上傳圖片教學

作者: suki4140 發表于 2013-4-26 11:16:52
8095 38

可能以前已經有一樣的帖, 但實在太多人說不懂上傳圖片, 明明過數比寄回郵方便更多的事情都變得複雜了, 所以決定發一篇上傳圖片教學的帖, 希望幫到新會員

Iphone篇(samsung真的不知道, 因為我是用iphone的XD"), 請參考以下做法.

先到appstore下載一個叫photobucket的app, 其實它是一個網站.

進入app後,

注意, 如果你是第一次接觸這個網站, 要先登記做會員.不外乎是打個username(登入帳號), 和password(密碼) 及少少資料

1)在settings上logout的地方會變成login, 按login
2)再按Join Now, It's Free申請帳號就ok~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
1)按upload media
2)如果你想選你已經拍下的照片,按choose existing
   如果你想即時拍即時上傳的, 就按choose camera

3)選要上傳的圖片

點下後就會自動上傳了~

4)按My Albums搵番上傳左既圖片
5)按下圖片

6)按右下角的那個i符號

7)點下後會出現圖中的畫面, 點一下第2行, 它會自動把網址複制了.

8)之前到你用來上網的browser, 到論壇中.......

如果你是要發表新帖的話~ 在3)中貼上剛複制了的網址

在回覆中加入圖片的話~ 在2)中貼上剛複制了的網址, 最後要按發表回覆

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

電腦篇 如果你的圖片已經放入電腦裡面的話......
先到以下的網站~
http://s48.photobucket.com/

如果是第一次用這個網站.~需要注冊成會員

填好資料(星星的地方就是把箭嘴拉過去)

按Upload~

選你的圖片, 或把圖片拖進長方形裡

之後就會自動上傳了

上傳後點View Library

之後搵番你已經上傳的圖片

點一下第2行, 就會自動copy了圖片

發表新帖的話, 在箭嘴裡貼上剛複制了的網址

回覆的話, 在箭嘴裡貼上剛複制了的網址

評分

查看全部評分

ht333147 發表於 2013-4-26 23:31:35 |顯示全部樓層
這是與將相片上傳到face book 再將網址複制到帖上的程序機乎一樣.
為何不用 face book, 而要用另一移方式?

因為facebook比較多私人野嘛> <  發表於 2013-4-27 01:29
睇相既人要有facebook account至可以睇到的, photobucket 唔使  發表於 2013-4-27 00:32
回復

powergun 發表於 2013-4-27 00:57:19 |顯示全部樓層

Samsung 機 (Android) 版其實同 iphone 版都差不多的, 只是去Play Store DL 一個叫 Photobucket Mobile既apps, install 左之後就同樓主講的差不多了

suki4140  哈哈, 即係你係用samsung機架啦~XD 其實我整黎都係方便自己~因為好多花友都話唔識upload相~我懶得copy咁多次一樣既野姐XD 多謝你幫我解釋^
其實應該係用Android機至岩, 除左apple外, 其餘手機牌子大都係用android的(少部份用windows platform或其他的), 包括Samsung, HTC, Sony Ericsson等, 用你呢個方法好處係相片可以質素好d, 唔使限制195K的size, 同埋張相唔會自動加上園藝館個logo, 但要預先upload左張相先, 操作較麻煩, 電腦新手可能較難掌握當中技術, 同埋萬一Photobucket個網頁down左或連接唔到, d 相就會睇唔到

哈哈, 即係你係用samsung機架啦~XD 其實我整黎都係方便自己~因為好多花友都話唔識upload相~ 我懶得copy咁多次一樣既野姐XD 多謝你幫我解釋^^  發表於 2013-4-27 01:31
回復

suki4140 發表於 2013-4-28 20:10:36 |顯示全部樓層
係~~ 果然係好pro XD" 好彩so far咁耐都冇話見佢個server死左XD
回復

powergun 發表於 2013-4-28 23:56:34 |顯示全部樓層
suki4140 發表於 2013-4-28 20:10
係~~ 果然係好pro XD" 好彩so far咁耐都冇話見佢個server死左XD

基本常識黎, 唔算好pro, 呢個網站我都用左好耐, 應該算係大站黎, 無咁易down卦
回復

B17 發表於 2013-4-29 19:51:21 |顯示全部樓層

以前用過Photobucket,佢有個唔知咩野bandwidth限制(唔係storage size),用用下會突然死亡
如果係付款用戶,當然冇呢個問題

搵到段野講bankwidth:
http://support.photobucket.com/e ... idth-Exceeded-mean-

回復

happyjoyjoy 發表於 2013-5-3 17:57:05 |顯示全部樓層
多謝你!很讚!!!

多謝讚賞^^  發表於 2013-5-4 00:25
回復

ivyl 發表於 2013-7-14 23:02:55 |顯示全部樓層
thanks a lot.
回復

rosetina 發表於 2013-7-15 19:03:36 |顯示全部樓層
比較麻煩D.
回復

linus 發表於 2013-8-25 22:51:03 |顯示全部樓層
多謝你的分享,解決了我的難題。謝謝
回復

Elizazazalee 發表於 2014-2-22 18:16:59 |顯示全部樓層
我想直接upload (懶),但點解我明明係打直影既相都會打橫display既?
回復

花丁 發表於 2014-2-23 08:35:50 |顯示全部樓層
係園藝館直接貼相真是比較麻煩,
多謝各位指教,學到野!
回復

Garden-life 發表於 2014-2-23 12:37:49 |顯示全部樓層
我用的方法可能簡單啲。
将手機啲相(iphone)email卑自己,呢個時候可以選取相片的大小,當然揀可以啱上傳的Size;
再系電腦下載相片就可直接用在論壇
回復

Elizazazalee 發表於 2014-2-23 13:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
我都係咁,不過都係變哂打橫
回復

Garden-life 發表於 2014-2-23 13:55:52 |顯示全部樓層
系電腦度,用相片瀏覽器轉反正,再上傳
回復

同同 發表於 2014-3-1 11:05:22 |顯示全部樓層
Garden-life 發表於 2014-2-23 12:37
我用的方法可能簡單啲。
将手機啲相(iphone)email卑自己,呢個時候可以選取相片的大小,當然揀可以啱上傳 ...

我都想學你咁, 但點樣可以放係論壇上? 請問可以詳細教我嗎?
想急注貼相請教大家!
回復

Garden-life 發表於 2014-3-1 12:08:15 |顯示全部樓層
同同 發表於 2014-3-1 11:05
我都想學你咁, 但點樣可以放係論壇上? 請問可以詳細教我嗎?
想急注貼相請教大家!
...

你用iPhone ?
回復

同同 發表於 2014-3-1 12:10:55 |顯示全部樓層

是 iphone4S
回復

Garden-life 發表於 2014-3-1 12:15:28 |顯示全部樓層
你系唔識resize D相,定系上傳D相?
回復

同同 發表於 2014-3-1 15:06:05 |顯示全部樓層
唔識上傳d相
回復

12下一頁