未至於全軍覆沒

作者: bchai 發表于 2007-6-19 16:56:44
3335 11
從 rob's 訂回來的 av 其實未至之於全軍覆沒。我訂咗 10 棵:

死了︰ 3 棵
危殆︰ 2 棵
嚴重︰ 1 棵
安好︰ 4 棵 (剛才仲發現有 3 棵生了根 tim)

我是較幸的 一個了

feufeu 發表於 2007-6-19 17:32:53 |顯示全部樓層
bchai, 努力, 加油~~~~ 這麼快就出根, 真厲害!
有時間 post d 安好的植株的相上來, 讓大家開心吓.
回復

george 發表於 2007-6-19 23:01:38 |顯示全部樓層
聽到呢個消息真係好!
回復

Oskar 發表於 2007-6-19 23:32:27 |顯示全部樓層
可能我先係最好彩嗰個~棵warm sunshine 同 rob's sailor bill 都開始生根~
係冇左棵rob's scrumptious...
訂三棵有兩棵存活,都算萬幸~
回復

bchai 發表於 2007-6-20 00:02:29 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2007-6-19 23:32 發表
可能我先係最好彩嗰個~棵warm sunshine 同 rob's sailor bill 都開始生根~
係冇左棵rob's scrumptious...
訂三棵有兩棵存活,都算萬幸~

原來你好彩 d喎
聽到這個消息真係好開心 ar!

peter,
不用太擔心 la,情況亦不是太差

我遲 d 攪掂「危殆」及「嚴重」的花花再 post「安好」的上來,因為現在將全部精神放於急救中。
回復

pearl413 發表於 2007-6-20 00:22:22 |顯示全部樓層
  我咪最...

good luck ar, b 仔
回復

noel 發表於 2007-6-20 10:42:08 |顯示全部樓層
大家努力!!!!
回復

tilltick 發表於 2007-6-20 11:25:25 |顯示全部樓層
bchai 你就好啦, 佢地咁快生根, 我除左淋水都唔敢掂佢地呀

死了 ︰ 3 棵 (King David, Victoriac Ribbons, Rob's Scrumptious)
嚴重 ︰ 2 棵 (Crown Jewels, Emerald City)
穩定 ︰ 3 棵 (Rob's Swizzle Stick, , Rob's Lucky Penny, Rob's Fefi)
良好 ︰ 2 棵 (Ma's Turncoat, Rob's Bad Bunny)

其實想問下, 應該落泥好定係淨用珠石到髮根先落泥好些呀?!
回復

noel 發表於 2007-6-20 11:45:17 |顯示全部樓層
原帖由 tilltick 於 2007-6-20 11:25 發表
bchai 你就好啦, 佢地咁快生根, 我除左淋水都唔敢掂佢地呀

死了 ︰ 3 棵 (King David, Victoriac Ribbons, Rob's Scrumptious)
嚴重 ︰ 2 棵 (Crown Jewels, Emerald City)
穩定 ︰ 3 棵 (Rob's Swizzle Stick, ...
美能安打底 + AV植料 (但會变更比例,再加多些珠石)

呢個係我用嘅方法,因唔想出水根後再上盆又要重新適應,淋透植料並將多餘水份倒去(因為我懶吉窿..),
成功率80%以上,希望可以幫到你。  最好先揾一、兩盆試下,因大家種植環境有異。
回復

tilltick 發表於 2007-6-20 17:05:31 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-6-20 11:45 發表
美能安打底 + AV植料 (但會變更比例,再加多些珠石)

呢個係我用嘅方法,因唔想出水根後再上盆又要重新適應,淋透植料並將多餘水份倒去(因為我懶吉窿..),
成功率80%以上,希望可以幫到你。  最好先搵一、兩盆試下,因大家種植 ...

noel,

我都係用美能安打底 + AV植料 (不過份量都係 2:2:1) , 睇嚟都係加多d珠石好d, 謝謝 !!
回復

bchai 發表於 2007-6-20 23:20:17 |顯示全部樓層
唉!今日 Rob's Scrumptious 又爛咗2片葉;The Alps 就只係爛剩3塊葉, oh noooooooooooooooooooooooo
回復

Oskar 發表於 2007-6-21 19:55:54 |顯示全部樓層
我是用美能安a + 泥炭土,珠石1:1(其實珠石份量較多~)
存活的2棵情況也不錯~
回復