分

回復

faylo 發表於 2013-6-4 11:10:39 |顯示全部樓層
其實你吾糸幾十斤蛋殼咁洛,根本糸冇所謂,從沒聽聞蛋殼(鈣)過多,一塊田, say (100)洛一百隻蛋殼真糸吾知去左 bin...keke
回復

yydreamy 發表於 2015-4-23 22:46:19 |顯示全部樓層
我種小盆栽, 落泥時加少少蛋殼咁.... 一隻蛋都無, 因為將一隻蛋蛋殼整碎收起, 每盆落D咁多, 好似煮餸調味既份量, 用極都仲有, 唔知係咪落得太少, 但唔敢落多
回復