變態ga!! 成盆都係蟲!! 點搞呀??

作者: bluemoon 發表于 2008-6-7 10:48:18
4176 14
我d玫瑰生晒蟲! 激鬼死我!
今日又出薑又出洗衣粉又出chilli
(我見d玫瑰唔生...同埋好多黃葉...咪咩都落, 搞下野咁lor)
泥土度成百幾隻走出來, 起碼有5個品種,
昆蟲 軟體 蜘蛛 樣樣皆備...
都幾有震撼力...好彩我由細到大都唔驚唔識 fly ge蟲.

變態ga!! 成盆都係蟲!! 點搞呀??
有咩可以殺鬼晒佢地?

PS: 我...係環保人士...唔係咁想用無機化學品...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
仲有呀, 早輪又黑斑又白粉
好彩呢個壇有自製有機"濃藥" 個recipe!

唉...玫瑰真係煩到嘔電!
可能因為我去無良店買平價貨啦...
十幾蚊一盆... 好極有限啦...
都係用來做實驗好--扦插, deadheading...

以後真係想玩玫瑰真係要買disease resistance =.= 受夠了...
loklok 發表於 2008-6-7 10:51:18 |顯示全部樓層
玫瑰唔生咁,乾脆扦插,此後用消毒過的土種植
剩下的泥膽毀滅之

回復

Tony 發表於 2008-6-7 11:42:15 |顯示全部樓層
我個棵開完花,就好似係"盤絲洞"拎出黎咁
回復

bluemoon 發表於 2008-6-7 23:53:34 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-6-7 10:51 發表
玫瑰唔生咁,乾脆扦插,此後用消毒過的土種植
剩下的泥膽毀滅之

謝謝高人指點
反正舊盆難看至極

請問有些什麼泥是不易生蟲
或是不宜害蟲生長的呢?

另外, 2 棵玫瑰其中之一抽芽, 且芽生長很快
但2者均有很多蟲. 那麼, 生長的應扦插嗎?

回復

sammy 發表於 2008-6-8 00:14:12 |顯示全部樓層
用'全效型'滅蟲大法 - 煙薰, 焗死哂佢地
BTW, 肥料就話分有機無機, 農藥都有分咩? DDT夠有機咯, 有機=/=天然
回復

bluemoon 發表於 2008-6-8 01:00:00 |顯示全部樓層
初步估計盆內軟體係 New Zealand Flatworm 幼蟲
成盆都係
因為早幾日見到有隻勁大ge 黑色 flatworm 0係盆野度, 捉左出來掉左出去
宜加成盆都係好細粒ge軟體陏下陏下...
成蟲和幼蟲外形均同 資料上ge描述吻合
都...幾恐怖下...
原帖由 sammy 於 2008-6-8 00:14 發表
用'全效型'滅蟲大法 - 煙薰, 焗死哂佢地
BTW, 肥料就話分有機無機, 農藥都有分咩? DDT夠有機咯, 有機=/=天然

煙薰? 有咩煙ga?
我果日朝早用薑, 洗衣粉水 (洗完毛公仔果d), chilli 之後用左膠bag "粒" 住個盆 (只係gut 枝玫瑰出來)
唔知咁樣得唔得呀? 要lup幾耐ga?
有機除左health之外, 都有其他環保因素要考慮--例如唔天然ge話, 製作過程消耗幾多能量之類ga...

回復

bluemoon 發表於 2008-6-12 11:44:44 |顯示全部樓層
本來生緊果棵變左brown色
但係上邊仲有部分係green

係咪死左啦?
宜家扦插上邊green果度得唔得呀?

扦插要用咩泥ga?
回復

wind99421133 發表於 2008-7-4 16:39:57 |顯示全部樓層
最好换土
回復

豬骨煲 發表於 2008-7-4 17:20:59 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-8 01:00 發表
初步估計盆內軟體係 New Zealand Flatworm 幼蟲
成盆都係
因為早幾日見到有隻勁大ge 黑色 flatworm 0係盆野度, 捉左出來掉左出去
宜加成盆都係好細粒ge軟體陏下陏下...
成蟲和幼蟲外形均同 資料上ge描述吻合 ...

你盆玫瑰而家點呀

煙薰可以用一支支既香插係d泥度
再搵個透明既袋成盆花保實,等d煙焗住係度囉

ps,支香小心d,唔係好易燒著個袋/盆花
回復

Alfphy 發表於 2008-7-10 01:59:20 |顯示全部樓層
玫瑰實在太惹蟲啦!我都被搞到一頭烟!
回復

阿晴 發表於 2008-7-10 03:42:28 |顯示全部樓層
wa~~大家族~~
試下用手捉同換植料、盆、搬去另外一個位種~~同埋玫瑰好易有病ga~~
回復

chris 發表於 2008-7-11 11:07:49 |顯示全部樓層
咁恐怖 係我就作盆掉咗就算, 無眼睇
回復

gilbert 發表於 2008-7-20 22:12:33 |顯示全部樓層
最好换泥
回復

Alfphy 發表於 2008-7-21 09:20:29 |顯示全部樓層
唔知宜家係咪己ok呢?
回復

carmen 發表於 2008-10-21 20:00:09 |顯示全部樓層
New Zealand Flatworm 有咩壞處?
回復