適合種薄荷/羅勒既泥

作者: 小閒 發表于 2008-6-7 22:35:39
3916 9
請教:一般科學泥適合種嗎?
溝一d沙或炭碎會唔會好d?
草民 發表於 2008-6-7 22:44:51 |顯示全部樓層
兩種都係好粗生,咩泥都得,最緊要疏水。
溝一d沙或炭碎會好好多。
兩種都要好多水,加底盆盛水會好D。
回復

小閒 發表於 2008-6-7 22:46:04 |顯示全部樓層
咁用咩肥好d?
回復

草民 發表於 2008-6-7 22:51:42 |顯示全部樓層
葉菜氮肥已足夠,花生麩或漚花生麩水,堆肥,腐植土。
回復

召藥師 發表於 2008-6-8 14:21:28 |顯示全部樓層
草民:

想請教你大頭貼那棵植物是否薄荷的一種?我在花墟買了一幼苗,但香味和綠薄荷有很大出入,香味似薄荷溝馬英丹,莖有細毛。請問你知道是甚麼植物嗎?
回復

小閒 發表於 2008-6-8 16:16:14 |顯示全部樓層
thank you 草民兄!
想問下依家既天氣是否適合種?
另外,由種子開始種起難嗎?

回復

小閒 發表於 2008-6-8 16:24:13 |顯示全部樓層
原帖由 召藥師 於 2008-6-8 14:21 發表
草民:

想請教你大頭貼那棵植物是否薄荷的一種?我在花墟買了一幼苗,但香味和綠薄荷有很大出入,香味似薄荷溝馬英丹,莖有細毛。請問你知道是甚麼植物嗎? ...

斑葉鳳梨薄荷
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7932&extra=page%3D2&page=2

( 代答而已,有錯請指正。)
回復

草民 發表於 2008-6-8 21:51:29 |顯示全部樓層
原帖由 召藥師 於 2008-6-8 14:21 發表
草民:
想請教你大頭貼那棵植物是否薄荷的一種?我在花墟買了一幼苗,但香味和綠薄荷有很大出入,香味似薄荷溝馬英丹,莖有細毛。請問你知道是甚麼植物嗎? ...

係斑葉鳳梨薄荷,由蘋果薄荷演變出黎,有水果既香甜味,多數觀賞用。
原帖由 小閒 於 2008-6-8 16:16 發表
thank you 草民兄!
想問下依家既天氣是否適合種?
另外,由種子開始種起難嗎?

羅勒由種子種好容易,而家夏天就最0岩種勒。薄荷插枝較快,四季可種。
斑葉鳳梨薄荷
http://hkplants.com/viewthread.p ... page%3D2&page=2
( 代答而已,有錯請指正。) [/quote]
答得冇錯
回復

小閒 發表於 2008-6-9 16:36:28 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-6-8 21:51 發表

係斑葉鳳梨薄荷,由蘋果薄荷演變出黎,有水果既香甜味,多數觀賞用。

羅勒由種子種好容易,而家夏天就最0岩種勒。薄荷插枝較快,四季可種。
斑葉鳳梨薄荷
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=7932&extra=page%3D2&page= ...

咁d種子直接放入泥就得,定系要浸幾日先落泥種 ?
Thx!
回復

草民 發表於 2008-6-9 18:59:31 |顯示全部樓層
直接放入泥呱,我D羅勒落雨自動標芽。
回復