返回列表 發新帖

茶樹仔

關閉 [複製鏈接]
作者: 羊咩咩 發表于 2007-8-15 13:20:56
6505 45
羊咩咩 發表於 2007-9-24 23:31:15 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-9-24 03:17 PM 發表

咩咩;多謝你好詳細講解,你真叻呀! 難度太高了,我這棵買之前花農應是整弯佢,我想右邊枝條再往下弯小小,用繩掛件重小小的物件在枝條上可以嗎? ...

係咪想咁上下呀??我覺得你用1mm以下鋁線造型會比較好(你唔想買我可以寄d比你),但樹幹咁幼上線要小心d,因茶樹幼幹難上線,由下至上上線,每上一圈下圈都要用手指捉實,轉彎位鋁線要由上壓下,主幹以外枝條用再細号線打橫上線(咁至會多分枝出)...................不過你比佢適應左環境之後至修剪同上線啦,上線最好剪一剪葉,特別係樹頂部葉片(優生點),上埋線之後放陰暗地方兩星期左右(期間要噴水或噴活力素),再慢慢放出照下陽光
整弯佢............唔一定係上線造成,剪枝都可以架!
我都係新手,多多指敎,交流交流
回復

jade_a 發表於 2007-9-25 21:28:39 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-9-24 21:43 發表

驚唔驚斷呀

所以先請教咩咩得冇得
回復

jade_a 發表於 2007-9-25 21:56:10 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-9-24 23:31 發表

係咪想咁上下呀??我覺得你用1mm以下鋁線造型會比較好(你唔想買我可以寄d比你),但樹幹咁幼上線要小心d,因茶樹幼幹難上線,由下至上上線,每上一圈下圈都要用手指捉實,轉彎位鋁線要由上壓下,主幹以外枝條用再細号線打橫 ...

多謝你咩咩.啲鋁線五金舖應該買到,我現在先畀佢適應環境,遲啲再慢慢學習
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-26 01:56:51 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-9-25 09:56 PM 發表

多謝你咩咩.啲鋁線五金舖應該買到,我現在先畀佢適應環境,遲啲再慢慢學習

買係買到,但你要咁少,買就冇謂啦
回復

呵呵笑 發表於 2007-9-26 14:59:51 |顯示全部樓層
咩咩好叻啊!呢啲嘢我完全唔識哦
係花店見到呢啲造型會覺得好中意,但無諗過可以自己整哦.
回復

羊咩咩 發表於 2007-9-26 17:03:27 |顯示全部樓層
我都係識少少皮毛,深入就唔得啦,多多指敎
回復