Alsobia dianthiflora 小天鵝之成長記錄 及 簡易走莖處理

作者: GOODluck20x 發表于 2013-4-27 20:37:15
18745 87
GOODluck20x 發表於 2014-8-3 17:22:14 |顯示全部樓層
boncarrie 發表於 2014-8-2 23:26
聽到你這樣說真的很呀。有你的鼓勵,我会繼續努力的
今日發現有一塊葉的枝乾掉了,已剪走,走莖也有木 ...

木質化唔系一件壞事,除非係初生走莖已有木質化跡象。
幼株木質化其中原因係濕度低,脫水,過熱。而隨成長地木質化係唔洗擔心。
加油呀!
回復

花c9 發表於 2014-8-3 19:24:31 |顯示全部樓層
20/7 買回來的小天今早發現有幾片葉變黑
把它剪掉,好驚佢命不久已命矣
回復

344a 發表於 2014-8-3 20:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
請問,小天鹅系咪有兩種,大葉和細葉?
回復

boncarrie 發表於 2014-8-3 21:17:52 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2014-8-3 17:22
木質化唔系一件壞事,除非係初生走莖已有木質化跡象。
幼株木質化其中原因係濕度低,脫水,過熱。而隨成 ...

thanks a lot!
回復

boncarrie 發表於 2014-8-3 21:19:43 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-3 20:21

葉子大而比較尖的係大天鵝,小而圆些係小天鵝。
回復

344a 發表於 2014-8-3 21:33:47 來自手機 |顯示全部樓層
boncarrie 發表於 2014-8-3 21:19
葉子大而比較尖的係大天鵝,小而圆些係小天鵝。

我見e個po嘅相好似有兩種葉咁,大和小天鵝系兩個品種,是嗎?
回復

GOODluck20x 發表於 2014-8-4 09:44:36 |顯示全部樓層
花c9 發表於 2014-8-3 19:24
20/7 買回來的小天今早發現有幾片葉變黑
把它剪掉,好驚佢命不久已命矣 ...

睇番其他小葉同走莖都仲健康, 放係夠光,陰涼通風環境就ok,除非有冷气,否則夏天唔好晒太陽.

唔知是否因太濕還是太乾?  發表於 2014-8-4 10:18
這幾日...見天氣太熱經常噴水,因我家是向正西!  發表於 2014-8-4 10:16
回復

GOODluck20x 發表於 2014-8-4 09:58:09 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-3 20:21

小天鹅有2種 Alsobia dianthiflora , Alsobia Costa Rica 細葉品種 , 如要分辨 Alsobia Costa Rica 嘅顏色比較深.  
大天鹅係市場常見 Alsobia San Miguel ,  Alsobia Iris August  大葉品種

明白... Thx ching.  發表於 2014-8-6 17:23
回復