超迷岩人工授粉

作者: kong 發表于 2008-6-7 20:33:22
13005 64
moonrise 發表於 2008-7-13 12:25:05 |顯示全部樓層
好正的教学贴啊,thank you~
回復

玲儿 發表於 2008-7-13 15:14:17 |顯示全部樓層
如果成功kong姐又有新品种啦........恭喜先........
回復

orchids 發表於 2008-7-13 17:42:22 |顯示全部樓層
我都有跟台灣大大的授粉方法幫迷岩授粉,似乎成功咗,子房已脹大,但台灣大大的網頁只說:種子在1~2個月後成熟.
請問kong姐,種子成熟與否有冇樣睇,或是要等果殼裂開才知道種子已成熟.
還有,你用甚麼方法收集種子呢?
回復

fnv234 發表於 2008-7-13 19:20:50 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-13 17:42 發表
我都有跟台灣大大的授粉方法幫迷岩授粉,似乎成功咗,子房已脹大,但台灣大大的網頁只說:種子在1~2個月後成熟.
請問kong姐,種子成熟與否有冇樣睇,或是要等果殼裂開才知道種子已成熟.
還有,你用甚麼方法收集種子呢? ...

果莢變咗啡色但係果梗仲係綠色已經採得 ,不過我上次授粉果3棵有2棵死咗淨番果棵個果枯咗
回復

kong 發表於 2008-7-13 19:47:34 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-13 17:42 發表
還有,你用甚麼方法收集種子呢? ...

有樣睇嫁, 如果花朶掉下之後一兩星期菓頰枯萎,連枝柄也折斷了就表示不成功.
如果花朶掉下後一個月左右菓頰變成咖啡色,乾了, 菓頰連柄都是乾而柄直的沒折斷就是成功了,可以收成播種.
菓頰轉啡即可剪下, 數天後它會爆開,所以應有時間在它爆開前剪下菓頰的.
回復

kong 發表於 2008-7-13 19:50:49 |顯示全部樓層
成功結成的菓筴.大約一個月就轉成啡色, 看菓筴柄是直直的.
照片 642.jpg
回復

kong 發表於 2008-7-13 19:54:34 |顯示全部樓層
失敗的菓筴會枯萎, 可能亦會轉啡色,不過它不是乾乾的,而是似枯爛的樣子,而且柄亦折斷了.
照片 644.jpg
回復

江江 發表於 2008-7-13 19:56:28 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-13 19:54 發表
失敗的菓筴會枯萎, 可能亦會轉啡色,不過它不是乾乾的,而是似枯爛的樣子,而且柄亦折斷了.

Kong Kong 姐
我啲就係咁樣啦
回復

kong 發表於 2008-7-13 20:17:31 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-7-13 19:56 發表

Kong Kong 姐
我啲就係咁樣啦

我的就是上次授粉的 little wood nymph, 都失敗啦, 下次再努力!
回復

kong 發表於 2008-7-13 20:20:07 |顯示全部樓層
年初雜交的品種, 到現在都未開花, 好期待呢!
sinn. sp. rio das pedras x sinn. super orange
照片 639.jpg
回復

江江 發表於 2008-7-13 20:27:49 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-13 20:20 發表
年初雜交的品種, 到現在都未開花, 好期待呢!
sinn. sp. rio das pedras x sinn. super orange

好期待佢地係乜樣子
回復

orchids 發表於 2008-7-14 19:07:35 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-13 19:50 發表
成功結成的菓筴.大約一個月就轉成啡色, 看菓筴柄是直直的.

唔該晒!張相好清楚,即是菓筴轉為枯乾啡色就夠熟.
不過原來我棵迷岩都幾怪,就算沒授粉,花冠掉下,柱頭仍會企得宜宜幾星期.
回復

aqua 發表於 2008-7-14 19:30:10 |顯示全部樓層
請問Kong:如果個果夾將近變啡色,我將剪落黎風乾得嗎?
                     又或者用細透明膠袋入住,等轉啡色先剪又得嗎?
回復

gilbert 發表於 2008-7-14 21:40:53 |顯示全部樓層
好犀利啊
回復

kong 發表於 2008-7-14 22:43:19 |顯示全部樓層
原帖由 aqua 於 2008-7-14 19:30 發表
請問Kong:如果個果夾將近變啡色,我將剪落黎風乾得嗎?
                     又或者用細透明膠袋入住,等轉啡色先剪又得嗎?

相信早幾日剪落黎風乾冇問題嘅,但我都係見佢轉啡先剪, 還未爆開時.
用袋笠住可以呀,但超迷就非常細, 小心個袋重喎.
回復

kong 發表於 2008-7-14 22:44:35 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-7-14 19:07 發表

唔該晒!張相好清楚,即是菓筴轉為枯乾啡色就夠熟.
不過原來我棵迷岩都幾怪,就算沒授粉,花冠掉下,柱頭仍會企得宜宜幾星期.

有些品種會自己授粉, 你隻會唔會都一樣?
回復

aqua 發表於 2008-7-14 23:36:12 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-14 22:43 發表

相信早幾日剪落黎風乾冇問題嘅,但我都係見佢轉啡先剪, 還未爆開時.
用袋笠住可以呀,但超迷就非常細, 小心個袋重喎.

我試過用紙包飲品之飲管袋再用膠紙封口,不過超迷岩就唔敢試~
回復

毛毛波波 發表於 2008-7-14 23:48:03 |顯示全部樓層
好棒!不過我粗手粗腳不敢踫迷岩。
回復

sukyee0227 發表於 2008-7-15 16:30:24 |顯示全部樓層
多謝教授
回復

農夫 發表於 2008-7-15 16:43:39 |顯示全部樓層
好精彩!
多謝分享
回復