好氧廚餘堆肥箱

作者: toby_1023 發表于 2013-5-13 11:11:22
3978 16
大家好,請問有無人堆緊好氧性廚餘?

我係天台,用種植箱3層整左一個廚餘箱,跟足指示,用椰泥做底吸水,之後淨係放果皮、蔬果去堆,(肉及煮過既都無放),每次剪碎堆,上層都會加好氧性廚餘菌,以及蓋上一層椰泥。用蓋蓋住。

現在3個星期,發現箱內有小昆蟲,蟻在爬行。

於是我在隔離放左一盆薄荷,另一邊放番皂水,前面放蚊紙。

但相信箱內已有很多昆蟲繁殖,2至3個月後,仲用唔用得呢?
malike 發表於 2013-5-13 11:27:20 |顯示全部樓層
絕對用得, 有小昆蟲滋生係正常的, 間中倒"水"出來溝稀做液肥啦!
回復

toby_1023 發表於 2013-5-13 11:31:22 |顯示全部樓層
ICICI THANKS! 我未開佢個底睇呀,因為驚好多昆蟲係佢入面,但說明書話要等2-3個月先腐熟,同埋可以買的蚯蚓入去養

好氧還好氧,唔關蚯蚓事咖!  發表於 2013-5-13 21:41
回復

elevala 發表於 2013-5-13 12:04:58 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2013-5-13 11:31
ICICI THANKS! 我未開佢個底睇呀,因為驚好多昆蟲係佢入面,但說明書話要等2-3個月先腐熟,同埋可以買的蚯 ...

落完雨之後走出唻果D蚯蚓得唔得架?
回復

toby_1023 發表於 2013-5-13 12:12:32 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2013-5-13 12:04
落完雨之後走出唻果D蚯蚓得唔得架?

花友話最好係太平洋二號,我依家的呢係田泥﹐有黑蚯蚓,但品種不同

咁... 啫係就算我捉雨後果D蚯蚓落個桶度... 都無用啦... ^^"  發表於 2013-5-13 12:15
回復

孖吉 發表於 2013-5-13 21:45:12 |顯示全部樓層
乜有 "好氧性廚餘菌" 果咩?係乜嘢嚟咖?

你個程序唔似好氧啵~ 有冇資料來源呀?
回復

孖吉 發表於 2013-5-13 21:56:08 |顯示全部樓層
哦~ 原來係枯草桿菌 ... 我反而想用佢嚟醫白粉病呀!
回復

toby_1023 發表於 2013-5-14 16:43:31 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-5-13 21:56
哦~ 原來係枯草桿菌 ... 我反而想用佢嚟醫白粉病呀!

有包廚餘粉,係買箱果陣配埋,佢話吽2-3個月,可加蚯蚓。

但未加蚯蚓果陣都有唔少蚊滋。

好氧堆肥話無味,事實都係,但我唔知佢仲有乜用。
回復

poco 發表於 2013-5-27 23:12:40 |顯示全部樓層
係咪用膠網架的組合式廚餘箱?  佢隻可能係椰塊, 比較大比較疏, 昆蟲會較易進入..

如果你用太平2號, 嚟緊30幾度唔知會否太熱, 曬住就應該唔得啦.  

都市人搞堆肥都幾老鼠拉龜, 或者你可以出d圖片一齊研究吓點搞好~
回復

toby_1023 發表於 2013-5-28 11:41:18 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-5-27 23:12
係咪用膠網架的組合式廚餘箱?  佢隻可能係椰塊, 比較大比較疏, 昆蟲會較易進入..

如果你用太平2號, 嚟緊30 ...

係呀,側邊排水果款種植箱,我覺得佢的邊較潤,所以蚊蟲飛到入去,兩旁分別放左薄荷同碰碰香,前面放左手工皂水,

相要遲的先影到。

依家吽左一半,我打算倒出黎係發泡膠箱到吽,用的泥蓋住,會否好的?

唔知最大果款洗衣袋能否包住,如果有,重新吽一箱用細網袋套住。
回復

jolin 發表於 2014-8-3 12:20:24 |顯示全部樓層
請問最後你嘅堆肥點?我也試好氧堆肥,但堆咗1個箱之後冇再放嘢入去,即係得1/3份量,最近想開蓋望,點知飞咗幾隻好似大蒼蠅出來,之後我就唔敢再開,唔知點收科好
回復

toby_1023 發表於 2014-8-7 09:58:38 |顯示全部樓層
jolin 發表於 2014-8-3 12:20
請問最後你嘅堆肥點?我也試好氧堆肥,但堆咗1個箱之後冇再放嘢入去,即係得1/3份量,最近想開蓋望,點知飞 ...

有勁多蟲,但我只放植物類野,6個月後變黑色泥,人地話一層廚餘、一層泥同埋夏天熱會快的
回復

silicon 發表於 2014-8-7 11:51:50 |顯示全部樓層
jolin 發表於 2014-8-3 12:20
請問最後你嘅堆肥點?我也試好氧堆肥,但堆咗1個箱之後冇再放嘢入去,即係得1/3份量,最近想開蓋望,點知飞 ...

很大隻的黑色飛蟲,可能是黑水虻,那是食腐物昆蟲。
回復

jolin 發表於 2014-8-13 19:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-8-7 11:51
很大隻的黑色飛蟲,可能是黑水虻,那是食腐物昆蟲。

咁點算好?
回復

jolin 發表於 2014-8-13 19:09:35 來自手機 |顯示全部樓層
toby_1023 發表於 2014-8-7 09:58
有勁多蟲,但我只放植物類野,6個月後變黑色泥,人地話一層廚餘、一層泥同埋夏天熱會快的 ...

只放植物有冇蟲?啲泥會否啊夠肥?
回復

toby_1023 發表於 2014-8-14 09:29:09 |顯示全部樓層
jolin 發表於 2014-8-13 19:09
只放植物有冇蟲?啲泥會否啊夠肥?

的泥會流失,吽黎填補流失的泥,平時都會照加肥
回復

silicon 發表於 2014-8-15 07:23:28 |顯示全部樓層

打開放戶外曬太陽
回復